Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ο ενισχυμένος ρόλος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το επικίνδυνο... «ψητό» της επιχείρησης

Στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα ο Αμερικανός διοικητής της ΝΑΤΟικής Διακλαδικής Διοίκησης της Νάπολης της Ιταλίας, στον οποίο θα υπάγεται η ναυτική δύναμη της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο

Καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη και την έναρξη της λειτουργίας της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να την καλωσορίζει, έρχεται όλο και πιο έντονα στο φως ο ενισχυμένος ρόλος που θα διαδραματίσουν σε αυτήν οι ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι πρόκειται για μια επιχείρηση άμεσα συνδεδεμένη με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός διοικητής της SNMG2, υποναύαρχος Γ. Κλάιν, θα υπάγεται στον Αμερικανό διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO στη Νάπολη της Ιταλίας (Joint Force Command Naples - JFC Naples), Μ. Φέργκιουσον, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική (US Naval Forces Europe - Africa).

Ο Μ. Φέργκιουσον, αναμένεται, μάλιστα, στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, για παραπέρα συνεννοήσεις με Ελληνες επιτελείς επί του επιχειρησιακού σχεδίου της ΝΑΤΟικής δύναμης. Η επίσκεψή του δένει με αυτή που προηγήθηκε, του διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, στο υπουργείο Αμυνας, όπου σε συνομιλίες του με τον υπουργό Π. Καμμένο, τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πλοία τους να συνδράμουν τη SNMG2 στο Αιγαίο. Συν τα ιδιαίτερα συχνά, τώρα τελευταία, πήγαινε - έλα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, στο υπουργείο Αμυνας, όλα σημάδια μιας ενεργού ανάμειξης των ΗΠΑ στην υπόθεση, που «φωτογραφίζει» την άμεση σύνδεσή της με τη συνολικότερη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, πεδίο σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Ελληνικό υποβρύχιο σε νέα ΝΑΤΟική άσκηση στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει κι από άλλες πλευρές η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, με άξονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτή τη βάση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» συμμετέχει από 22/2 έως 4/3 στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MANTA 2016», η οποία διεξάγεται ανατολικά της Σικελίας. Προηγούμενα και στο πλαίσιο προετοιμασίας συμμετοχής στην εν λόγω άσκηση, το «ΠΙΠΙΝΟΣ» κατέπλευσε στην Κατάνια της Ιταλίας, από 18 έως 22/2.

Επισήμως, η άσκηση στοχεύει στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συνδυασμένης δράσης μεταξύ υποβρυχίων, εναέριων μέσων και μονάδων επιφανείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Ανακοίνωση της ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλώντας το ΝΑΤΟ να επιταχύνει τη δράση του στην επίβλεψη ουσιαστικά της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, αναγνωρίζοντάς του το ρόλο του επιδιαιτητή.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προβάλλει όλες τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο. Απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Αρνιέται στη χώρα μας το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στα χωρικά της ύδατα στην περιοχή της Δωδεκανήσου, με την αιτιολογία ότι αποτελεί αποστρατικοποιημένη ζώνη και δεν μπορούν να επιχειρούν πολεμικά πλοία, αεροπλάνα κ.λπ. Δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, αρνείται το δικαίωμα αναγνώρισης ΑΟΖ για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου κ.ά.».

«Στην ουσία», τονίζει η ανακοίνωση, «η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ενισχύει τις επικίνδυνες βλέψεις της Τουρκίας για γκριζάρισμα όλου του Αιγαίου και εμπλέκει τη χώρα μας άμεσα στους οξυνόμενους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κλιμάκωση των επεμβάσεων και η όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνει τους κινδύνους και αυξάνει τις ροές των προσφύγων - μεταναστών.

Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας. Αντίθετα, είναι παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Αν. Μεσογείου, παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που ανοίγουν πληγές συγκρούσεων με θύματα τους λαούς.

Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και στο κεφάλαιο αποτελεί για τους λαούς μονόδρομο», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org