Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσήλωση σε διευθέτηση μέσα από ιμπεριαλιστικά κανάλια

Την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί στις Βρυξέλλες

Την ευθεία σύνδεση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την ένταξη της γειτονική χώρας στις δομές ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πάνω σ' αυτό το πεδίο κινήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η συνάντηση ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές των «διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας» που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ωστόσο, και οι δυο πλευρές προωθούν τη διευθέτηση μέσω των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δομών. Μόλις προχτές, ο Ν. Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τέθηκε επί τάπητος η επίσπευση των διαδικασιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο Ν. Γκρούεφσκι συναντήθηκε στις αρχές της βδομάδας και με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ν. Γκρούεφσκι έβαλε το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που γίνεται τον επόμενο μήνα στη Λισαβόνα. Οπως σημείωναν Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή συνάντηση σημείωσε ότι «η χώρα μας θα είναι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος της ΠΓΔΜ στην ενταξιακή διαδικασία».

Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες (...) δεν μπήκαν στην ουσία των διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε: «Μια κοινά αποδεκτή λύση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή μας, ενώ θα ανοίξει το δρόμο της ΠΓΔΜ προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η Ελλάδα επιθυμεί να δει ταχεία πρόοδο τόσο στη διαπραγμάτευση του ζητήματος της ονομασίας, όσο και στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ