Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΥΠΑ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» (ΥΠΑ) ζήτησε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, κατά την πρώτη μέρα συζήτησής του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο αυτό, είπε, ολοκληρώνεται η αποδιοργάνωση και η ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ και τα αεροδρόμια και η αεροναυτιλία αντί να αποτελούν λαϊκή περιουσία και υπηρεσία παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση, ενώ τινάζονται στον αέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ίδιο, συνέχισε, γίνεται με την ίδρυση του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας, αφού με πρόσχημα τη μείωση του κόστους γίνεται προσπάθεια να δοθούν τα πάντα στο κεφάλαιο. Εκτός των άλλων, είπε, «με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό» μπαίνουν και ζητήματα ασφάλειας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η δυνατότητα, τόνισε, που δίνει το νομοσχέδιο να παραχωρούνται δραστηριότητες των αεροδρομίων σε ιδιώτες θα έχει σαν αποτέλεσμα αεροδρόμια - φιλέτα της χώρας να παραδοθούν σε ιδιώτες.

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι η ιδιωτικοποίηση στην ουσία των αεροδρομίων της χώρας όχι μόνο δε θα έχει δυσμενή αποτελέσματα, αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια και στη βελτίωση των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν. Είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τους όρους της συνεργασίας με τους ιδιώτες και ανέφερε ότι κανένας δε θα ψήφιζε «μια ετεροβαρή σύμβαση», προσθέτοντας ότι η ιδιοκτησία των αεροδρομίων παραμένει στο κράτος.

Σχετικά με την κριτική ότι με την καθιέρωση του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού» θα αμφισβητηθεί ο εθνικός εναέριος χώρος, ο υπουργός είπε ότι «δεν καταργείται ο εθνικός εναέριος χώρος, παραμένουν τα σύνορα στον αέρα του κάθε κράτους και απλά γίνεται ένας συντονισμός των όμορων υπηρεσιών αεροναυτιλίας».

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλάχθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ. και καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ