Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Ρυθμίσεις στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Ασφυκτικά προσαρμοσμένος στις στρατηγικές στοχεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί μέρος μιας πολιτικής που στρατηγικά είναι υποταγμένη στο να υπηρετήσει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως ο προτεινόμενος νόμος είναι «ένα ακόμη εργαλείο που ευνοεί την κρατική στήριξη προς τους κεφαλαιοκράτες».

Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη κίνητρα», που ομολογείται ότι στοχεύουν στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και την «εξωστρέφεια των επιχειρήσεων». Εθεσε μάλιστα ρητορικά το ερώτημα αν αυτή η πολιτική «απαντάει στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες; Εμείς λέμε όχι», σημειώνοντας ότι «η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει το επιχειρηματικό κέρδος που δεν "παντρεύεται" ούτε συνυπάρχει με τα λαϊκά συμφέροντα».

Οσον αφορά τους φερόμενους ως στόχους του νομοσχεδίου, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «δεν πρόκειται και δεν μπορεί ο αναπτυξιακός νόμος να αντιμετωπίσει την αναρχία που χαρακτηρίζει την καπιταλιστική παραγωγή και δημιουργεί την κρίση».

Οσον αφορά την ασύμμετρη ανάπτυξη των κλάδων, σημείωσε ότι ούτε εκεί θα έχει αποτέλεσμα γιατί «ποιος καθορίζει πού θα πάνε οι επενδύσεις; Μα, φυσικά, αυτοί που έχουν τα κεφάλαια και το κράτος μπορεί να παρέμβει μόνο στη ...διευκόλυνσή τους». Μάλιστα, ανέφερε ότι αντίθετα «θα οδηγήσει σε περεταίρω συρρίκνωση την παραγωγική βάση», αφού στηρίζονται οι εισαγωγές όπως ακριβώς θέλουν οι αγορές, ενώ δε στηρίζονται κλάδοι όπως η αγροτική παραγωγή ή η ναυπηγο-επισκευαστική βιομηχανία εφόσον άλλες είναι οι προτεραιότητες των κεφαλαιοκρατών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Ν. Καραθανασόπουλος ήταν σαφής, θυμίζοντας ότι με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο «δημιουργήθηκαν μόνον 37.000 θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης», ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις τόνισε πως «καμία μικρή επιχείρηση δεν πρόκειται να ενταχθεί» λόγω των ορίων που τίθενται.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Ν. Σαλαγιάννης υποστήριξε πως ο νόμος είναι «ενταγμένος σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη σε μία περίοδο επενδυτικής άπνοιας» και «θα δημιουργήσει τις συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας», αφού «θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα 22 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ». Σημείωσε ότι έχει «κριτήρια αξιολόγησης, σαφή και καθαρά» και θα «εγκρίνονται όσα έργα χωράνε στον προϋπολογισμό και γι' αυτό θα υπάρχει ανταγωνισμός ιδεών». Οπως είπε, θα υπάρξουν «φοροαπαλλαγές, επιχορήγηση κεφαλαίου και χρηματοδοτική μίσθωση».

Κατά του νομοσχεδίου - όχι όμως και της ουσίας του, δηλαδή την επιδότηση του κεφαλαίου - τάχθηκε η ΝΔ με τον βουλευτή της Σταύρο Καλογιάννη να αναφέρει ότι «δεν έχει ξεκάθαρο στόχο και προσανατολισμό» και «δε θα επιδοτηθεί κανένα σχέδιο μέσα στο 2011» επειδή «χρειάζονται σειρά από υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα». Επίσης ανέφερε πως «οι διατάξεις για τα ποσοτικά κριτήρια μπορούν να επαναπροσδιορισθούν με υπουργικές αποφάσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ