Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί σε αντιλαϊκές ανατροπές

Το «αναπτυξιακό μοντέλο» της Ιρλανδίας υπερασπίζεται ο Α. Σαμαράς, προκειμένου να δικαιώσει τη δήθεν εναλλακτική πρότασή του στο μνημόνιο!

Τα «αναπτυξιακά μέτρα», δηλαδή τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αναδεικνύει ως ζήτημα αιχμής της τακτικής της για το επόμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ, εναρμονιζόμενη πλήρως με τη στρατηγική και τα επόμενα βήματα της πλουτοκρατίας και τρόικας.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει, πρώτον, να εμφανίσει ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και το μνημόνιο, την επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών και την κρατική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις και, δεύτερον, να καλλιεργήσει κλίμα «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης» στη βάση δήθεν προωθημένων διαρθρωτικών αλλαγών. Ως τέτοιες ο Α. Σαμαράς θεωρεί την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στο 10% από 20% που είναι σήμερα, την απαλλαγή ουσιαστικά των επιχειρήσεων από ασφαλιστικές εισφορές και άλλα «κρατικά βάρη», ενώ είναι δεδομένη η στήριξή του στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών, στη νέα σφαγή των μισθών στο δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση των πρώην ΔΕΚΟ... Ταυτόχρονα, ασκεί πίεση για να δοθεί «ζεστό χρήμα» στο κεφάλαιο, είτε μέσω του ΕΣΠΑ και των ΣΔΙΤ είτε μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ ζητά να προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Ολα τα παραπάνω, όπως είναι γνωστό, είτε περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είτε βρίσκονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της τρόικας για το επόμενο διάστημα.

Το χειρότερο είναι ότι το δήθεν νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ είναι αντίγραφο του χρεοκοπημένου μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία και την οδήγησε στο μνημόνιο και την τρόικα και τον ιρλανδικό λαό στη χρεοκοπία. Ο Α. Σαμαράς αφιέρωσε τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για να δείξει ότι τάχα «άλλο Ελλάδα άλλο Ιρλανδία» και πως παρά τη χρεοκοπία της η Ιρλανδία διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να «δικαιώσει» τη δήθεν εναλλακτική πρόταση του κόμματός του. «Η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή δυναμική», αποφάνθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκθειάζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών παραμένει στο 12,5% καθώς και ότι το «μείγμα» της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προέλθει κυρίως από τις βάρβαρες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες! Η πραγματικότητα όμως καταρρίπτει τα ιδεολογήματα του προέδρου της ΝΔ και αποδεικνύει ότι στη ρίζα της κρίσης της Ιρλανδίας, όπως και της Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, βρίσκεται ότι είχαν μετατραπεί σε επίγειο παράδεισο για τα μονοπώλια, ενώ βούλιαζαν όλο και πιο βαθιά το λαό στην ανεργία, στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τη φτώχεια... Παρ' όλα αυτά, ο Α. Σαμαράς δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «η περίπτωση της Ιρλανδίας δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»...

Επίσης, χαιρέτισε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, παρόλο που γνωρίζει ότι συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη «την εγκατάλειψη της ακραίας θέσης για αυτόματη και εκ των προτέρων εμπλοκή των ιδιωτών» στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αρκεί αλλά απαιτούνται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μέτρα τόνωσης της αγοράς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ