ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Επινοεί νέες θέσεις εργασίας

Σχεδόν στο 50% η μερική απασχόληση

Νέες θέσεις εργασίας εφηύρε για άλλη μια φορά το περίφημο σύστημα «Εργάνη», το οποίο χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και κατά συνέπεια η κυβέρνηση. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «και αυτό το μήνα συνεχίζεται η θετική εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ακολουθώντας τη γενική τάση εξομάλυνσης της αγοράς εργασίας» βιάζει κυριολεκτικά την πραγματικότητα.

Τη διαψεύδουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας όπως και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δείχνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 27%. Δηλαδή πάνω από ένας στους τέσσερις ικανούς προς εργασία ανθρώπους είναι άνεργοι! Και πρόκειται για στοιχεία που δεν εκφράζουν το σύνολο της πραγματικότητας, καθώς η αστική μεθοδολογία δε θεωρεί άνεργο όποιον δουλεύει έστω μια ώρα τη βδομάδα, χωρίς αμοιβή ή όποιον συμμετέχει σε κάποιο από τα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Ακόμα και με αυτή τη μεθοδολογία έχει διαπιστωθεί ότι την περίοδο 2009-2014 χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, στοιχείο που γελοιοποιεί τον ισχυρισμό περί «θετικής εικόνας της μισθωτής απασχόλησης».

Ούτε όμως αυτά τα στοιχεία εμποδίζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να λέει ότι «οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ήταν κατά 13.275 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις» και να συνεχίζει με τον ακόμα πιο εξωφρενικό ισχυρισμό πως «σε επίπεδο πρώτου επταμήνου του έτους (Ιανουαρίου - Ιουλίου) το 2014 δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας (...) σαφώς την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα»! Δηλαδή ο υπουργός Γ. Βρούτσης ισχυρίζεται ότι το 2014 - μέσα σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης - δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας και από την περίοδο 2003-2004, τότε δηλαδή που υπήρχε οργασμός της κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω Ολυμπιακών και άλλων έργων (αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες κ.ά.)!

Οσο όμως κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει το άσπρο - μαύρο, δεν μπορεί να κρύψει τα πάντα. Γι' αυτό και στο σημείο της ανακοίνωσης, για τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που αναφέρεται στο είδος της απασχόλησης αποκαλύπτεται ένα κομμάτι της αλήθειας. Σε αυτό σημειώνεται πως το πρώτο επτάμηνο του 2014 έγιναν 917.336 προσλήψεις. Από αυτές το 46,84% (429.684) αφορούν σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Δηλαδή, αφορούν σε θέσεις εργασίας τριών και τεσσάρων ωρών τη μέρα ή τριών, δύο, ακόμα και μιας μέρας τη βδομάδα. Από την άλλη, δεν αναφέρει ότι αυτές οι θέσεις εργασίας αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό - που αυτή διαμόρφωσε με νόμο - με 300 και 150 ευρώ το μήνα! Αυτές είναι οι νέες θέσεις εργασίας για τις οποίες υπερηφανεύεται ο υπουργός Εργασίας!

Τέλος, αναφέρει ο υπουργός τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν ότι τον Ιούνη του 2014 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι κατά 99 χιλιάδες λιγότεροι από το Γενάρη του 2014. Και εδώ ο υπουργός ψεύδεται, λέγοντας τη «μισή αλήθεια». Κρύβει τους λόγους της μείωσης. Λόγοι υποκειμενικοί, όπως η απογοήτευση του άνεργου που ύστερα από μακροχρόνια αναζήτηση εργασίας παύει να ανανεώνει την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ. Λόγοι αντικειμενικοί, όπως η μείωση συνολικά του ικανού προς πληθυσμού εργασία εξαιτίας θανάτων ή μετανάστευσης σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2012-2013 ο ικανός προς εργασία πληθυσμός μειώθηκε κατά 130 χιλιάδες άτομα. Γι' αυτό και στο πρόσφατο δελτίο της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφεται μείωση και στις τρεις υποκατηγορίες του πληθυσμού αυτού (απασχολούμενοι, άνεργοι, οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός).

Προς νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση με εργαλείο τη μελέτη του ΚΕΠΕ

Στα χέρια του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται από χτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με όπλο την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την συνέχεια της επίθεσής της στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το επόμενο διάστημα, αναμένονται αντεργατικές εξελίξεις στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις κατευθύνσεις που ορίζει η ΕΕ, με στόχο την κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, την παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι τη μεταφορά του βάρους εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων.

Το ΚΕΠΕ έχει αναλάβει να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα, να τα εμφανίσει ως «αναγκαία», από τη σκοπιά των οικονομικών αντοχών των Ταμείων και των δημοσιονομικών του κράτους. Σύμφωνα με όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, η μελέτη του προβλέπει νέο χτύπημα σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες, «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν.

Με πρόσχημα την «κοινωνική ισότητα», προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Με την ίδια επιχειρηματολογία, μεθοδεύεται η κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, όπως για την περίπτωση των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, αλλά και ειδικές ομάδες. Κεντρική επιδίωξη είναι το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αναπηρικές συντάξεις, για τις οποίες το ΚΕΠΕ αποφαίνεται χωρίς καμία ντροπή ότι «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Λέει, δηλαδή, ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

Η μελέτη του ΚΕΠΕ επαναφέρει το ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων (15ετία) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δε συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

ΠΑΜΕ
Ανθρακες ο θησαυρός

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οσα στοιχεία και να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δείξει ότι μειώνεται η ανεργία, είναι σαν τη λαϊκή παροιμία, "άνθρακες ο θησαυρός".

Η ανεργία μεγαλώνει και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι και κυρίως οι άνεργοι που ψάχνουν για δουλειά με μεγάλη αγωνία και δεν βρίσκουν.

Ακόμα και αν κάποιες θέσεις απασχόλησης υπάρχουν, αυτές είναι ανασφάλιστες, με μισθούς σκλαβοπάζαρου και απλήρωτες ώρες δουλειάς. Οι άνεργοι και οι νέοι να μην πιστέψουν τα παραμύθια της κυβέρνησης. Μαζί με τα συνδικάτα, να οργανώσουμε την πάλη για να παρθούν μέτρα ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους».

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον ΟΜΕΔ

Διάβημα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) θα κάνει την Τρίτη 12 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνδικάτων, με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ότι η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επαναφέρει τη δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

ΚΚΕ
Ανούσιοι πανηγυρισμοί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων

Με αφορμή τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για διπλασιασμό των προσλήψεων, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε το παρακάτω σχόλιο:

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι διπλασιάστηκαν οι προσλήψεις είναι τουλάχιστον ανούσιοι για τα λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται σκληρά, καθώς τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται με νέες, χειρότερες εργασιακές σχέσεις και με μειωμένους μισθούς, τη στιγμή που η "επίσημη ανεργία" ξεπερνάει το 27%. Στην ουσία, η κυβέρνηση ομολογεί με αποκαλυπτικό τρόπο ότι "ο νέος κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης", όπως είπε ο υπουργός, πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και χωρίς επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για το λαό. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ