Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στα ύψη η τοκογλυφία

Νέο δάνειο 650 εκατ. ευρώ 3μηνης διάρκειας με 4,10%

Με φόντο τα νέα αντεργατικά μέτρα, την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, την «ομπρέλα» του κυοφορούμενου ευρωομολόγου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε χτες για μια ακόμη φορά σε ντόπιες και ξένες τράπεζες για νέο κρατικό δάνειο μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες οι τράπεζες μάζεψαν και υπέβαλαν «προσφορές» για 2,5 δισ. ευρώ, ποσά 5πλάσια και από τα ζητούμενα, με την κυβέρνηση να δανείζεται τελικά ακόμη 650 εκατ. ευρώ, συμπληρωματικά με τα υπό «επιμήκυνση» ληστρικά δάνεια, που, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, τροφοφοδοτούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους», το 80% της χτεσινής έκδοσης αγοράστηκε από ξένες τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες. Η λεηλασία «καλά κρατεί» με τα επιτόκια στο 3μηνο να φτάνουν στο 4,10% έναντι 1,67% πριν από την ενεργοποίση των «μηχανισμών στήριξης» (Γενάρης 2010) και ακόμη χαμηλότερα (0,35%) τον Οκτώβρη του 2009.

Σε έκδοση εντόκων γραμματίων για 12μηνη διάρκεια προχώρησε χτες και η ισπανική κυβέρνηση με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 2,95%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ