Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόγειες κόντρες με επίκεντρο τα αμερικανικά άρματα

Στις ΗΠΑ αξιωματικοί του ΓΕΣ για ενδεχόμενη προμήθεια 400 παροπλισμένων «Μ1Α1 Abrams»

Οικονομικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί κρύβονται πίσω από την προμήθεια των αμερικάνικων αρμάτων
Οικονομικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί κρύβονται πίσω από την προμήθεια των αμερικάνικων αρμάτων
Στο προσκήνιο επανέρχεται η προμήθεια για λογαριασμό του Ελληνικού Στρατού 400 παροπλισμένων αμερικανικών αρμάτων μάχης, τύπου «Μ1Α1 Abrams», που είχαν χρησιμοποιηθεί κυρίως στον πόλεμο κατά του Ιράκ, αποκαλύπτοντας παρασκηνιακούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις.

Το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν, αναχώρησε για τις ΗΠΑ 9μελής επιτροπή ειδικών στελεχών του ΓΕΣ, προκειμένου να επισκεφθεί τους χώρους αποθήκευσης των 1.000 παροπλισμένων αμερικανικών αρμάτων και να τα αξιολογήσουν, πριν γίνει η επιλογή των 400 «καλύτερων» κομματιών που προορίζονται για την Ελλάδα, εάν τελικά οριστικοποιηθεί η σχετική επιλογή. Σημειώνεται πως τις μέρες αυτές πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

Η επιτροπή του ΓΕΣ θα υποβάλει την έκθεσή της στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ακολούθως το ΚΥΣΕΑ θα λάβει την τελική απόφαση. Το αρχικό ελληνικό αίτημα προς τις ΗΠΑ υποβλήθηκε το 2010. Τότε είχε απορριφθεί, αλλά υποβλήθηκε και πάλι στις αρχές του 2011, για να γίνει δεκτό από το αμερικανικό Κογκρέσο. Υποτίθεται πως η παραχώρηση είναι «δωρεάν» από τους Αμερικανούς και πως η ελληνική πλευρά θ' αναλάβει μόνο το κόστος μεταφοράς - υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό γίνονται κρούσεις σε εφοπλιστές να αναλάβουν το κόστος.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των συγκεκριμένων αρμάτων, οπότε υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 1 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από αυτά, πεσκέσι στις αμερικάνικες βιομηχανίες των όπλων. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών να προωθήσουν τα άρματά τους στην Ελλάδα, εκτός του όποιου οικονομικού οφέλους, είχε περισσότερο χαρακτήρα διεμβολισμού των Γερμανών, που τα τελευταία χρόνια έχουν μονοπωλήσει με τα δικά τους άρματα τύπου «Leopard» την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Εκτιμάται πως τυχόν απόκτηση αυτού του τύπου των αρμάτων από την Ελλάδα θα «γεννήσει», σε επόμενο χρόνο, την ανάγκη για προμήθεια των νεότερων εκδόσεών τους. Θέμα υπάρχει και με το ενδεχόμενο ύπαρξης στη θωράκιση των συγκεκριμένων αρμάτων, απεμπλουτισμένου ουρανίου όπως και με την ύπαρξη στο οπλοστάσιό τους βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, παρά τις ανεπίσημες διαψεύσεις. Ασαφές είναι και το κατά πόσον αυτά τα άρματα έχουν επιβαρυνθεί με αντίστοιχα προϊόντα καύσης απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πολεμικό πεδίο του Ιράκ, όπου κατά κόρον χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα οι Αμερικάνοι.

Τα «Μ1Α1 Abrams» θεωρείται πως προορίζονται να αντικαταστήσουν τα παλαιά άρματα τύπου «Leopard 1A5» στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα παλαιά «M48A5 MOLF» στα νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκτά οπλικά συστήματα υποτίθεται «δωρεάν» από τους Αμερικάνους. Θυμίζουμε ότι τα 5 αντιτορπιλικά τύπου «Adams» που ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ, το διάστημα 1960-1964 και ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991, σε ηλικία 30 ετών για να αποσυρθούν μετά από 10 χρόνια, αφού προηγουμένως «εκσυγχρονίστηκαν» με υψηλό κόστος, χωρίς ποτέ να προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Εξίσου σκανδαλώδης είναι η περίπτωση της αγοράς 170 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2 HEL», αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία πέντε χρόνια μετά την παραλαβή τους (2006), παραμένουν ουσιαστικά ανενεργά αφού δεν έχουν πυρομαχικά και είναι μόνο για παρελάσεις!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ