Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
Κράχτης για τα μονοπώλια η συγκυβέρνηση

Παραπέρα μείωση της φορολογίας για όποιες εταιρείες ενδιαφερθούν να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο

Οι πολυεθνικές της Ενέργειας ετοιμάζονται να ορμήσουν στο φυσικό πλούτο της χώρας, με τη συγκυβέρνηση να δίνει το πράσινο φως
Οι πολυεθνικές της Ενέργειας ετοιμάζονται να ορμήσουν στο φυσικό πλούτο της χώρας, με τη συγκυβέρνηση να δίνει το πράσινο φως
Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων είναι υπόθεση των ιδιωτών, είπε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ι. Μανιάτης, ενημερώνοντας για το θέμα τη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εξωτερικών και Αμυνας, που συνεδρίασε για το θέμα. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που μίλησε για πολιτική που θα οδηγήσει στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ενώ ζήτησε και την ανακήρυξη ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Μανιάτης, «όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης του συγκεκριμένου ορυκτού πλούτου, που κάθε φορά θα εντοπίζεται, θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με ανοιχτές δημόσιες διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες». Μάλιστα, παρουσίασε ως επίτευγμα την υφιστάμενη μείωση της φορολογίας στους ιδιώτες που θα επενδύσουν, αφήνοντας «παράθυρο» και για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Ενδεικτική ήταν η φράση του: «Μειώσαμε το φόρο των εταιρειών που θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα από το 40% στο 20%. Πρέπει να σας πω ότι κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες, που αντικειμενικά είναι ανταγωνίστριες στην προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων, έχουν και συντελεστή φορολόγησης 15%».

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός άφησε θολό το θέμα της ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης - που επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ - αναφερόμενος απλώς στη χαρτογράφηση των επίμαχων περιοχών και υποστηρίζοντας πως πλέον «η Ελλάδα βγάζει ένα τέτοιο χάρτη. Ο χάρτης αυτός έχει τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Θεωρώ αυτό ότι συνιστά ένα σημαντικό βήμα». Ο χάρτης ωστόσο, που διακινεί το υπουργείο, περιορίζεται στη σήμανση της υφαλοκρηπίδας μόνο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και όχι στο Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενεργειακή διπλωματία» εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών(2014-11-05 00:00:00.0)
«Στρατηγικά μέταλλα» στα χέρια των μονοπωλίων(2014-09-12 00:00:00.0)
Επιθετική σύμπραξη άγριας εκμετάλλευσης(2013-03-02 00:00:00.0)
Βιάζονται να «σερβιριστούν» οι επιχειρηματίες(2012-03-28 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για την εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο(2012-03-01 00:00:00.0)
Στόχος η ευελιξία... προσέλκυσης επενδυτών(2011-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ