ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
Δύσκολες ώρες για χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ πληρώνει για άλλη μια φορά ο λαός

Χιλιάδες τόνοι ροδάκινου παραμένουν αδιάθετοι
Χιλιάδες τόνοι ροδάκινου παραμένουν αδιάθετοι
Δύσκολες ώρες ζουν Ελληνες μικρομεσαίοι παραγωγοί, τα αγροτικά προϊόντα των οποίων μένουν αδιάθετα, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τη συμμετοχή της στις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου, ώστε να δικαιολογήσει τη στάση της: Το γεγονός δηλαδή ότι ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που αναγνώρισε το νέο καθεστώς στην Ουκρανίας, ότι συνδιαμόρφωσε τη στρατηγική διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην περιοχή. Οτι συμφώνησε με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι λεγόμενοι Δυτικοί στη Μόσχα, προκαλώντας ως αντίδρασή της το εμπάργκο. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απαρνηθεί τη συμμαχία στην οποία ανήκει και να κάνει δική της πολιτική», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τη ζημιά θα πληρώσει πάλι ο λαός.

Η λίστα της απαγόρευσης, που τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη 7/8, περιλαμβάνει κρέας, αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Το εμπάργκο, στην πράξη, έχει αποτέλεσμα από τα 6.000 φορτηγά, που ήταν φορτωμένα με ελληνικά αγροτικά προϊόντα, έτοιμα να φύγουν για Ρωσία έχοντας υπογεγραμμένα σχετικά συμβόλαια, τα 3.000 να μένουν καθηλωμένα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα θεωρείται μάλλον απίθανο να ξεφορτώσουν και τα άλλα 3.000 που έχουν ξεκινήσει.

Ελληνες εξαγωγείς αναφέρουν επ' αυτού πως όποιο φορτίο από χώρα της ΕΕ δεν είχε εκτελωνιστεί εντός ρωσικού εδάφους ως την Πέμπτη, οι αρμόδιες ρωσικές συνοριακές - τελωνειακές αρχές πλέον το «γυρίζουν» πίσω. Δεδομένου ότι το ταξίδι με φορτηγό από Ελλάδα προς Ρωσία διαρκεί 3 με 4 μέρες, πολλά φορτηγά που ξεκίνησαν ακόμα και τη Δευτέρα για τη Ρωσία, δεν μπορούν να ξεφορτώσουν. Γίνεται προσπάθεια το εμπόρευμα να διατεθεί σε άλλες αγορές, όπως η ρουμανική, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Και υπάρχουν εξαγωγείς, ιδιώτες ή ομάδες παραγωγών που έχουν φορτωμένα μέχρι και τρία φορτηγά, οπότε η ζημιά τους είναι μεγάλη.

Υπάρχει, άλλωστε, και επισήμως η είδηση από το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι οι Ρώσοι τελωνειακοί στα σύνορα του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ αρνήθηκαν χτες να επιτρέψουν την είσοδο μεγάλων φορτίων από πολωνικό κρέας κοτόπουλου και αυστριακό βοδινό κρέας, επικαλούμενοι τις οδηγίες της ρωσικής κυβέρνησης.

Στα αζήτητα

Μια εικόνα της ζημιάς για τους Ελληνες αγρότες δίνει το στοιχείο ότι πέρυσι, στο διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβρης, εξήχθησαν στη Ρωσία 8.000 τόνοι αγροτικά προϊόντα μόνο από Πέλλα και Ημαθία. Φέτος, λόγω καλύτερης παραγωγής, υπολογίζεται ότι μόνο από Ημαθία υπάρχουν 9.000 τόνοι προς εξαγωγή στη Ρωσία, μπλοκαρισμένοι στα ψυγεία, χώρια όσα φορτηγά είναι καθ' οδόν. Λέγεται ότι αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων είναι μπλοκαρισμένες και στην Πέλλα.

Συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Εκτιμάται ότι η αξία των προϊόντων στα οποία αφορά η ρωσική απαγόρευση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα, αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο, με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια (αξία εξαγωγών στα 25,7 εκατ. ευρώ), τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ.), βερίκοκα - κεράσια κ.ά. (12,01 εκατ.), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ.), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ.), ιχθυρά (5,26 εκατ.), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ.) και ελιές (4,8 εκατ.).

ΕΕ: Ετοιμάζει και χειρότερα;

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες του εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές (!) εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η ΕΕ προτίθεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει και το φόβο για περισσότερα αντίποινα.

Σημειωτέον, όπως ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την 14η Αυγούστου θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες «εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας» από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ «για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις» που θα έχει το ρωσικό εμπάργκο.

Μόσχα: «Υπόλογη και η Αθήνα»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ τόνισε για το εμπάργκο ότι «είναι φυσικά μέτρα που έχουν ληφθεί ως απάντηση - αντίδραση στις κυρώσεις που είχε υποβάλει η ΕΕ σε διάφορους τομείς».

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε: «Βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας τις διαφορές που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας λήφθηκαν ομόφωνα και από τις 28 χώρες».

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει περάσει από μια βαθιά οικονομική κρίση και βρίσκεται ακόμα σε μια εύθραυστη οικονομική κατάσταση. Βεβαίως δεν είναι προς το συμφέρον της να μπει σε μια νέα αντιπαράθεση στον οικονομικό τομέα. Το καταλαβαίνουμε και το λαμβάνουμε υπόψη μας», πρόσθεσε, αφήνοντας ίσως ένα παραθυράκι αισιοδοξίας.

Στην πράξη, ωστόσο, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς χτες αναβλήθηκε «επ' αόριστον» προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της ρωσικής Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Επρόκειτο να συζητηθούν «τεχνικά ζητήματα» για φορτία φρούτων από την Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

ΠΑΣΥ
Η κυβέρνηση να στηρίξει την αγροτιά, να διαχωρίσει τη θέση της από την ΕΕ

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας

Να στηρίξει η κυβέρνηση το εισόδημα της αγροτιάς, διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η λέξη "απόγνωση" δεν αποδίδει πλέον ούτε στο ελάχιστο την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φρουτοπαραγωγοί της χώρας μας και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, μετά το κλείσιμο της κύριας αγοράς απορρόφησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.

Με την ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία, σε αντίποινα για την εφαρμοζόμενη πολιτική του εμπάργκο από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, εξανεμίζονται και οι όποιες ελπίδες για κάλυψη των φετινών απωλειών από τις ζημιές των ακραίων καιρικών φαινομένων και το μέχρι σήμερα "ξεπούλημα" της παραγωγής με τις απαράδεκτα χαμηλές, εξευτελιστικές τιμές που δίνουν μεγαλέμποροι και εξαγωγείς στους αγρότες.

Η απλήρωτη, σε μεγάλο ποσοστό, παραγωγή των προηγούμενων ετών από τους μεγαλέμπορους, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, αφού πήραν κοψοχρονιά και τη φετινή παραγωγή ροδακίνων, νεκταρινιών και άλλων φρούτων και λαχανικών, ο αντιασφαλιστικός και φοροεισπρακτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που εισπράττει υψηλά ασφάλιστρα από την αγροτιά, χωρίς να αποζημιώνει ουσιαστικά τις καταστροφές από τις θεομηνίες, συμπληρώνουν τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι αγροτοπαραγωγοί με το σταμάτημα των εξαγωγών, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα.

Η αγροτιά πρέπει να πιέσει και να διεκδικήσει ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης του χαμένου εισοδήματός του 2014, για την επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους και όχι να γίνεται "ουρά" στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παγκόσμιου ανταγωνισμού των καπιταλιστών με την επέμβασή τους στην Ουκρανία.

Η ΠΑΣΥ καλεί την ελληνική κυβέρνηση -υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας- να διαχωρίσει τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ, προστατεύοντας επιτέλους την αγροτιά μας, την αγροτική μας παραγωγή και την ελληνική οικονομία. Να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Να πάρει μέτρα απορρόφησης της ροδακινοπαραγωγής, που αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζει το πιο οξυμένο πρόβλημα διάθεσης, και με κρατική παρέμβαση, αποζημιώνοντας τους αγρότες, να διατεθούν σε κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, ιδρύματα κ.α. Να αξιοποιηθούν τα μη δυνάμενα να εξαχθούν επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια στη μεταποίηση, με τιμές κάλυψης του κόστους παραγωγής από την πολιτεία.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Συντονιστικές Επιτροπές, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών και τους μικρομεσαίους αγρότες να διεκδικήσουν δυναμικά την απορρόφηση της παραγωγής και το εισόδημα επιβίωσής τους με την απαίτηση έμπρακτης στήριξης από την Πολιτεία.

Η αγροτική πολιτική της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020, έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για την καταστροφή που απειλεί τους αγρότες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το ρωσικό εμπάργκο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η καταστροφή που απειλεί τους μικρομεσαίους αγρότες από το εμπάργκο της Ρωσίας, απορρέει από την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επέμβαση που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή. Η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει όσο δε διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και όσο δε σχεδιάζει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημιώσεις σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ