Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεροκάματα πείνας για τους νέους στις παραλίες

Eurokinissi

Ενα μπάνιο για μια λαϊκή οικογένεια σε μία από τις λεγόμενες οργανωμένες πλαζ της Αττικής είναι γνωστό πως κοστίζει χρυσάφι. Χρειάζεται ένα και δύο μεροκάματα πλέον για να μπορέσει μια 4μελής οικογένεια να πάει στη θάλασσα κυρίως τέτοιες μέρες αφόρητου καύσωνα. Και τα ταμεία των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τις παραλίες γεμίζουν. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά πολύ σημαντική. Σε αυτές τις επιχειρήσεις - που διαφημίζονται δεόντως από δελτία ειδήσεων καναλιών και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για τις... υψηλές παρουσίες που φιλοξενούν - δουλεύουν νέοι και νέες με μισθούς κυριολεκτικά πείνας. Με 40 βαθμούς Κελσίου, 18άρηδες που παλεύουν για το μεροκάματο χτυπάνε ακόμα και 10ωρα κάνοντας πότε το σερβιτόρο, πότε το παιδί για τις ξαπλώστρες, πότε τον καθαριστή της παραλίας, δουλειές ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Και πληρώνονται 20 και 25 ευρώ μεροκάματο χωρίς ασφάλιση και όχι ωράριο σπαστό, δηλαδή μερικές ώρες το πρωί μερικές το απόγευμα. Κι επειδή πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τις φορολογικές παραβάσεις επιχειρηματιών σε τουριστικές περιοχές που δήθεν θα κυνηγήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, αξίζει να πούμε ότι τέτοιες εργασιακές σχέσεις, όπως του παραδείγματος που αναφέραμε, είναι γενικευμένες και θεσμοθετημένες...

Και υπεύθυνη και χρήσιμη, αλλά όχι για το λαό

Στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαχωρίσει το κόμμα του απ' αυτά με τα οποία ως χτες συγκυβερνούσε και από την πολιτική που φορτώνει βάρη στο λαό αλλά με την οποία δε διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ, αφού την αναγνωρίζει ως αναγκαία για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, βρίσκεται ο Φ. Κουβέλης όπως δείχνουν και τα σχόλια που ανάρτησε χτες στο «Twitter».

Κατάφερε βεβαίως να αποδείξει για μια ακόμα φορά πως τα όρια της αστικής διαχείρισης είναι τόσο στενά που μοιραία πρώην, νυν και επίδοξοι φορείς της σκουντουφλάνε ο ένας πάνω στον άλλο. Ετσι αρκέστηκε στα τετριμμένα: «Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα», «η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση ήταν απόδειξη της υπευθυνότητάς μας. Με την ίδια ευθύνη συνεχίζουμε και σήμερα», «διεκδικούμε έναν άλλο τρόπο, έναν άλλο δρόμο, των εξυγιαντικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων (...) της αναπτυξιακής λογικής με προοπτικές για όλους, του εκσυγχρονισμού και όχι της απορρύθμισης (...) δημοκρατία - κοινωνική συνοχή - ανάπτυξη με ωφέλειες για όλους», «συμμαχία που δεν θα παγιδεύεται στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στην άρνηση των αλλαγών (...) δεν είναι λύση οι μονομερείς ενέργειες καταγγελίας του Μνημονίου και αποκήρυξης του χρέους (...) δεν μας ενδιαφέρει ένα κάλεσμα που (...) θα ρίξει τη χώρα σε δρόμους διακινδύνευσης της παραμονής της στο ευρώ και την ΕΕ»...

Απ' όλη αυτή την ακατάσχετη φλυαρία το διά ταύτα είναι νομίζουμε σαφές. Επίσπευση και υλοποίηση όσων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων θα απαιτηθούν ακόμα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη. Και από καιρό σε καιρό να εξετάζεται η δυνατότητα να πετάνε ένα ψίχουλο στη φτωχολογιά για να εξαγοράζουν την ανοχή της και να της καλλιεργούν φρούδες ελπίδες ότι μπορεί κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο. Η κυβερνώσα και... υπεύθυνη αριστερά ανεξαρτήτως πόστου παραμένει πιστή στην αποστολή της. Για να επιβεβαιώνει ξανά και ξανά πόσο χρήσιμη είναι. Οχι βεβαίως για το λαό.

Οι αβανταδόροι και οι γαλαντόμοι

«Προσφορά για το μήνα Αύγουστο», η οποία περιλαμβάνει τη «διενέργεια check up ανδρών και γυναικών (Γενική Εξέταση Αίματος, Σάκχαρο, Ουρία, Χοληστερίνη ορού, Τριγλυκερίδια, LDL, HDL) στην προνομιακή τιμή των 20 ευρώ», κάνει μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που δρα στο χώρο της Υγείας.

Αν δηλαδή δεν ήταν προσφορά, πόσο θα στοίχιζαν; Πάντως, με βάση το δημόσιο τιμολόγιο που παρουσίασε στις αρχές του 2012 η Ομοσπονδία των Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ, «ένα πακέτο» σαν το παραπάνω στοίχιζε στον ιδιωτικό τομέα 34,25 ευρώ, ενώ στα τότε εργαστήρια του ΙΚΑ - και νυν του ΕΟΠΥΥ - κοστίζει μόλις 4,481 ευρώ (απ' το Νοέμβρη του 2012 απ' τα 34,25 ευρώ ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του 5,1 ευρώ).

Ομως, τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ εκτελούν μόνο το 4% των εξετάσεων, γιατί υποβαθμίστηκαν, τους λείπει προσωπικό και πάνω απ' όλα γιατί δεν έχουν αντιδραστήρια καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί εκκρεμούν απ' το 2006 - 2007. Με τέτοιους αβανταδόρους πολιτικούς ταγούς πώς να μη φανούν γαλαντόμοι οι επιχειρηματίες με προσφορές που εξωραΐζουν την άγρια αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, που καταφεύγουν σε αυτούς - παρά τα δυσβάσταχτα χαράτσια - στην ώρα της ανάγκης;

Ανησυχούν και ελίσσονται

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε την Τρίτη από το «Reuters» για το ποιους κινδύνους βλέπει στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και απάντησε: «Δεν βλέπω κανέναν οικονομικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι πολιτικός και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Αν δεν το πιστέψουν, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος». Λίγες μέρες πριν, αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτιμούσε ότι υπάρχουν πάντα «πολιτικοί κίνδυνοι» για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα και ότι η σημερινή δικομματική κυβέρνηση είναι πιο «συνεκτική» από την προηγούμενη τρικομματική.

Σχεδόν παράλληλα, μεγάλα σε αναγνωσιμότητα αστικά ΜΜΕ αρθρογράφησαν για την «ανάγκη» να κρατήσει η κυβέρνηση σταθερό το τιμόνι στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων, σαν αναγκαία προϋπόθεση για να βγει η οικονομία από την κρίση. Σαν «ορόσημο» παρουσιάζουν τώρα τα επιπλέον μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη. Τι είναι αυτό που τους κάνει να στριφογυρίζουν διαρκώς στο θέμα της «κυβερνητικής συνοχής» και της «πολιτικής σταθερότητας»; Η αγωνία τους για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι μεγάλο και το γεγονός ότι δεν έχει πάτο το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτεί η διαχείρισή της προς όφελος του κεφαλαίου.

Βλέπουν δηλαδή ότι δυσκολεύονται να ανακτήσουν ρυθμούς ανάκαμψης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί παγκόσμια και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας για τη διαχείριση της κρίσης. Ξέρουν επίσης καλά ότι και ανάπτυξη να έρθει, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει σ' αυτό το έδαφος, δυσκολεύει την αστική τάξη και τους ελιγμούς της απέναντι στο λαό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να αναμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσουν εφεδρείες, με στόχο να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να τη στρέψουν σε ακίνδυνα για το σύστημα κανάλια και να προχωρήσουν οι αντιδραστικές ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Σ' αυτή τη διαδικασία, το σύστημα ξέρει πως κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με απώλειες στο πολιτικό του προσωπικό. Γι' αυτό προσπαθεί να το εμψυχώσει ή να προετοιμάσει διάδοχες καταστάσεις, προκειμένου ο όποιος κλονισμός να μην το ταράξει συθέμελα. Οι συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι παραιτήσεις - ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, η κινητικότητα, τα κάλπικα διλήμματα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν (μνημόνιο - αντιμνημόνιο, λιτότητα - δημοκρατία), δείχνουν την προσπάθεια του αστικού συστήματος να προσαρμοστεί στα δεδομένα της κρίσης και να θωρακιστεί απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, χωρίς ακόμα να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Στο χέρι του λαού είναι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους ελιγμούς τους, βάζοντας στο στόχαστρο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και όχι τη μια ή την άλλη κυβέρνηση και διαχείριση. Οταν ο λαός καταφέρει με τη συμμαχία του να μεγαλώσει τις ρωγμές που ανοίγει στο αστικό σύστημα, τότε μόνο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση προς όφελός του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ανένδοτοι ... αερισμοί

Σε «ανένδοτο αγώνα» για να μη γίνουν απολύσεις και διαθεσιμότητες στο Δημόσιο κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προχτές, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία φορέων της Εκπαίδευσης και ...συντάραξε το πανελλήνιο. Φυσικά, η παρότρυνση του προέδρου από το ένα αυτί μπήκε και από το άλλο βγήκε για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «καπάκι» βγήκε βουλευτής του και δήλωσε για το πώς καταλαβαίνει αυτόν τον «ανένδοτο αγώνα»: Οσοι απολύθηκαν απολύθηκαν, είπε, τι να κάνουμε τώρα; Είχαν προηγηθεί φυσικά και άλλοι... Ετσι λοιπόν θα κάνει τον ανένδοτο αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πάει καλύτερα να μαζέψει τις εκτεταμένες απεργοσπασίες μελών και στελεχών του στις κατά τόπους ΕΛΜΕ αλλά και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, που τον ανένδοτο αγώνα του αρχηγού τους τον καταλαβαίνουν το πολύ μέχρι να δηλώνουν ασθένεια τη μέρα της απεργίας ή να «βαράνε κάρτα» το πρωί και να φεύγουν για το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ μετά, μόνο και μόνο για να μη χάσουν το μεροκάματο;

Για τέτοιους «ανένδοτους αγώνες» ο σοφός λαός μας λέει: «Με πορδές δεν βάφονται αυγά...».

Ούτε κεραμίδι

Εγκαταλειμμένο εργοστάσιο του ομίλου «Πακάρ»
Εγκαταλειμμένο εργοστάσιο του ομίλου «Πακάρ»
Ούτε στο χειρότερο εφιάλτη τους. Τους κομμουνιστές φοβόντουσαν ότι θα τους πάρουνε τα σπίτια, τους τα πήρανε οι καπιταλιστές... Για εφτά εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες ο λόγος.

Η είδηση έγινε γνωστή χτες στα πλαίσια μιας μεγάλης συζήτησης που έχει ανοίξει στα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης συνολικά για το «αμερικάνικο όνειρο». Με αφορμή τη χρεοκοπία της πόλης του Ντιτρόιτ, δηλαδή της πόλης σύμβολο της βιομηχανίας αυτοκινήτου, που κατέρρευσε οικονομικά όταν άρχισαν να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι βιομηχανίες, η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλα όσα ως πολύ πρόσφατα αποτελούσαν καθημερινή βεβαιότητα για τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα στοιχεία μιλάνε για πτώση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στο 65%, το χαμηλότερο των τελευταίων 18 χρόνων. Με το 2014 να έρχεται χειρότερο και το μέσο όρο να μη λέει όλη την αλήθεια. Στην παραγωγική ηλικία των 35 χρόνων δικό τους σπίτι (δικό τους θεωρείται κι όταν είναι χρεωμένο στην τράπεζα) έχουν μόνο το 37%.

Αυτό που μοιάζει να 'ναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους ανθρώπους, είναι παράλληλα εντονότατη ανησυχία για τις κατασκευαστικές εταιρείες από τις οποίες ξεκινά και η σχετική συζήτηση καθώς πιέζουν για ένα νέο κύκλο στεγαστικών δανείων.

Κουβέντα, βέβαια, δε γίνεται για το αυτονόητο δικαίωμα του ανθρώπου στη στέγη και για μια σειρά ακόμα αυτονόητα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτά στην εργασία, την υγεία, την πρόνοια. Δικαιώματα κατοχυρωμένα απόλυτα στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, όχι όμως και σε μια κοινωνία όπου ο κοινωνικός δαρβινισμός πάει παρέα με την υπέρτατη αξία του καπιταλιστικού κέρδους, έτσι που όταν βυθίζονται στην περίοδο της κρίσης τα κέρδη, να χάνονται στα Τάρταρα και όσα συγκροτούν τις ζωές των ανθρώπων.

Η μάχη πρέπει να δοθεί

Θεωρητικά σήμερα στα νοσοκομεία γίνεται στάση εργασίας. Αλλά μόνο θεωρητικά. Τόσο η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και μια σειρά συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε διοικήσεις σωματείων του χώρου φρόντισαν να υπονομεύσουν την κινητοποίηση είτε δίνοντάς της περιεχόμενο που αφήνει στο απυρόβλητο την αιτία των προβλημάτων, είτε βάζοντας εμπόδια στην ίδια την οργάνωση της κινητοποίησης. Η στάση τους δεν ξαφνιάζει καθώς όλοι αυτοί είναι θιασώτες της θεωρίας περί «βιώσιμων» νοσοκομείων και υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Εχουν συναινέσει ως τώρα σε κλείσιμο νοσοκομείων, όσο κι αν σήμερα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι παριστάνουν τα κοκόρια.

Οι εξελίξεις, όμως, στο χώρο της Υγείας είναι εξαιρετικά δραματικές, με βαριές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά και για το σύνολο του εργαζόμενου πληθυσμού. Με αυτό το δεδομένο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία μπήκαν μπροστά καλώντας τους συναδέλφους τους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να μην αφήσουν ώρα να πάει χαμένη, να απαντήσουν στην πολιτική που μετράει με τη μεζούρα της «υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή με τα κέρδη των καπιταλιστών, πόσα νοσοκομεία χρειάζεται ο τόπος, και να προβάλουν τις λαϊκές ανάγκες. Με αυτές τις ανάγκες σαν μέτρο να απαιτήσουν να μην περάσει καμιά διαθεσιμότητα, να μην κλείσει - συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο. Γιατί, όπως σημειώνουν, «κανένας δεν περισσεύει και κανένα νοσοκομείο και ίδρυμα Πρόνοιας. Αυτό που περισσεύει είναι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η εκμετάλλευση των ασθενών και του προσωπικού».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός αγώνας

Η νέα αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων μικρών καταστηματαρχών και φτωχών επαγγελματιών για χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τον ασφαλιστικό φορέα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το εξής: Την ανάγκη κοινού αγώνα εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τους παίρνει σπίτια, μαγαζιά, χωράφια, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο κατάφεραν να αποκτήσουν με πολύ κόπο και ιδρώτα. Στην περίπτωση του εμπόρου που τον απειλούν ότι εάν δεν πληρώσει όσα χρωστάει ως ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, θα ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, που σε τελική ανάλυση οδηγεί σε κατάσχεση καταθέσεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, υπάρχουν μερικές πλευρές που αναδεικνύουν το τραγικό αδιέξοδο των αυτοαπασχολούμενων.

Εάν δεν πληρωθούν οι εισφορές στον ΟΑΕΕ, τότε ο έμπορος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο καταστηματάρχης μένει χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, έστω και αυτή την υποτυπώδη που του παρέχεται. Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακόμα κι αυτή τη σύνταξη - ψίχουλα που παίρνει μέχρι σήμερα. Και με δεδομένο ότι στη χώρα μας η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακής μορφής, στις οποίες συνήθως εργάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, η μη καταβολή εισφορών για μία τέτοια επιχείρηση αφήνει εκτός συστήματος δημόσιας Υγείας ολόκληρες οικογένειες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των σημερινών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε αυτήν την τραγική κατάσταση, ποσοστό που σε ορισμένους κλάδους, όπως σε μεταφορές - φορτηγά, ταξί - φτάνει ακόμη και το 70%. Αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μπουν σε κάποιου τύπου ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν και τα χρέη τους προς τον ΟΑΕΕ, αλλά ούτε κι έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν, γιατί ακριβώς τα χρέη συσσωρεύονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΕ, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αφορά στο 50% των ασφαλισμένων πανελλαδικά. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιχειρήσεις μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, που πιέζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη μονοπώληση της αγοράς. Εργο των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά είναι και η καταλήστευση των αποθεματικών του Οργανισμού με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ! Η πορεία της κατάστασης των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων της χώρας μας είναι προδιαγεγραμμένη, και εξαιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά κυρίως λόγω της γιγάντωσης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε μεγάλη φοροληστεία ενάντια κυρίως στους μικρούς επαγγελματίες, στις μικρές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτά που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι είναι ακριβώς τα ίδια με τα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών. Απελευθέρωση επαγγελμάτων, φοροληστεία, μειώσεις συντάξεων, ληστεία αποθεματικών των Ταμείων, λουκέτα σε μαγαζιά, ανεργία, φτώχεια. Και ακριβώς επειδή είναι κοινά τα προβλήματα, κοινός είναι και ο εχθρός. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ