Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Ενεργειακή διπλωματία» εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στις ΗΠΑ με κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη

Το «ενεργειακό χαρτί» πλασάρει στις ΗΠΑ, όπου θα βρίσκεται μέχρι και αύριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιεί με Αμερικανούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, προβάλλοντας το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή τόσο ως χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων όσο και ως χώρα κόμβο μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων.

Σε μια περίοδο όπου η τουρκική κυβέρνηση, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης, αμφισβητεί ευθέως και έμπρακτα το δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου που βρίσκεται εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, η επίσκεψη Μανιάτη στις ΗΠΑ εντάσσεται προφανώς στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από την «πίτα» για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους, εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο». Παρουσίασε επίσης ενώπιον επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων του τομέα της Ενέργειας, την τρέχουσα ενεργειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς», ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να αναδειχθεί «σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης, προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

Σ' αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του «ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου» και ακολούθως την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία, αλλά και τη σημασία που έχει η κατασκευή του αγωγού «East Med» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, υπό το σκεπτικό της «προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις «προκλητικές και παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης συνεργειών» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του περιβόητου άξονα Ελλάδας - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κύπρου.

Επαφές με κορυφαία κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Γ. Μανιάτης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Ernest Moniz, την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κ. Novelli, καθώς και με την Michelle Patron, Σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα Ενέργειας και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και με εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Μανιάτης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές», ενώ θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ