Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης

Ο πρωθυπουργός απαιτεί την υποταγή του λαού αλλά και τη συστράτευση των αστικών κομμάτων στην προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών

Την αντιδραστική βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές ανατροπές και να συγκρουστεί με οποιονδήποτε αντισταθεί στην επιβολή της βαρβαρότητας, προτάσσει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Στο φόντο των εξελίξεων γύρω από την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, που θα συνδεθεί με παράταση της σκληρής λιτότητας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει μέχρι το τέλος του χρόνου μπαράζ αντιδραστικών νομοσχεδίων.

Το πρώτο κύμα των σαρωτικών αλλαγών θα γίνει μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για: Την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών (που θα τσακίσουν μισθούς και μεροκάματα). Την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (που θα φέρει μειώσεις μισθών). Τις αλλαγές στη χρηματοδότηση της Υγείας (που θα σημάνουν δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων). Το νέο φορολογικό (που θα φέρει νέα βάρη στην πλάτη του λαού).

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη Παρασκευή, προετοίμασε τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ για «συγκρούσεις» λόγω των «αντιστάσεων» που θα υπάρξουν για τις «αλλαγές» στις ΔΕΚΟ αλλά και των υπόλοιπων νομοσχεδίων που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση. Στην ίδια συνεδρίαση ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «μορατόριουμ ενός χρόνου» για «να περάσουν οι αναγκαίες αλλαγές», απαιτώντας ουσιαστικά αναστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει» σε όσες αλλαγές απαιτηθούν το επόμενο τρίμηνο, σημείωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις προκλήσεις απέναντι στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ (μειώσεις μισθών, ιδιωτικοποιήσεις, μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού) ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Μπορεί να είναι αναδιοργάνωση, μπορεί να είναι συγχώνευση, μπορεί να είναι κατάργηση, μπορεί να είναι ιδιωτικοποίηση, μπορεί να είναι μετοχοποίηση».

Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο σαν «επιχείρηση εξυγίανσης», ισχυρίστηκε: «Εφτασε η ώρα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα (σ.σ. των ΔΕΚΟ), απλώς γιατί δεν πάει άλλο, γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι (...) Ανεχθήκαμε επί δεκαετίες να έχουμε ΔΕΚΟ με πελώρια ελλείμματα και μέτριες ή κακές υπηρεσίες και σήμερα πληρώσαμε όλοι έναν πανάκριβο λογαριασμό για το γεγονός αυτό». Τα ίδια επανέλαβε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, αναφέροντας ότι «οι αλλαγές είναι απαραίτητες όχι γιατί τις ζητάει η τρόικα, αλλά για να εξορθολογιστούν οι Υπηρεσίες».

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ποντάροντας στη συνδρομή των ξεπουλημένων ηγεσιών των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων για να προωθηθεί το νέο κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έσπευσε να δώσει «συγχαρητήρια» στους «κοινωνικούς εταίρους που συνέβαλαν με την υπεύθυνη στάση τους» ώστε να εξασφαλιστεί «μια πρωτοφανής κοινωνική ειρήνη» μέσα στο χρόνο που πέρασε!

Προ των πυλών η παράταση του μνημονίου

Παράλληλα με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για επιμήκυνση του μνημονίου - μέσω της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου στην τρόικα - με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι έτοιμοι να επεκτείνουν την αποπληρωμή του δανείου από το 2015 που ισχύει, βάσει της «δανειακής συμφωνίας», μέχρι και το Μάη του 2024! «Η κοινή δήλωση του Γιούρογκρουπ ανάβει το "πράσινο φως" για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, παρά μόνο η αποπληρωμή των δανείων» και «δεν θα υπάρχει αύξηση» του επιτοκίου δανεισμού. Πάντως, χτες, οικονομικοί παράγοντες θεωρούσαν δεδομένη την αύξηση του επιτοκίου των δανείων.

«Η γενική αναφορά ότι θα παραμείνει ακόμα δέκα χρόνια η τρόικα στην Ελλάδα δεν μας αφορά», υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να κρύψει τη δεδομένη επέκταση του σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος με την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ