Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Παζάρια υπό το βλέμμα ΝΑΤΟ - ΕΕ

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για να διευθετήσει το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να επιταχύνει τις διαδικασίες, στο φόντο των διαρροών που θέλουν τη γείτονα να προσανατολίζεται σε μια ονομασία όπως «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», χωρίς όμως να υπάρχουν άλλες διευκρινίσεις ως προς τους όρους και το εύρος χρήσης. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ρωτήθηκε σχετικά χτες στις Βρυξέλλες και απάντησε ότι «παρόμοια εισήγηση υπήρχε και παλιά», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει ή να απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Παρά τη διαπίστωση ότι «οι δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ δεν είναι ενθαρρυντικές», κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι «η Ελλάδα δε θέλει να τραβήξει η διαδικασία επ' αόριστον».

Σαφής είναι η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει το θέμα με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την περιοχή. Οπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «αν δε λυθεί το θέμα με την ονομασία, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ