Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Την ψήφο των εργαζομένων ζητούν επιχειρηματίες

Ετοιμοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες για μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, που παρέχει ο «Καλλικράτης», είναι επιχειρηματίες του τόπου, οι οποίοι αναλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο χώρο της τοπικής διοίκησης και μέσα από τη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Εχοντας εξασφαλίσει τα πολιτικά εχέγγυα για διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών τους μέσα από μια σειρά νομοθετήματα που υπηρετούν τον ...ύψιστο κυβερνητικό στόχο για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο επιχειρηματικός κόσμος εξορμά δυναμικά στο χώρο της τοπικής διοίκησης, η οποία με βάση τον «Καλλικράτη» «πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Αλλωστε, η πρωταρχική αρμοδιότητα των νέων τοπικών κρατικών οργάνων είναι αυτή, πρώτα απ' όλα μέσα από το ΕΣΠΑ (βλέπε άρθρο στον «Ρ», 28/10/2010), αλλά και μέσω της αλλαγής χρήσης γης, της εμπλοκής τους σε συμφωνίες για επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, απολύσεων κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε πολλά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συναντάμε υποψηφίους από τον επιχειρηματικό κόσμο, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας, μέχρι ιδιοκτήτη εταιρείας εγκατάστασης φυσικού αερίου (σ.σ. θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω). Η άμεση εμπλοκή των επιχειρηματιών στο νέο διοικητικό τοπίο έχει να κάνει ακριβώς με το ρόλο του «Καλλικράτη». Αυξάνεται η ικανότητα της τοπικής και κυρίως της περιφερειακής διοίκησης ώστε να συνεργάζεται με μονοπωλιακούς ομίλους. Αλλωστε, θυμίζουμε, οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης σε όφελος του κεφαλαίου, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πράσινη ανάπτυξη, οι μεταφορές και άλλα περνούν μέσα από το ΕΣΠΑ, το οποίο θα διαχειριστούν οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Ηχηρά ονόματα στην Κεντρική Μακεδονία

Σε κάποια ψηφοδέλτια ξεχωρίζουν ιδιαίτερα ηχηρά ονόματα που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ (Μ. Μπόλαρης) και της ΝΔ (Π. Ψωμιάδης) για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας καμαρώνουν για τους βιομήχανους και εξαγωγείς με τους οποίους έχουν πλαισιώσει τα ψηφοδέλτιά τους.

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει ο επιχειρηματίας Βασίλης Θωμαΐδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ξεχωρίζουν ο Γιάννης Βεργίνης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και ο Ιωάννης Παγώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ).

Είναι όλοι τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που από θέση πρώτης γραμμής καθορίζουν, προτείνουν και συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου που υλοποιούν εναλλάξ χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι εκπρόσωποι του κεφαλαίου που απαιτεί η διασφάλιση της κερδοφορίας τους να αποτελεί εθνικό στόχο της χώρας και του λαού. Που απαιτεί (ΣΕΒΕ) και εξασφαλίζει ενίσχυση των εξαγωγών, με επιδοτήσεις τόσο μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, όσο και μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Που (ΣΒΒΕ) ενώ δήλωναν στήριξη στην πολιτική των περικοπών, της άγριας λιτότητας και της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, το Μάρτη του 2010 ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους δώσει 300 εκατ. ευρώ για χρήματα που τους οφείλει από επιχορήγηση του 12% του κόστους εργασίας, αποπληρωμή επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου κλπ. Που απαιτούν καταστολή κάθε αγωνιστικής δράσης των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων οι οποίες τολμούν με τις κινητοποιήσεις τους να υπονομεύουν την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων τους.

Οσο για τον Γ. Βεργίνη, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της μεταλλουργίας «ΜΙΝΟΣ», που εμφανίζεται να έχει λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγικής δραστηριότητας και προτρέπει σε εργασιακή ειρήνη, θυμίζουμε ότι έδιωξε εργάτες της «ΜΙΝΟΣ» χωρίς αποζημίωση.

Αλλα παραδείγματα

Στο δήμο Διστόμου, η υποψηφιότητα του κ. Πατσαντάρα (πρώην πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, με θητεία δύο χρόνων στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη) εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη», ωστόσο στηρίζεται σιωπηρά από την τοπική κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Εχει την «αφανή» στήριξη μεγάλης βιομηχανικής μονάδας της περιοχής. Τη στήριξή τους στο συγκεκριμένο συνδυασμό δηλώνουν ο πρώην πρόεδρος του σωματείου της ΠΕΣΙΝΕ (ΠΑΣΟΚ), αλλά και διευθυντικό στέλεχος της ΠΕΣΙΝΕ.

Στην Αττική, ο λογαριασμός χάνεται. Στοιχειοθετούμε μερικές από τις περιπτώσεις επιχειρηματιών που συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια υποψηφίων. Στο νέο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, υπάρχουν υποψήφιοι εννέα επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, ανάμεσα σε άλλα, στο χώρο των κατασκευών κουφωμάτων, στην κινητή τηλεφωνία, στην εγκατάσταση φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας, στη διαφήμιση οχημάτων σε Ευρώπη - Αμερική και άλλα. Στο ψηφοδέλτιο του έτερου υποψηφίου Γρηγόρη Κασιδόκωστα περιλαμβάνεται επιχειρηματίας που έχει την εταιρεία «RODON HAPPENING» που δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ.

Στο νέο δήμο Σαρωνίδας, στο ψηφοδέλτιο της Χριστίνας Χριστοφάκη (ΠΑΣΟΚ) υπάρχουν οχτώ επιχειρηματίες, από το χώρο εστίασης και κατασκευών, μέχρι τον κλάδο κατασκευών αλουμινίου και τα καταστήματα γενικού εμπορίου. Η Χριστίνα Χριστοφάκη είναι σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Η τεχνική εταιρεία του πατέρα της, Ανδρέα Χριστοφάκη, έχει ανακαινίσει την προέκταση του «Grand Resort Lagonissi», στο Λαγονήσι. ο Ανδρέας Χριστοφάκης υπήρξε αντιδήμαρχος του Π. Φιλίππου (ΣΥΝ), απερχόμενου δημάρχου Καλυβίων και εκ νέου υποψήφιος.

Στο δήμο Αγίου Δημητρίου, ο Μανώλης Τζινευράκης, πρόεδρος της ομάδας του Αγ. Δημητρίου, φέρεται να στηρίζει τον Νίκο Λαζαρόπουλο, απερχόμενο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο, με τη στήριξη της ΝΔ. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου 5 επί 5 που υπάρχουν στο δήμο είναι του επιχειρηματία.

Στο νέο δήμο Δάφνης - Υμηττού, στο συνδυασμό του Μιχάλη Σταυριανουδάκη (ΝΔ)(απερχόμενος δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος), είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο Παναγιώτης Κωστάκης, που έχει τον «Kiss FM».

Το αλισβερίσι έχει ιστορία

Φυσικά, το αλισβερίσι δημάρχων και επιχειρηματιών προϋπάρχει του «Καλλικράτη». Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Στην Ελευσίνα, ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Αμπατζόγλου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), και εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πρώτους συνεργάτες της ιδιωτικής εταιρείας «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ». Με το τελευταίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή βιομηχανική, χωρίς να καθορίζει νησίδα ασφαλείας πρασίνου μεταξύ ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει σήμερα οι εργασίες επεκτάσεων του διυλιστηρίου. Σε «χορηγούς και ευεργέτες» του πολιτισμού έχει αναγορεύσει γενικά όλες τις επιχειρήσεις «ΤΙΤΑΝ», «ΠΕΤΡΟΛΑ», «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ».

Στο Λαύριο, ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς (ΠΑΣΟΚ) και εκ νέου υποψήφιος, επίσημα στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στην παράδοση του πρώην εργοστασίου Καρέλα στην εταιρεία «Euroterra», στην οποία μετέχουν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζικοί όμιλοι. Σιγοντάρησε τις επιδιώξεις της εταιρείας να εμφανιστεί ο χώρος του πρώην εργοστασίου, έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, ως περιοχή εντός σχεδίου πόλεως, ώστε να μπορέσει να χτίσει σε όλα τα στρέμματα. Επί δημαρχίας του, η δημοτική αρχή Λαυρίου αποφάσισε την παράδοση 78 στρεμμάτων δημοτικής γης στην περιοχή «ΦΟΥΓΑΡΟ» στην πολυεθνική Καπερόνι, προκειμένου να χτιστεί εκεί «εμπορικό χωριό».

Oι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια στην περιοχή Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με ομόφωνες αποφάσεις τους, υπέγραψαν το «μνημόνιο συνεργασίας» για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου το οποίο παρουσίασαν ως ποδηλατόδρομο - πεζόδρομο.

Κόντρα στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την παγίωση των συνθηκών γαλέρας στους χώρους δουλειάς, που μεθοδεύει χέρι - χέρι δικομματισμός και κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους συμφέρον. Να καταψηφίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους επιχειρηματίες που φιλοξενούν, να εμπιστευθούν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και να ενισχυθεί έτσι η λαϊκή πάλη και συμμαχία για το δικό τους δρόμο ανάπτυξης.


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ