ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο ζήτημα της ΑΟΖ

Η παρουσίαση από την κυβέρνηση των 20 «οικοπέδων», μεταξύ των οποίων και αυτά στο Β. Ιόνιο, συνοδεύτηκε από όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή
Η παρουσίαση από την κυβέρνηση των 20 «οικοπέδων», μεταξύ των οποίων και αυτά στο Β. Ιόνιο, συνοδεύτηκε από όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας σχετικά με τη χάραξη και εκμετάλλευση ΑΟΖ, ζήτημα όπου εμπλέκονται και τα μονοπώλια άλλων χωρών. Η κόντρα αφορά στο ποια μονοπώλια θα έχουν το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση των θαλασσίων οικοπέδων της περιοχής, όπου υπολογίζεται ότι «κρύβονται» υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και στον ελληνικό Τύπο, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την οριοθέτηση της τέτοιας ζώνης γίνεται ακόμα δυσκολότερη μετά την απόφαση της Εισαγγελίας των Τιράνων να ξεκινήσει έρευνα για τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα τον Απρίλη του 2009. Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η άσκηση ποινικών διώξεων με την κατηγορία της υπονόμευσης της ακεραιότητας της χώρας! Η Εισαγγελία των Τιράνων διέρρευσε στα αλβανικά ΜΜΕ πληροφορίες περί «σοβαρών ενδείξεων» που θέλουν τη συμφωνία οριοθέτησης του 2009 «να βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας».

Αθήνα και Τίρανα κατέληξαν το 2009 σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, έπειτα από προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα. Εκτιμάται ότι η δικαστική έρευνα και οι ενδεχόμενες διώξεις έχουν και πολιτικό στόχο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, καθώς στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του Ράμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα, που, ως υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας το 2009, συνυπέγραψε με την τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ντ. Μπακογιάννη, τη συμφωνία οριοθέτησης.

Γράφεται, εξάλλου, πως η διαδικασία για τη διενέργεια έρευνας και την άσκηση ποινικών διώξεων ξεκίνησε ύστερα από πίεση του σημερινού ΥΠΕΞ, Ντ. Μπουσάτι, ο οποίος το Μάη κάλεσε δημόσια την Εισαγγελία των Τιράνων να ασκήσει έρευνα για την υπογραφή της συμφωνίας το 2009. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, ο Ντ. Μπουσάτι δήλωνε ότι εντοπίστηκαν «παραβάσεις του νόμου» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το 2009. Προσέθετε ότι η Εισαγγελία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο ή όχι παραβιάστηκε το άρθρο 210 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη για «συμφωνίες με ξένες χώρες για την εν μέρει ή πλήρη παράδοση εδαφών». Στη συνέχεια αυτών των δηλώσεων, το αλβανικό ΥΠΕΞ διαβίβασε στην Εισαγγελία όλο το σχετικό υλικό.

Σημάδια όξυνσης των αντιθέσεων

Να σημειωθεί ακόμα ότι αρχές Ιούλη, δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου ανέφεραν ότι περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που προτίθεται να προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση στο Ιόνιο εκτείνονται και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό μια νέα συμφωνία με τα Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς την υπονομεύουν εκ των προτέρων στην αλβανική κοινή γνώμη. Μιλούν για συνεχή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας και το γεγονός ότι πριν μερικές βδομάδες η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε συνενώσεις δήμων στην Αλβανία εγείροντας φόβους για δημογραφική αλλοίωση στη Χειμάρρα, κάτι που επίσης προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, το προηγούμενο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου ασκούσε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, άσκησε όποια πίεση μπορούσε ώστε να παραχωρηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (όπως και έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, 26 - 27 Ιούνη), προσμένοντας στη συνέχεια ανταλλάγματα, κύρια στην προώθηση της χάραξης ΑΟΖ. Θέμα, όμως, που δεν προχωρά όπως θα ήθελε και όπου εμπλέκονται τα συμφέροντα αστικών τάξεων και άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Τουρκία.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ξεκίνησε η συνεκπαίδευση με τα «Γεράκια του Πολέμου»

Ξεκίνησε χτες, Παρασκευή, και ολοκληρώνεται το Σάββατο 23/8, με έδρα την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας στην Κρήτη, η νέα συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με μονάδα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη («United States Air Forces in Europe» - USAFE), «στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Αεροποριών».

Πρόκειται για την «480th Fighter Squadron», επονομαζόμενη «Γεράκια του Πολέμου» («Warhawks»), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Spangdahlem, στη Γερμανία. Θα συμμετάσχει στη συνεκπαίδευση με δεκαοκτώ αεροσκάφη F-16CM και κλιμάκιο 300 ατόμων. Επίσης, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να στείλουν στη Σούδα και ιπτάμενο τάνκερ KC-135 για εκπαίδευση και στον εναέριο ανεφοδιασμό, πτυχή της άσκησης που προϊδεάζει για ετοιμότητα συμμετοχής σε αποστολές των ελληνικών μαχητικών μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους και για σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς, η ΠΑ πρόκειται να συμμετάσχει με το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σκοπός της νέας αυτής συνεκπαίδευσης «είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα θα εκτελεσθούν αποστολές Αέρος - Αέρος, Αέρος - Εδάφους, COMAO (Composite Air Operations), βολές Αέρος - Εδάφους σε τακτικό Πεδίο Βολής με αδρανή όπλα και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού».

Πρόκειται για άλλη μια «εκπαιδευτική δραστηριότητα» ενταγμένη στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα και ξεδιπλώνεται σε όλη τη φρίκη της η βία του ισραηλινού κράτους σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τις πλάτες και του ευρωατλαντικού άξονα.

Θυμίζουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο, λίγους μήνες νωρίτερα, από τα μέσα Φλεβάρη έως τις αρχές Μάρτη, βρέθηκε στη Σούδα άλλο κλιμάκιο της USAFE, οπότε και πάλι με βάση τη Σούδα έγινε και τότε «συνεκπαίδευση» με Ελληνες πιλότους και ελληνικά μαχητικά στη Νότια Ελλάδα.

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, τιμώντας τον ηρωικό αγώνα των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, διοργανώνει αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., μνημόσυνο στο κοινοτάφιο μαχητών του ΔΣΣ στη Λέκκα.

Λαϊκά γλέντια στη Λέσβο

-- Σήμερα Σάββατο, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι Αγιάσου.

-- Αύριο Κυριακή, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Πολιχνίτου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη Νυφίδα Πολιχνίτου, στου «Γιώτη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ