Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η «βιωσιμότητα του χρέους» μοχλός της νέας επίθεσης

Ζητάει ένταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και σηκώνει τους τόνους απέναντι στην ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης

Τα μέτρα που τώρα εφαρμόζονται και τα άλλα που φέρνουν το Σεπτέμβρη είναι προαποφασισμένα και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου
Τα μέτρα που τώρα εφαρμόζονται και τα άλλα που φέρνουν το Σεπτέμβρη είναι προαποφασισμένα και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου
Την απειλή της «βιωσιμότητας του χρέους» επαναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προαναγγέλλοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σύμφωνα με την έκθεση, «επιπρόσθετη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή απαιτείται, για να υποχωρήσει σταθερά το δημόσιο χρέος».

Στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης που μαίνεται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αιχμή τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός επαναφέρει την πρόταση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που απορρίπτεται σθεναρά, κύρια από τη Γερμανία.

Στα επιχειρήματα που αραδιάζει, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η συνέχιση της σημερινής αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής «αυξάνει τις πιθανότητες κοινωνικής έντασης και πολιτικών αντιστάσεων», γεγονός που δείχνει την ανησυχία τους για κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, την οποία ψάχνουν τρόπους να διαχειριστούν.

Επικαλούμενο την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που, όπως επισημαίνει, θα προκύψει για την Ελλάδα μέχρι και το 2016, ανοίγει παράθυρο για την υπογραφή νέου μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύεται και με νέα μέτρα. Ακόμα:

1. Προαναγγέλλει ότι η συγκυβέρνηση ως το τέλος του 2013 θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα άρει τους όποιους περιορισμούς έχουν απομείνει στις ομαδικές απολύσεις.

2. Προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων στο φετινό προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να υπάρξουν «επώδυνες περικοπές δαπανών».

3. Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ του σημερινού συστήματος είσπραξης του χαρατσιού που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και για το 2014.

4. Υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014.

5. Πιέζει για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις) σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αναφέροντας ότι η ενίσχυση που συνδέεται με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει 10% στην αθροιστική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, ενώ τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση.

Θέλουν νέο «κούρεμα»

Με στόχο να δικαιολογήσει τα προαποφασισμένα επόμενα μέτρα και να υπερασπιστεί αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, που οδηγούν το λαό στη φτώχεια από άλλο δρόμο, η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει επαρκή χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλη του 2014, αλλά στη συνέχεια και μέχρι το 2016 εμφανίζεται χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνει, επίσης, ότι στην επόμενη αξιολόγηση, τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης χρηματοδοτική κάλυψη με ορίζοντα 12μηνου, κάτι που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από το Eurogroup. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση, ότι θα συνεχίζει να εφαρμόζει με συνέπεια το αντιλαϊκό πρόγραμμα...

Η έκθεση υποστηρίζει ακόμα ότι οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν. Κατά το ΔΝΤ, το υψηλό χρέος θα διατηρηθεί όλη την ερχόμενη δεκαετία. Με δεδομένο αυτό, αλλά και με την επισήμανση για τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καλεί τους «Ευρωπαίους εταίρους» να σκεφτούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» που θα οδηγήσει σε πολύ πιο γρήγορη μείωσή του απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα.

Είτε «κουρευτεί» και πάλι το χρέος, είτε όχι, τις συνέπειες θα κληθεί να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός, είτε με την υπογραφή νέου μνημονίου, που θα συνοδεύει μια απόφαση για «κούρεμα», είτε σε διαφορετική περίπτωση με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στο όνομα της μείωσης του χρέους.

Δηλώσεις Τόμσεν

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν, συνάρτησε την επιστροφή σε ανάπτυξη με την ανάκαμψη της κατανάλωσης, ζητώντας χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά πως οι μισθοί θα μειωθούν φέτος κατά 7% και το 2014 κατά 1,5%, ενώ η σωρευτική μείωσή τους για την περίοδο 2010 - 2014, θα είναι μεγαλύτερη του 20%.

Χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για παραπέρα συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης, είπε μεταξύ άλλων ότι «η υπόθεση της σταδιακής ανάκαμψης βασίζεται στη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, όπως η κατανάλωση». Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «για να λάβει χώρα ανάκαμψη της οικονομίας, θα απαιτηθεί σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ