Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συναινετική στρατηγική στις ανατροπές

Τη συναίνεση της ΝΔ στις επώδυνες για τα λαϊκά στρώματα ανατροπές στο χώρο της Υγείας έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ομολογεί διά του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου ότι έχει «συγκρουσιακές επιλογές» απέναντι στους εργαζόμενους του χώρου. Η δικομματική στρατηγική πιστοποιήθηκε χτες σε, υπό τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και Μιχάλη Τιμοσίδη αντίστοιχα, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν έντεκα πρώην υπουργοί Υγείας. Εξι του ΠΑΣΟΚ (Π. Αυγερινός, Γ. Φλώρος, Απ. Κακλαμάνης, Δ. Κρεμαστινός, Αν. Πεπονής, Κ. Γείτονας) και πέντε της ΝΔ (Μ. Γιαννάκου, Γ. Σούρλας, Δ. Σιούφας, Ν. Κακλαμάνης και Δ. Αβραμόπουλος).

Τόσο απ' την πλευρά της κυβέρνησης όσο και απ' την πλευρά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε σημαντική η συνάντηση και εκφράστηκε η ευχή να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως η Παιδεία. Για τη γέννηση της ιδέας της Εθνικής Στρατηγικής στην Υγεία μίλησε ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο Μ. Τιμοσίδης είπε ότι με τις υποδείξεις που έγιναν αρχίζει ένας εθνικός διάλογος που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα σημαντικά.

Στο τραπέζι τέθηκαν θέματα όπως: Η «μεταφορά του ΙΚΑ στο ΕΣΥ», θέματα των προμηθειών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πολιτική στο Φάρμακο κ.λπ., όπου, όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις ή όσα είπαν κατ' ιδίαν εξερχόμενοι οι πρώην υπουργοί Υγείας, κοινός παρονομαστής είναι οι άγριες περικοπές σε παροχές, επειδή «υπάρχει υπερβολική δαπάνη». Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, συμφωνήθηκε να γίνει ενημερωτική προσπάθεια, για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, να γίνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με εξαιρέσεις όπως στα νησιά ή εκεί που υπάρχουν «μεγάλοι όγκοι» νοσοκομείων.

Η επόμενη συνάντηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα έχει ένα και μόνο θέμα «τη συμφωνηθείσα και ήδη νομοθετημένη μεταφορά των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ και γενικά των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ».

Ερχεται «σκούπα»

Στο μεταξύ, είναι έτοιμο το «νομοσχέδιο - σκούπα» με διάφορες διατάξεις - μεταξύ των οποίων και η «ένταξη των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ», που αναμένεται να εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που, πιθανώς, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Τον ανατρεπτικό - σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων - χαρακτήρα των ρυθμίσεων, ομολόγησε εμμέσως χτες ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο «Μέγκα»: «Οι επιλογές, που κάνουμε είναι επιλογές συγκρουσιακές ως προς τη βάση του προβλήματος», για να προσθέσει υποκριτικά ότι ταυτόχρονα είναι και «επιλογές διευθέτησης σε σχέση με τους ανθρώπους».

Ακόμα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα νομοθετηθεί ένας διοικητής να μπορεί να διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία. Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, αφού επανέλαβε ότι αυτό το θέμα θα εξεταστεί μετά τη σύνταξη του υγειονομικού χάρτη τον Απρίλη, πρόσθεσε: «Εχουμε την επιλογή ένα νοσοκομείο μικρό να το μετατρέψουμε σε νοσοκομείο ειδικευμένο σε μία ασθένεια και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ