Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί στις αντεργατικές ανατροπές

Η καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη» κοινός παρονομαστής των προτάσεων του δικομματισμού

Η πάλη των εργαζομένων θα γίνεται πιο αποτελεσματική όσο στο στόχαστρό της βάζει θαρρετά τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο
Η πάλη των εργαζομένων θα γίνεται πιο αποτελεσματική όσο στο στόχαστρό της βάζει θαρρετά τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο
Συναίνεση στις ανατροπές που δίνουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα (βλέπε κερδοφορία) των επιχειρήσεων και στην καπιταλιστική ανάπτυξη προσφέρει επί της ουσίας η ηγεσία της ΝΔ.

Θεωρώντας ότι το ΠΔ για τις εργασιακές σχέσεις συνιστά «μια μονοδιάστατη επιλογή μείωσης του κόστους εργασίας, που δεν εγγυάται όμως την ανάπτυξη», ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ι. Βρούτσης, ζήτησε οι εργασιακές ανατροπές να συμπληρωθούν με νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

«Σήμερα, απαιτείται άμεσα σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική επιχείρηση, θα επιταχύνει τις χρηματοδοτικές εισροές του ΕΣΠΑ, θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα αγορών, αποκρατικοποιήσεις) και θα καταπολεμά τις στρεβλώσεις στις αγορές», τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα αναμένεται να κινηθεί σήμερα και ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το κυρίαρχο μήνυμα θα είναι η άμεση λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, στο όνομα της «ανάπτυξης». Ταυτόχρονα, θα κρατήσει φραστικές αποστάσεις από τα αντεργατικά μέτρα, επικαλούμενος την επιλογή του να ψηφίσει «όχι» στο μνημόνιο.

Αυτή η τακτική προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς ήδη ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σε χτεσινό άρθρο του στην «Καθημερινή», διαπιστώνει ότι η ηγεσία της ΝΔ «πατά σε δύο βάρκες».

Ο ίδιος θέτει γενικότερο ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ, με αφορμή τη στάση των δύο συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που ψήφισαν υπέρ της αποχής των καθηγητών από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων.

Εμπαιγμός απ' τον ΛΑ.Ο.Σ.

Προκλητικό ελιγμό επιχειρεί ο ΛΑ.Ο.Σ. για το θέμα των αντεργατικών ανατροπών, για να γλιτώσει από την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Αφού υπερψήφισε με το ΠΑΣΟΚ το αντιδραστικό αντεργατικό μνημόνιο στη Βουλή, παριστάνει τώρα πως δεν ξέρει τίποτα για το «φόνο» και ψέγει υποκριτικά το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε συνέντευξή του χτες στο ρ/σ «Real» ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Οχι βέβαια, κατά καμία έννοια δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό, είναι λάθος στην όλη του σύλληψη (...) Η διαφωνία μας με το ασφαλιστικό είναι καθολική»! Ο ίδιος προσπάθησε να υποδείξει τους μετανάστες σαν στόχο όπου πρέπει να στραφεί η λαϊκή οργή, λέγοντας πως «η κατάσταση της χώρας εκεί που οδηγείται δεν μπορεί να ταΐσει τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων (...) Θα έχουμε θέμα και μεταξύ μεταναστών και Ελλήνων πολιτών. Θα βγουν αντανακλαστικά ρατσιστικά εκ των πραγμάτων».

Ο Γ. Καρατζαφέρης έσπευσε, τέλος, να προσφέρει πολιτική στέγη στον πρώην βουλευτή της ΝΔ και νυν ανεξάρτητο Κ. Κιλτίδη, αν ο ίδιος το επιθυμεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ