ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο επισκέφτηκε χτες το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Διαβατά
Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Διαβατά
Φουντώνει καθημερινά το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα μας. Χτες, περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης, ενώ άλλοι 600 παρέμεναν στο βενζινάδικο έξω από το Πολύκαστρο. Οι αριθμοί αυτοί μεταβάλλονται καθημερινά, καθώς οι πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» σε προσωρινές υποδομές σε Καβάλα, Κοζάνη, Γρεβενά, Δεκάτη, αλλά και στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού τους στη Βόρεια Ευρώπη.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δέλτα. Εκεί ενημερώθηκε για τις υποδομές και τη λειτουργία του κέντρου και διαπίστωσε τα προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Οι περίπου 2.000 πρόσφυγες, κύρια Σύροι και Ιρακινοί, διαμένουν στους 180 οικίσκους και σκηνές των 8 ατόμων που έχουν τοποθετηθεί. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για θερμαντικά σώματα, προκειμένου να αντέξουν το κρύο και την υγρασία που είναι έντονα στην περιοχή.

Το στρατόπεδο
Το στρατόπεδο
Νερό μεταφέρεται με υδροφόρες, καθώς δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και ο Δήμος Δέλτα, μέσω της ΔΕΥΑΔ που έχει την αρμοδιότητα ύδρευσης - αποχέτευσης, αρνήθηκε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Αναμένεται η ΕΥΑΘ να αντιμετωπίσει το ζήτημα, μόλις εγκριθούν τα ανάλογα κονδύλια από το αρμόδιο υπουργείο. Το ΥΜΑΘ συνέδραμε στη διοικητική υποστήριξη του Κέντρου με μέσα και υπαλλήλους . Για την καθαριότητα του χώρου, ο Δήμος Ωραιοκάστρου διέθεσε χτες το πρωί 5 εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια διέθεσε ρούχα και είδη υπόδησης που συγκεντρώθηκαν από τους δημότες για την ανακούφιση των προσφύγων. Η ευθύνη καταγραφής και σίτισης έχει ανατεθεί στο στρατό. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωινό και μεσημεριανό, κυρίως με ξηρά τροφή, όμως υπάρχει αδυναμία κάλυψης σε ό,τι αφορά τη βραδινή σίτιση.

Στο κέντρο είναι εγκατεστημένοι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η ΜΚΟ «Μετάδραση» και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι «Γιατροί του Κόσμου» και ο Ερυθρός Σταυρός. Η Αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια δεσμεύτηκε για στήριξη με γιατρούς και υγειονομικό υλικό και για αντιμετώπιση των σοβαρότερων περιστατικών από το Κέντρο Υγείας Διαβατών και τα νοσοκομεία. Τα περιστατικά που καταγράφονται, αφορούν αναπνευστικά προβλήματα, πυρετούς, διάρροιες, εμετούς από την ταλαιπωρία και λιγότερο μυοσκελετικά προβλήματα. Επίσης καταγράφονται αρκετές αιμορραγίες και αποβολές εγκύων.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε δήλωσή του, σημείωσε: «Οι συνθήκες στο στρατόπεδο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αναδεικνύουν την ανάγκη κεντρικής οργάνωσης για σίτιση, στέγαση, ιατρική βοήθεια, διερμηνεία, ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική της ΕΕ. Το κράτος πρέπει να οργανώσει χώρους φιλοξενίας που θα αντιμετωπίζουν όλα τα ζωτικά προβλήματα της σίτισης, της ένδυσης, της θέρμανσης, της ύδρευσης, της ιατρικής περίθαλψης, της διερμηνείας, της νομικής συμπαράστασης και βεβαίως το άνοιγμα των συνόρων και τη μεταφορά των προσφύγων, σε σύγκρουση με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ που κλείνει τα σύνορα στα θύματα της πολιτικής της, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ) καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Λευκόβρυση, στο Γραφείο του Συλλόγου, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια οργανωμένα να παραδοθούν στους πρόσφυγες.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα κέντρα μετεγκατάστασης

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ και στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών και την επιτάχυνση των έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία «κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» («hot spots»), καθώς και «κέντρων μετεγκατάστασης» («relocation camp»), αποφάσισε να προχωρήσει και στη δημιουργία 5 ακόμα κέντρων «φιλοξενίας», ενός στα Γιαννιτσά και τεσσάρων σε χωριά του νομού Κιλκίς (Ν. Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο, Κεντρικό), πέρα από τους χώρους - καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Ειδομένη (σύνορα με ΠΓΔΜ) και Πολύκαστρο (βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ).

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ειδικότερα για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στο Κιλκίς τονίζει, ανάμεσα σε άλλα:

«Υπάρχει κίνδυνος, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης (τείχη και φράχτες στα σύνορα, κατασταλτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Συνθήκη του Δουβλίνου και της Σένγκεν) να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Ειδικά το σχέδιο για 4 κέντρα σε ένα νομό (με 2 επιπλέον να λειτουργούν ήδη), θα μετατρέψει το Κιλκίς σε "νομό - στρατόπεδο συγκέντρωσης" μεταναστών και προσφύγων, με πιθανότητα εγκλωβισμού πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα:

-- Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.

-- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

-- Οχι στα "hot spots", γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.

-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

-- Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

-- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

-- Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται».

Τέλος, καλεί το λαό να μην επιτρέψει να περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο, να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που στο κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς. Να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να εντείνει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες.


Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Ελληνικό

Στην παραλιακή λεωφόρο, ξεκινώντας με τα πόδια για την Ειδομένη
Στην παραλιακή λεωφόρο, ξεκινώντας με τα πόδια για την Ειδομένη
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, διαπιστώνοντας ότι οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και ανεπαρκείς για τη διαβίωση των προσφύγων που εγκαθίστανται εκεί. Συγκεκριμένα, χτες βρίσκονταν στο χώρο 2.500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους εκατοντάδες βρέφη με μόλις μία υπάλληλο να προσπαθεί να τακτοποιήσει την κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες επιθυμούσαν να αποχωρήσουν με κάθε τρόπο για να προσεγγίσουν τα σύνορα. Παράλληλα, η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την κατάσταση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, με την οποία, ανάμεσα σε άλλα, καλεί το λαό, τη νεολαία να μην παγιδευτεί από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ