Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κυβέρνηση - εργοδοσία να πληρώσουν για τα Ταμεία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων (ΟΣΤΟΕ) είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σφοδρή επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι με τις συνεχόμενες περικοπές τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εξελίξεις που έχουμε, με την περικοπή συντάξεων στους τραπεζοϋπαλλήλους και τον ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουν τα επικουρικά τους, είναι μία απόδειξη ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν και έχουν χρήματα, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν και οι ίδιοι καταβάλλουν πάντα τις εισφορές τους και ιδιαίτερα στα επικουρικά έχουν και τη μεγαλύτερη συνεισφορά.

Αυτό που γίνεται σήμερα, η περικοπή συντάξεων, η περικοπή των επικουρικών και η σχεδόν κατάργηση του εφάπαξ για τους δημόσιους, είναι αποτέλεσμα της ληστείας κυριολεκτικά των Ταμείων, καθώς τα αποθεματικά τους τοποθετήθηκαν στα χρηματιστήρια και στις αγορές τοξικών ομολόγων. Πρόκειται όμως για μία στρατηγική η οποία έχει σαν στόχο μετά την κρίση οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, να έχουν χάσει το 60-70% των συντάξεών τους, να έχουν χάσει το 80% των επικουρικών. Ούτως ώστε όταν θα γίνει η επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αυτή να είναι όσο γίνεται περισσότερο διευρυμένη, αφαιρώντας μόνιμα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εμείς θεωρούμε ότι κάθε κλάδος πρέπει να προβάλει συγκεκριμένα στοιχεία και να αποκαλύψει γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία - και μάλιστα ασφαλιστικά ταμεία που είναι πλεονασματικά - τους περικόπτουν τις συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει ένας ενιαίος συντονισμένος αγώνας. Αυτός και θα είναι περισσότερο αποδοτικός και κυρίως πρέπει πια να ασκηθεί όχι πίεση, αλλά πρέπει να φοβηθεί η σημερινή και αυριανή κυβέρνηση. Μόνο ο φόβος μπορεί να ανακόψει τα χειρότερα και βεβαίως η επιθετική πολιτική των εργαζομένων πρέπει να στοχεύει να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης».

Ο Ιγνάτιος Πλιάκος, πρόεδρος της ΟΣΤΟΕ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι καθημερινά οι συνταξιούχοι προσφεύγουν στα γραφεία των Οργανώσεων «και παραπονιούνται γιατί δεν μπορούν να ξεχρεώσουν ακόμα και το φως, τα δάνειά τους, δεν μπορούν τα παιδιά τους να τα σπουδάσουν και είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση», προσθέτοντας ότι «για τη σημερινή κατάσταση δεν έφταιξαν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, αλλά οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις που πήραν τα αποθεματικά των Ταμείων και είτε τα κατέθεταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε τα έβαλαν σε δομημένα ομόλογα, είτε τα έπαιξαν στο Χρηματιστήριο κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ