Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 - αριθ. φύλλου: 11912

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ
Την πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες
  • ΚΚΕ: Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης
  • ΠΑΣΥ: Η κυβέρνηση να στηρίξει την αγροτιά, να διαχωρίσει τη θέση της από την ΕΕ

ΣΕΛ.  4
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλυσιδωτές εξελίξεις σε διπλωματικό και οικονομικό πεδίο

ΣΕΛ.  11

Παιδικοί σταθμοί: Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε αδιέξοδο
  • Περίπου 20 μέρες πριν από την έναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, η αγωνία των εργαζόμενων νέων ζευγαριών είναι στο κατακόρυφο. Δε γνωρίζουν εάν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να πάνε σε σταθμό, αλλά και πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν από το πενιχρό τους εισόδημα για να γίνουν δεκτά. Τα 40.000 παιδιά που, όπως όλα δείχνουν, μένουν εκτός ΕΣΠΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι πολύ περισσότερα τα παιδιά που δε θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς.
  • Αναγκαίος ο αγώνας για: Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε κανένα παιδί να μείνει εκτός. Κατάργηση των τροφείων. Κρατική χρηματοδότηση. Καμία απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρέπει να καταργηθεί

Καθώς συνεχίζεται μέσα από τις σελίδες του Τύπου ο «καβγάς» για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτός ο «καβγάς» αφήνει απέξω το κύριο: Αυτόν καθεαυτόν το φόρο. Μιλούν και ξαναμιλούν για τα «λάθη» που έγιναν, για το παζάρι «να 'ναι τόσο - όχι τόσο» ο φόρος, και περνά σαν αυτονόητο ότι ο φόρος πρέπει να πληρωθεί, αλλά «όχι τόσο, βρε αδερφέ, κόψε κάτι». Πρόκειται, όμως, για δισεκατομμύρια ευρώ που αρπάζονται από τη λαϊκή οικογένεια για να ενισχύσουν αυτούς που κάθε μήνα τους προσφέρουν και μια νέα φοροαπαλλαγή. Ο ΕΝΦΙΑ δεν αφορά τους εφοπλιστές και τις βίλες τους στην Πολιτεία. Στρέφεται ενάντια στη λαϊκή - εργατική στέγη, τα ορεινά της Ζακύνθου χτυπά, τα σεισμόπληκτα της Κεφαλονιάς, τον αγρότη στο χωράφι χτυπάει στο κεφάλι κι όχι τον βιομήχανο με την εγκατάσταση που σε τετραγωνικά εμφανίζεται ο φτωχός της παρέας. Κι αυτά δεν είναι «λάθη», είναι ταξική επιλογή. Ξεκίνησε από το πρώτο χαράτσι που μπήκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως έκτακτο. Κουκουλώνουν, παράλληλα, το γεγονός ότι το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση από 1/1/2015 των όποιων περιορισμών απέμεναν ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες, αντικειμενικά ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση των σπιτιών και της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Εναν ολόκληρο χρόνο πριν, όταν εμφανίστηκε ως σχέδιο νόμου η κυβερνητική επιδίωξη για τον ΕΝΦΙΑ, το ΚΚΕ εκτιμούσε μεταξύ άλλων: «Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε δραστική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυξάνει τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της. Ο συνολικός φόρος είναι σημαντικά αυξημένος και τη μικρή μείωση κάποιων συντελεστών υπερκαλύπτει πολλαπλά η φορολόγηση αδόμητων εκτάσεων, οικοπέδων, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων σε πολλά απ' τα οποία κατοικούν οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, ημιτελών κτισμάτων, αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες. Το 80% του συνολικού φόρου θα προέρχεται από αυτή τη φορολόγηση ανά ακίνητο, χωρίς καμιά κλιμάκωση, προς όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ο συντελεστής φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο μειώνεται, προβλέπονται εξαιρέσεις από τη φορολόγηση, ενώ δίνεται η διακριτική ευχέρεια στον έφορο να αναστέλλει την πληρωμή φόρου για το μεγάλο κεφάλαιο (...) Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν, γιατί η κατοχή της γίνεται πλέον αβάσταχτη».

Κανείς, λοιπόν, να μην παριστάνει τον ξαφνιασμένο για τα «λάθη». Για την εργατική τάξη ισχύει ακέραιη η κατεύθυνση που έδινε και συνεχίζει να τονίζει το ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία, την πλήρη φοροαπαλλαγή για μισθωτούς, αφορολόγητη λαϊκή στέγη, να μη φορολογηθεί η αγροτική γη, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση του αγώνα, η λαϊκή αντεπίθεση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με αποδέσμευση απ' την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία.


Associated Press

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΡΑΚ
Οξύνεται η κατάσταση στη Μ. Ανατολή
  • Νέα αιματοχυσία μετά τις νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα.
  • Το «σωτήρα» παίζουν οι ΗΠΑ, βομβαρδίζοντας το Ιράκ.
  • ΚΚΕ: Μνημείο υποκρισίας των ΗΠΑ και πρόσχημα για να καλυφθούν οι εγκληματικές ιμπεριαλιστικές ευθύνες.

ΣΕΛ.  5


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΡΟΔΟΣ
Τη μάχη της απεργίας έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  14
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ξεκίνησε η συνεκπαίδευση με τα «Γεράκια του Πολέμου»

ΣΕΛ.  3
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Απαγορευτικό το κόστος έστω και για μια μικρή καλοκαιρινή απόδραση

ΣΕΛ.  18
ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Επινοεί - ξανά - νέες θέσεις εργασίας

Στο 50% η μερική απασχόληση

Νέες θέσεις εργασίας εφηύρε για άλλη μια φορά το περίφημο σύστημα «Εργάνη», το οποίο χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και κατά συνέπεια η κυβέρνηση. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «και αυτό το μήνα συνεχίζεται η θετική εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ακολουθώντας τη γενική τάση εξομάλυνσης της αγοράς εργασίας» βιάζει κυριολεκτικά την πραγματικότητα.


ΣΕΛ.  15


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org