ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΚ
Για άλλη μια φορά ανθρωπιστικά προσχήματα για αμερικανικούς βομβαρδισμούς

ΚΙΡΚΟΥΚ.--

Ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βόρειου Ιράκ, των ένοπλων ισλαμιστων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) με κούρδους πολιτοφύλακες Πεσμεργκά, όπως και με δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν χτες θέσεις των ισλαμιστών, σε μια επιχείρηση που επιχειρείται να παρουσιαστεί, όπως και προηγούμενες επεμβάσεις, ως «ανθρωπιστική παρέμβαση». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, επιβεβαιώνοντας τις επιδρομές, τις δικαιολόγησε ως συνδρομή στις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη Ερμπίλ και είπε ότι πλήγηκε στρατιωτικό υλικό.

Βέβαια, για να κατανοήσει κανείς τις νέες αμερικανικές επιδρομές στο Ιράκ και το σύνθετο των εξελίξεων πρέπει να πιάσει το νήμα από τις προηγούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το 2001 στο Αφγανιστάν, το 2003 στο Ιράκ και μετά στη Συρία και την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οι ιμπεριαλιστές που έκαναν τις επεμβάσεις, διέλυσαν και διαλύουν χώρες για την προώθηση των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων, για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, αξιοποίησαν τις ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου «Αλ Κάιντα» για τα σχέδια τους. Αυτοί, μαζί με περιφερειακές δυνάμεις, όπως οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, είναι που εξόπλισαν τους ισλαμιστές ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας. Σήμερα και πάλι χρησιμοποιούν την εγκληματική δράση τέτοιων οργανώσεων ως το καλύτερο πρόσχημα για να συνεχίσουν τα ίδια σχέδια. Ετσι και αυτό που παρουσιάζουν σήμερα ως «λύση» και «ανθρωπιστική παρέμβαση» δεν πρόκειται να δώσει διέξοδο στο χάος, αφού όλες οι αιτίες που το δημιούργησαν παραμένουν, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Καταιγιστικοί βομβαρδισμοί και ανθρωπιστικά προσχήματα

Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη έριξαν 500 λίβρες βομβών, κατευθυνόμενων από λέιζερ, σε κινητό στρατιωτικό υλικό κοντά στην πόλη Ερμπίλ. Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, οι ισλαμιστές επιτίθενται ενάντια στις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ερμπίλ και μάλιστα κοντά σε βάση όπου υπάρχουν Αμερικανοί.

Το «πράσινο φως» για την επιχείρηση είχε δώσει από την Πέμπτη το βράδυ ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Μιλώντας, μετά από συνεδρίαση που είχε με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που οι ισλαμιστές προχωρήσουν προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι αεροπορικές επιδρομές είναι οι πρώτες από τα τέλη του 2011, όταν μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων αποχώρησε από το Ιράκ. Ο Ομπάμα τόνισε ότι δε σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Ερμπίλ, καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι.

Ως πρόσχημα χρησιμοποιείται και η κατάληψη της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ Καρακός, κοντά στην περιοχή της Μοσούλης, και η εκδίωξη των μελών της κοινότητας των Γεσιντί, μιας θρησκευτικής μειονότητας που έχει στοιχεία από διάφορες θρησκείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η εκστρατεία των ισλαμιστών στο Βόρειο Ιράκ φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας και ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα δε θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι. Προσέθεσε, ακόμη, ότι «η τρομοκρατική εκστρατεία του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) εναντίον αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της χριστιανικής μειονότητας, καθώς και οι απερίγραπτες στοχευμένες πράξεις βίας, παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας».

Οπως ανακοινώθηκε, αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν τρόφιμα και νερό στους αποκλεισμένους κατοίκους που διέφυγαν στα γύρω βουνά.

Φυσικά, αυτή η ευαισθησία των ΗΠΑ δεν μπορεί να κρύψει την πρόθεση που υπάρχει για ενεργότερη συμμετοχή τους στις εξελίξεις στην περιοχή, που όλα δείχνουν ότι «ανακατανέμεται η τράπουλα» και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σφοδρός ανταγωνισμός μονοπωλιακών ομίλων για τα τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παρέμβαση υπήρξε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε τις επιθέσεις από τους ισλαμιστές του ΙΚ και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς το Ιράκ. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και το λαό του Ιράκ αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα αυτή», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρκ Λάϊαλ Γκραντ, προεδρεύων του Συμβουλίου για τον τρέχων μήνα.

Ο ΟΗΕ, επίσης, ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο Βόρειο Ιράκ για την απομάκρυνση των πολιτών, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από την επίθεση των ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους». «Τώρα που ξεκίνησαν τα αεροπορικά πλήγματα, ο ΟΗΕ στο Ιράκ προετοιμάζει κατεπειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση» των αμάχων, δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Χτες, επίσης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στα αμερικανικά εμπορικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ, «εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η ένοπλη σύρραξη». Και η «Turkish Airlines», διέκοψε σήμερα τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κατάρρευση της εκεχειρίας μετά την απόρριψη των όρων του Ισραήλ

Τους βομβαρδισμούς πόλεων ξεκίνησε και πάλι ο ισραηλινός στρατός

Το άτυχο 10χρονο παιδί που δολοφονήθηκε χτες στη Γάζα

Associated Press

Το άτυχο 10χρονο παιδί που δολοφονήθηκε χτες στη Γάζα
ΓΑΖΑ.-- Ενα δεκάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που ξεκίνησαν και πάλι χτες το πρωί, μετά τη λήξη της 72ωρης εκεχειρίας, αφού δεν επήλθε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στο Κάιρο, με έμμεσες συνομιλίες, με διαμεσολαβητή την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Το Ισραήλ επιδίωκε, ως συνήθως, να μην κάνει καμία υποχώρηση στα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων και αυτό συνέβη. Δε δέχτηκε την άρση του αποκλεισμού, το άνοιγμα του λιμανιού της Γάζας που ζητούσαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις ως αναγκαίες προϋποθέσεις για να κυλήσει ξανά η ζωή στη διαλυμένη λωρίδα γης των 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου προσπαθούν να επιβιώσουν πολιορκημένοι 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι. Αντίθετα, έθετε ως προϋπόθεση για την άρση του αποκλεισμού την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, δηλαδή στην πραγματικότητα την εξασφάλισή του ώστε να μπορεί η στρατιωτική του μηχανή να δολοφονεί ό,τι ώρα θέλει. Ετσι, μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών, που εμφανίστηκαν ως αντίποινα στην εκτόξευση ρουκετών από τη «Χαμάς», είναι αναμενόμενο ότι στους ως τώρα 1.900 νεκρούς και 10.000 τραυματίες των περίπου διάρκειας ενός μήνα φονικών επιδρομών θα προστεθούν και άλλα θύματα της ισραηλινής θηριωδίας, που βέβαια έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ηδη χτυπήθηκε ακόμα και τη μέρα της προσευχής τέμενος στην πόλη της Γάζας και δεκάδες είναι τραυματίες.

Διπλωματικές προσπάθειες στην Αίγυπτο

Πάντως, στην Αίγυπτο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας. Η αιγυπτιακή πλευρά, σύμφωνα με το «Reuters», διαβεβαίωσε ότι δεν απομένουν παρά μόνο μερικά «σημεία διαφωνίας» τα οποία χρειάζεται να ξεπεραστούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, «καλεί όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους... και να επαναφέρουν αμέσως τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως και να διερευνήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για να επαναλάβουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των πολύ λίγων ζητημάτων που πλέον απομένουν».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της «Φατάχ» στο Κάιρο, ο Αζάμ Αχμέντ, δήλωσε: «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση (της κρίσης). Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μαζί με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία, με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας» και πρόσθεσε ότι, όπως εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους όρους του Ισραήλ, «όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις ήταν σύμφωνες να μην παραταθεί η τριήμερη εκεχειρία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μνημείο υποκρισίας και πρόσχημα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τους νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τους νέους βομβαρδισμούς από αμερικανικά αεροσκάφη στο Βόρειο Ιράκ, σημειώνει:

«Η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμφανιστούν ως σωτήρες και να δικαιολογήσουν τους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, αποτελεί μνημείο υποκρισίας και πρόσχημα για να καλυφθούν οι εγκληματικές ιμπεριαλιστικές ευθύνες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ είναι αυτοί που εξαπέλυσαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003, είναι οι ίδιοι που οργάνωσαν την επέμβαση κατά της Συρίας, εξόπλισαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές δυνάμεις, όπως η οργάνωση "Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε".

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που επιφέρουν οδυνηρές συνέπειες κατά των λαών. Οι λαοί έχουν υποχρέωση να επαγρυπνούν και να αντιταχθούν αποφασιστικά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να υπερασπίσουν με τον αγώνα τους τα δικά τους συμφέροντα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ