ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ο ενισχυμένος ρόλος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το επικίνδυνο... «ψητό» της επιχείρησης

Στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα ο Αμερικανός διοικητής της ΝΑΤΟικής Διακλαδικής Διοίκησης της Νάπολης της Ιταλίας, στον οποίο θα υπάγεται η ναυτική δύναμη της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο

Καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη και την έναρξη της λειτουργίας της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να την καλωσορίζει, έρχεται όλο και πιο έντονα στο φως ο ενισχυμένος ρόλος που θα διαδραματίσουν σε αυτήν οι ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι πρόκειται για μια επιχείρηση άμεσα συνδεδεμένη με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός διοικητής της SNMG2, υποναύαρχος Γ. Κλάιν, θα υπάγεται στον Αμερικανό διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO στη Νάπολη της Ιταλίας (Joint Force Command Naples - JFC Naples), Μ. Φέργκιουσον, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική (US Naval Forces Europe - Africa).

Ο Μ. Φέργκιουσον, αναμένεται, μάλιστα, στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, για παραπέρα συνεννοήσεις με Ελληνες επιτελείς επί του επιχειρησιακού σχεδίου της ΝΑΤΟικής δύναμης. Η επίσκεψή του δένει με αυτή που προηγήθηκε, του διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, στο υπουργείο Αμυνας, όπου σε συνομιλίες του με τον υπουργό Π. Καμμένο, τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πλοία τους να συνδράμουν τη SNMG2 στο Αιγαίο. Συν τα ιδιαίτερα συχνά, τώρα τελευταία, πήγαινε - έλα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, στο υπουργείο Αμυνας, όλα σημάδια μιας ενεργού ανάμειξης των ΗΠΑ στην υπόθεση, που «φωτογραφίζει» την άμεση σύνδεσή της με τη συνολικότερη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, πεδίο σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Ελληνικό υποβρύχιο σε νέα ΝΑΤΟική άσκηση στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει κι από άλλες πλευρές η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, με άξονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτή τη βάση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» συμμετέχει από 22/2 έως 4/3 στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MANTA 2016», η οποία διεξάγεται ανατολικά της Σικελίας. Προηγούμενα και στο πλαίσιο προετοιμασίας συμμετοχής στην εν λόγω άσκηση, το «ΠΙΠΙΝΟΣ» κατέπλευσε στην Κατάνια της Ιταλίας, από 18 έως 22/2.

Επισήμως, η άσκηση στοχεύει στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συνδυασμένης δράσης μεταξύ υποβρυχίων, εναέριων μέσων και μονάδων επιφανείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Ανακοίνωση της ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλώντας το ΝΑΤΟ να επιταχύνει τη δράση του στην επίβλεψη ουσιαστικά της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, αναγνωρίζοντάς του το ρόλο του επιδιαιτητή.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προβάλλει όλες τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο. Απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Αρνιέται στη χώρα μας το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στα χωρικά της ύδατα στην περιοχή της Δωδεκανήσου, με την αιτιολογία ότι αποτελεί αποστρατικοποιημένη ζώνη και δεν μπορούν να επιχειρούν πολεμικά πλοία, αεροπλάνα κ.λπ. Δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, αρνείται το δικαίωμα αναγνώρισης ΑΟΖ για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου κ.ά.».

«Στην ουσία», τονίζει η ανακοίνωση, «η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ενισχύει τις επικίνδυνες βλέψεις της Τουρκίας για γκριζάρισμα όλου του Αιγαίου και εμπλέκει τη χώρα μας άμεσα στους οξυνόμενους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κλιμάκωση των επεμβάσεων και η όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνει τους κινδύνους και αυξάνει τις ροές των προσφύγων - μεταναστών.

Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας. Αντίθετα, είναι παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Αν. Μεσογείου, παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που ανοίγουν πληγές συγκρούσεων με θύματα τους λαούς.

Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και στο κεφάλαιο αποτελεί για τους λαούς μονόδρομο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Να κλείσει τώρα η βάση στη Σούδα!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης και τη ΝΑΤΟική βάση στο Μαράθι

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης...
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης...
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/2, μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Χανίων, Ρεθύμνου Ηρακλείου και Λασιθίου, με αίτημα να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό.

Για την παράσταση διαμαρτυρίας, εκτός από τις Επιτροπές Ειρήνης, απόφαση συμμετοχής είχε πάρει η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, τα Σωματεία Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιατρικών Επισκεπτών, Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, η Γραμματεία Χανίων του ΜΑΣ, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος.

Στις 6 το απόγευμα, πανό με το σύνθημα «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΒΑΣΗ» στήθηκε έξω από το Πεδίο Βολής Κρήτης και εκπρόσωποι από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, την Πανελλαδική Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, το Εργατικό Κέντρο Χανίων και τον Εμπορικό Σύλλογο κατέθεσαν στον Διοικητή του Πεδίου Βολής το ψήφισμα - κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Ιωάννα Κουρπά, στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και η ΕΕΔΥΕ πανελλαδικά καταδικάζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή το Προσφυγικό.

...και στη ΝΑΤΟική βάση στο Μαράθι
...και στη ΝΑΤΟική βάση στο Μαράθι
Το Προσφυγικό είναι πρόβλημα που προέκυψε και ενισχύεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που σκοπό έχουν το ξαναμοίρασμα των αγορών. Σήμερα ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής εγκλωβίζονται μαζικά χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με ναυτική δύναμη, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμφώνησε πρόθυμα να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών πλοίων, συνδέεται με τους οξυμένους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επίκληση του προσφυγικού προβλήματος που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν γίνεται μοχλός για την προώθηση των επιδιώξεων για συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.

Ζητάμε να κλείσει τώρα η ΝΑΤΟική Βάση στη Σούδα, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο».

Στη συνέχεια, η παράσταση διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε έξω από τη ΝΑΤΟική Ναυτική Βάση στο Μαράθι, όπου παραδόθηκε το ίδιο ψήφισμα στον Ελληνα Διοικητή της Βάσης.

Συλλαλητήριο από την ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες

Συλλαλητήριο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 4/3, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Καλεί το λαό να συμμετέχει μαζικά και να διαδηλώσει την εναντίωσή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες.

ΚΟΒ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον πόλεμο, την προσφυγιά και το ρόλο της εργατικής τάξης

Εκδήλωση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το Προσφυγικό και ο ρόλος της εργατικής τάξης» διοργανώνει η ΚΟΒ Περάματος της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Περάματος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και μετά την ομιλία θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο, με θέμα την προσφυγιά και τη μετανάστευση, από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Γαλατσίου.

Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ