Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θερίζει η ανεργία στους ναυτεργάτες

Εφοπλιστές και συγκυβέρνηση επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας
Δραματικές διαστάσεις παίρνει ο εφιάλτης της ανεργίας στους ναυτεργάτες, καθώς ακόμα και αυτά τα «μαγειρεμένα» στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα Νοέμβρη, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ναυτεργάτες ήταν 3.387! Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, στον οποίο αν προστεθεί ότι στις λίστες του ΓΕΝΕ γράφεται το 1/3 των ανέργων, όπως επιβεβαιώθηκε και από τους υπαλλήλους του Γραφείου στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων, στο πλαίσιο αγνωνιστικής παρέμβασης στο Γραφείο, σημαίνει ότι η ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα εξής στοιχεία του ΓΕΝΕ: Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβρη του 2011 ήταν 2.697. Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 25,58%. Το Νοέμβρη του 2010 οι εγγεγραμμένοι ήταν 2.456.

Επιπρόσθετα από τους 3.387 ανέργους μόλις στους 631 (18,63%) δόθηκε το επίδομα ανεργίας των ...294 ευρώ! Να σημειωθεί δε ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες δεν εξαιρούνται από τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και των ακινήτων.

Οι εφοπλιστές εξοπλισμένοι με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και πετάνε μαζικά τους Ελληνες ναυτεργάτες, δηλαδή τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα από τα καράβια, και επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους για την αύξηση των κερδών τους.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΑΝΕΚ είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβρη, δηλαδή 4 μήνες. Δύο μήνες απλήρωτοι είναι οι ναυτεργάτες σε δύο πλοία RO/RO (οχηματαγωγά) της ΝΕΛ. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας, με δυο λόγια, έχει κουρελιαστεί από τους εφοπλιστές, όπως και οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία. Στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «RUZCAR» στην Κόρινθο, όπως καταγγέλλουν με χτεσινή ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η διαχειρίστρια εταιρεία Iris Maritime Corporation από τις 3 Αυγούστου, χωρίς να λογοδοτήσει, έχει διακόψει την ασφάλιση των ναυτεργατών στο ΝΑΤ, δηλαδή τους έχει υπό καθεστώς «μαύρης εργασίας» και τώρα τους απολύει.

Η επίθεση των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών θα λάβει απροσδιόριστες διαστάσεις με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΝ, που προβλέπει, από την ένταξη του ΝΑΤ από την 1η Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας μέχρι και την άρση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα!

Οργανώνουν την πάλη τους

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι ναυτεργάτες απαντούν με την οργάνωση της πάλης τους. Χτες, οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών (ΠΕΝΗΗΕΝ), ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών έκαναν μαζική σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη για την οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ακολούθησε πορεία των ναυτεργατών, με πρώτο σταθμό την ΠΝΟ όπου εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι ναυτεργάτες απαίτησαν στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 9 το πρωί να εκλεχθεί Επιτροπή για την αλλαγή του βασιλοχουντικού καταστατικού της ΠΝΟ και να γίνει του χρόνου εκλογικό καταστατικό συνέδριο. Ακολούθησε παρέμβαση σε ΓΕΝΕ και Οίκο Ναύτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ