ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλυσιδωτές εξελίξεις σε διπλωματικό και οικονομικό πεδίο
  • Εκτακτη συνεδρίαση χτες του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας
  • Η ΕΕ οργανώνει συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν οι συνέπειες των ρωσικών απαγορεύσεων

Ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας μετρά καθημερινά νέες «πληγές» από τις βόμβες του Κιέβου

Associated Press

Ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας μετρά καθημερινά νέες «πληγές» από τις βόμβες του Κιέβου
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μέτρα υπεράσπισης των μονοπωλίων που εκπροσωπεί υιοθετεί κάθε πλευρά καθώς η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που ξεκίνησε με επίκεντρο την Ουκρανία διευρύνεται διαρκώς, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε διπλωματικό, οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό πεδίο.

Ετσι, μία μέρα μετά την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, όπου ανακοινώθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ουκρανίας με τη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, χτες συνεδρίασε εκτάκτως στη Μόσχα το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι εξετάστηκε λεπτομερώς «η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία με επίκεντρο την ανθρωπιστική καταστροφή που αποκτά ολέθριες διαστάσεις». Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από ΕΕ - ΗΠΑ στη Ρωσία, αλλά και τα ρωσικά «αντίμετρα», χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν η συνάντηση κατέληξε σε αποφάσεις και ποιες ήταν αυτές.

Στο μεταξύ, στο Κίεβο, ο «πρωθυπουργός», Αρσένι Γιατσενιούκ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να θέσει τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και τόνισε τη σημασία που έχουν τα δάνεια από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, για την εκπλήρωση των σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η προσέλκυση ξένων επενδυτών στο σύστημα διακίνησης του φυσικού αερίου). Ανακοινώνοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος προσώπων και εταιρειών που θεωρείται ότι στήριξαν την προσάρτηση της Κριμαίας ή χρηματοδότησαν πολιτοφυλακές ρωσόφωνων, εξήγησε ότι είναι πιθανό εξαιτίας αυτών των μέτρων να σταματήσει «κάθε είδους διαμετακόμιση (σ.σ. από το ουκρανικό έδαφος), από τις αεροπορικές πτήσεις μέχρι τη μεταφορά φυσικών πόρων».

Συνάντηση για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι εμπειρογνώμονες, ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας, από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις που έχει η απαγόρευση ευρωπαϊκών εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Ρωσία. Ανάλογες μελέτες θα γίνουν και για τις συνέπειες σε άλλους τομείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Πολωνία ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της ρωσικής απαγόρευσης, όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, Μάρεκ Σαβίτσκι. Υψώνοντας τους τόνους προς τη Μόσχα, η Βαρσοβία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, την κατηγόρησε για «αυτοκρατορικές βλέψεις», ενώ σχολίασε ότι ο όγκος των στρατιωτών που η Ρωσία διατηρεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα (περίπου 20.000 όπως καταγγέλλει η Δύση) είναι μια δύναμη «ικανή να περικυκλώσει δύο επαρχίες, ίσως να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, όχι όμως για να καταλάβει τη μισή Ουκρανία».

Νέες αντιδράσεις

Σχετικά με τις συνέπειες των ρωσικών απαγορεύσεων, στη Λιθουανία, ο υπουργός Οικονομικών, Εβαλντας Γκούστας, δήλωσε ότι «εάν η διαδικασία αυτή διαρκέσει περισσότερο, τότε λόγω του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να επιβραδυνθεί κατά 0,2%».

Στη Βουλγαρία, ο αντιπρόεδρος του βουλγαρικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BIA), Κάμεν Κόλεφ, δήλωσε πως ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία υπολογίζεται σε 5,09 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 2,5% του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών της Βουλγαρίας με τη Ρωσία. Οι Βούλγαροι βιομήχανοι εμφανίζονται ανακουφισμένοι επειδή ο κατάλογος των ρωσικών απαγορεύσεων δεν περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα καλλυντικά, το κρασί και τα ποτά, που συναποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Στη Σλοβενία, οι επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων δήλωσαν ανήσυχοι τόσο για τις ζημιές που θα υποστούν οι επιχειρήσεις όσο και για τη μείωση των τιμών που αναμένεται σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά καθώς μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα. Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε πως «η ΕΕ θα ανοίξει το ζήτημα της αλληλεγγύης, όσον αφορά τη μείωση των ζημιών στα κράτη - μέλη που πλήττονται περισσότερο», ενώ πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε τη θέση ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναστρεψιμότητας».

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, όπου όπως και σε άλλες χώρες υπάρχουν διαφωνίες για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Μόσχας, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Αν αποτύχουμε να πείσουμε τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της, θα πληρώσουμε περισσότερο από πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής πλευράς από ό,τι θα κοστίσουν οι κυρώσεις».

Συνομιλία Μέρκελ - Ποροσένκο

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία «δόθηκε έμφαση στις συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την υποστήριξη των προσπαθειών της Ομάδας Επαφής (σ.σ. αποτελείται από εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, της Ρωσίας και της Ουκρανίας) ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία» σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βερολίνου. Ακόμα, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι έρευνες γύρω από το σημείο όπου στις 17 Ιούλη συνετρίβη το «Μπόινγκ» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».

Για το ζήτημα των σχετικών ερευνών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι «η εντολή του Προέδρου της Ουκρανίας για την εφαρμογή εκεχειρίας στην περιοχή διεξαγωγής των ερευνών εξακολουθεί να ισχύει», χωρίς ωστόσο να δίνονται εξηγήσεις για την ανακοίνωση που είχε βγει προχτές, κάνοντας λόγο για αναστολή της εκεχειρίας, ύστερα από την απόφαση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων να διακόψουν την έρευνά τους στην περιοχή εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι βομβαρδισμοί του Κιέβου συνεχίζονται αμείωτα. Ειδικά οι πόλεις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ μετρούν κάθε μέρα νέες καταστροφές, με την επιβίωση για όσους έχουν απομείνει στην περιοχή να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Χτες, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο δήλωσε - σύμφωνα με το ΙTAR-TASS - ότι «ο Ποροσένκο έδωσε εντολές για νίκη με κάθε κόστος πριν από τις 22 Αυγούστου ώστε να διεξαγάγει παρέλαση στο Κίεβο στις 24 Αυγούστου (με την ευκαιρία της ουκρανικής Μέρας της Ανεξαρτησίας». Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ο Σιμονένκο είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον Πρόεδρο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

ΛΙΒΥΗ
Σφοδρές μάχες και «παζάρια»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Λιβύη, όπου ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες φέρονται να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε σημαντικά σημεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Libya Today», μέλη οργανώσεων, όπως η «Ανσαρ αλ-Σουρια», εμφανίζονται να έχουν καταλάβει τρεις ακόμα στρατιωτικές βάσεις αλλά και αποθήκες πυρομαχικών στη Βεγγαζη. Στα δυτικά της χώρας, ισλαμιστές έχουν επεκταθεί μέχρι το λιμάνι Zawiya (κοντά στα σύνορα με την Τυνησία), που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη διακίνηση του πετρελαίου της χώρας.

Η αλγερινή εφημερίδα «Algerian Al-watar» έγραψε ότι Αίγυπτος και Αλγερία εξετάζουν από κοινού το ενδεχόμενο να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση στη Λιβύη για να αποκρούσουν τον κίνδυνο της ανόδου του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ηγέτης της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις απειλές που δημιουργούνται πολύ κοντά στα σύνορα και, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, φέρεται «έτοιμος να διεξάγει πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή».

Ο απόστρατος στρατηγός Καλίφα Χαφτάρ, που εμφανίζεται εδώ και μήνες να ηγείται «εθνικού στρατού» της χώρας, δήλωσε ότι στηρίζει το κοινοβούλιο που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιούνη και το κάλεσε, μάλιστα, να προωθήσει άμεσα νόμους για την «ανασύσταση» των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.

Χτες, το κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι «θα αναλάβει δράση» εναντίον των ένοπλων ομάδων αν δεν εισακουστεί η έκκλησή του για εκεχειρία που θα εποπτεύει ο ΟΗΕ.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνάντηση Αμερικανών – Ιρανών αξιωματούχων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαίρη Χαρφ, τη συνάντηση, που είχαν προχτές στη Γενεύη αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ηταν η πρώτη που έγινε μετά τη συμφωνία των έξι χωρών που εμπλέκονται στις σχετικές συνομιλίες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 24 Νοέμβρη.

Εν όψει της διμερούς συνάντησης, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι από πληροφορίες που έκαναν λόγο για πιθανή συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου - τροφίμων μεταξύ Ρωσίας και Ιράν και (την ώρα που εντείνεται η «κόντρα» Δύσης - Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία) προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέα δεδομένα.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ», ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία που δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα να συμβάλλει στη διακίνηση αργού πετρελαίου από το Ιράν. Την ίδια στιγμή, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια προκαταρκτική συμφωνία είχε υπογραφεί με τη Ρωσία για την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και ενεργειακών δεσμών. Καμιά πλευρά, όμως, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ