Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «βιτρίνα» της μεσογειακής διατροφής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη μεσογειακή διατροφή «διαφημίζει» η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ οδηγεί στον Καιάδα την ελληνική αγροτική παραγωγή και τους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης, η προβολή της μεσογειακής διατροφής δε σημαίνει ενίσχυση της εθνικής παραγωγής και των μικρών παραγωγών.

Η πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ έχουν πλήξει την εγχώρια αγροτική παραγωγή και παραδοσιακές καλλιέργειες όπως η σταφίδα, το λάδι και τα οπωροκηπευτικά έχουν συρρικνωθεί, το ίδιο ισχύει για το καπνό, τα τεύτλα και το βαμβάκι. Τα μεσογειακά προϊόντα είναι υγιεινά, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει από μόνο του την απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής και τιμές επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγρότες. Γιατί, πολλά από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, αν και τα παράγουμε, μένουν απούλητα και σαπίζουν στις αποθήκες, γιατί εισάγονται ομοειδή προϊόντα. Μεσογειακή διατροφή μπορεί να γίνει και με λάδι από το Μαρόκο ή την Ισπανία, ντομάτες από την Πολωνία ή Ολλανδία, μήλα Ιταλίας, αχλάδια Αργεντινής, χυμούς Βραζιλίας, κόκκινο κρασί Χιλής ή Αυστραλίας, πορτοκάλια Ν. Αφρικής κ.ο.κ. Το θέμα είναι η προστασία της εγχώριας παραγωγής και μια ανάπτυξη γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας που θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει της διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την κερδοφορία τους. Αυτό όμως απαιτεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει το πέρασμα της εξουσίας στο λαό, τη λαϊκή εξουσία, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις, παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Αυτοί είναι ... συνδικαλιστές

Εδώ και αρκετές μέρες, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας ...συσκέπτονται πώς, υποτίθεται, θα αντιδράσουν στα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει ανακοινώσει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Μέτρα που, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπουν μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, ακύρωση του επιδόματος για τις γεννήσεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα κ.ά. Μάλιστα, αναμένεται σύντομα νέο νομοσχέδιο που θα αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Και αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης σε μια χώρα που μαστίζεται με ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 20%.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων (UGT) και των Εργατικών Επιτροπών (CCOO) της Ισπανίας συμμετείχαν «ενεργά» στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο ανάμεσα στα συνδικάτα, τους εργοδότες και την κυβέρνηση, ένα διάλογο που διήρκεσε δύο χρόνια περίπου και προήγαγε σε ...ανώτερο επίπεδο την υποταγή στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Ωστόσο, επειδή δέχονται έντονες πιέσεις από ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις για να κλιμακωθούν οι διαμαρτυρίες και να προκηρυχθεί γενική απεργία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αναγκάστηκαν τελικά να ανακοινώσουν γενική απεργία. Για πότε; Για τις 29 Σεπτέμβρη (!) «Ζήσε Μάη, δηλαδή, να φας τριφύλλι...». Αυτό θα πει εργοδοτικός και συμβιβασμένος συνδικαλισμός.

Με το «αν» για την ακρίβεια!

Μέχρι και τη... θεωρία «αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν πατίνι» επικαλέστηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει στη συνείδηση των εργαζομένων το μαύρο άσπρο γύρω από την ακρίβεια που αποτυπώνεται ακόμα και στα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιχείρησε μια υποθετική προσέγγιση του θέματος, του τύπου «στην περίπτωση που οι φόροι για τα βασικά προϊόντα διατηρούνταν σταθεροί, η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή παρουσιάζει πτωτική τάση»! Μόνο που ούτε οι φόροι διατηρήθηκαν σταθεροί, ούτε η πραγματικότητα έχει καμία σχέση με την υπόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό της. Πολύ, δε, περισσότερο που και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο, επειδή πολύ θα το ήθελε η κυβέρνηση. Ως εδώ...

Αγώνας με προοπτική

Τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο στη χώρα μας είναι στρατηγική επιλογή προοπτικής για την κερδοφορία του. Το λεγόμενο μνημόνιο με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ., τη συναίνεση της ΝΔ και τα «άσφαιρα πυρά» των οπορτουνιστών και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Θέλει να κάνει τους εργαζόμενους φτηνότερους για το κεφάλαιο, να τους ξεζουμίσει για περισσότερα χρόνια. Τι άλλο σημαίνουν τα ούτε 600 ευρώ το μήνα για τους νέους εργαζόμενους που θα «στύβονται» και θα πετιούνται μετά από ένα διάστημα; Τα τουλάχιστον 40 χρόνια δουλειάς που θα απαιτούνται για συντάξεις πείνας; Η απελευθέρωση των απολύσεων των εργαζομένων που θα στοιχίζουν πολύ λιγότερο για τους κεφαλαιοκράτες; Ολα αυτά τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα και έγκαιρα το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα είχαν προειδοποιήσει, και στις πρόσφατες εκλογές του 2009, για την αντιλαϊκή θύελλα που θα ερχόταν.

Οι κομμουνιστές, με τη δουλειά που αναπτύσσουν μέσα από το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τις άλλες λαϊκές συσπειρώσεις των μικροεπαγγελματοβιοτεχνών (ΠΑΣΕΒΕ), της φτωχής αγροτιάς (ΠΑΣΥ), της σπουδάζουσας νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων (ΜΑΣ), δεν καλούν απλά το λαό να αντισταθεί στα μέτρα- «οδοστρωτήρα» στα δικαιώματά του. Τον καλούν να αμφισβητήσει ό,τι του πλασάρουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και η «πέμπτη φάλαγγα» στο εργατικό κίνημα, με τους εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, με τα περί «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και «αποδοχής των μέτρων για να μην έρθει η πτώχευση».

Ιδιαίτερα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις απεργίες που κλιμακώνονται με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, είναι ζωτικής σημασίας κάθε χώρος δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά να γίνει μετερίζι αντίστασης, ρήξης και ανυπακοής και ταυτόχρονα ζύμωσης νέων διεργασιών για αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Τα αντιλαϊκά μέτρα που τώρα περνάνε δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις. Χρειάζεται να οργανωθούν οι εργάτες στα ταξικά συνδικάτα τσακίζοντας τις δυνάμεις της εργοδοτικής πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Χρειάζεται να πολιτικοποιηθεί ο αγώνας, να υπάρξει μαζικός απεγκλωβισμός από τα κόμματα του κεφαλαίου. Και αν πριν από μερικά χρόνια οι προτάσεις και οι θέσεις των κομμουνιστών καλύπτονταν από τις «σειρήνες» του ευρωμονόδρομου, των «χρυσών κουταλιών» της ΟΝΕ και του ευρώ, σήμερα οι λαϊκές δυνάμεις έχουν εμπειρία. Σήμερα μπορούν να καταλάβουν τι σήμαναν στη ζωή των οικογενειών τους όλες αυτές οι «μεγάλες ιδέες», που γέμισαν τα σεντούκια των καπιταλιστών και έκαναν πιο ασφυκτική την επιβίωση των εργατών. Η οργή και αγανάκτηση «βράζει» παντού.

Φυσικά αυτό δεν αρκεί. Η οργή, ο θυμός του λαού πρέπει να μετουσιωθεί σε οργανωμένο αγώνα, δυνάμωμα σε όλους τους χώρους των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων, για συντονισμένους αγώνες εργατών, αυτοαπασχολούμενων και μικροβιοτεχνών, φτωχών αγροτών και νεολαίας, που δε θα χάνονται στο επιμέρους, αλλά θα έχουν προοπτική αυτή η λαϊκή συμμαχία να πάρει την εξουσία από τα παράσιτα, τους καπιταλιστές. Ετσι θα κερδίζει έδαφος ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, που κοινωνικοποιεί τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, τα θέτει στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών των λαϊκών οικογενειών.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η «διάσωση» αφορά τα μονοπώλια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ο πρωθυπουργός, να σταματήσει να σώζει την ελληνική οικονομία! Δε νομίζει ότι ...σωθήκαμε αρκετά;

Γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση διάσωσης, τότε μάλλον αυτοί (οι κυβερνώντες, αυτοί που τους στηρίζουν και όλοι οι σχετικοί) θα τρέχουν για να σωθούν από το θυμό του κόσμου.

Οχι τίποτε άλλο, μα εδώ γίνονται όσα γίνονται (ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και Ασφάλιση) κι έχεις τον Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες να αναρωτιέται για το μέλλον της Ευρώπης και να προτείνει πιο ...«προνοητικές πολιτικές».

Τέτοια χαλαρότητα και νηφαλιότητα, δηλαδή. Πάνε όλα καλά στην Ελλάδα και αποφάσισε να προσφέρει τα «φώτα του» στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και στον πλανήτη.

Αυτά, την ώρα που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και δικαίως) δεν μπορούν να εμφανισθούν πουθενά δημοσίως. Γιατί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα τους βρίσουν.

ΠΑΝΤΩΣ, ΥΠΗΡΞΕ κι ένας που ...χάρηκε από τη χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού: Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ!

Μάλιστα, σε τηλεοπτικό δελτίο, ομολόγησε ότι στα αυτιά του έφθασε σαν ...μουσική! «Νότες», λέει, άκουγε, περί του ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι λιγότερο αντιλαϊκά και λιγότερο «αντισυνταγματικά».

Θα του συνιστούσαμε, αν του αρέσει να ακούει αυτό το είδος ...«μουσικής», να μερακλώνει σπίτι του, μόνος του.

Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν ...διαφορετικά μουσικά γούστα και δεν τους αρέσουν καθόλου τα στημένα παιγνίδια, όπως αυτά της κυβέρνησης με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Α, ΚΑΙ ΚΑΤΙ τελευταίο: Οσοι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι από την τσαντίλα του κόσμου θα τους σώσουν ο ...Ρεχάγκελ, ο Τοροσίδης και ο Σαλπιγγίδης είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Το σύστημα με τον «άρτο» και τα «θεάματα» δεν πιάνει σε τόσο ακραίες καταστάσεις. Ασε, που το επόμενο παιγνίδι είναι με την Αργεντινή....


Γρηγοριάδης Κώστας

Φοβούνται τη δύναμη των εργατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο στόχαστρο του σταθμού ΣΚΑΪ του εφοπλιστή Αλαφούζου, μετά τους ναυτεργάτες, τώρα μπήκαν και οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Με το που ξεκίνησε η χτεσινή συμβολική κατάληψη των εργατών στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, απαιτώντας μέτρα κατά της ανεργίας που έχει χτυπήσει κόκκινο στον κλάδο τους, ο Α. Πορτοσάλτε, από τα «πρώτα μικρόφωνα» της αστικής προπαγάνδας, αφού άρχισε την κλάψα ότι με την κινητοποίηση θα καθυστερήσει η καταβολή των επιδομάτων σε ανέργους, «έβγαλε» και κάποιον Ιωαννίδη που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της «αυτοοργάνωσης της Ζώνης Περάματος» (τρέχα γύρευε δηλαδή), να μιλήσει εξ ονόματος των εργαζομένων. Να αναμασήσει τα γνωστά φληναφήματα ότι οι εφοπλιστές δε φέρνουν τα καράβια τους στη Ζώνη λόγω των απεργιών και των κινητοποιήσεων που οργανώνουν τα σωματεία! Είναι ο γνωστός άτιμος ισχυρισμός (στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δηλαδή, που δε γίνονται κινητοποιήσεις γιατί δεν κατασκευάζονται και επισκευάζονται πλοία;), ο οποίος μόνο αφελείς και ανίδεους μπορεί να πείσει. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι εφοπλιστές, ανάμεσά τους και ο Αλαφούζος, σε μία επίδειξη ...φιλοπατρίας, αυτή την περίοδο κατασκευάζουν 700 περίπου πλοία σε ναυπηγεία άλλων χωρών, κυρίως της Ασίας. Οτι εκεί τους «τραβάει» η οσμή του κέρδους, τα πάμφθηνα εργατικά χέρια, εκεί τους οδηγεί ο διεθνής καταμερισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πάντως, όσο και αν σκούζουν, όση λάσπη και να ρίχνουν οι εφοπλιστές και τα τσιράκια τους, ένα καταφέρνουν τελικά: Να δείχνουν πόσο φοβούνται τη δύναμη των εργατών.

Οι χρήσιμοι «κερδοσκόποι»

Μεσουρανούν σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ή των G20, αλλά στη συνέχεια σβήνουν. Ο λόγος για τις προτάσεις - πυροτεχνήματα περί δήθεν αντιμετώπισης και ελέγχου των κερδοσκόπων, ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, και, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση το φθινόπωρο του 2008 έρχονται και επανέρχονται, αλλά ποτέ δεν αποφασίζονται από τους ηγέτες της ΕΕ ή του παγκόσμιου καπιταλισμού, απλούστατα γιατί ο καπιταλισμός δε χαλιναγωγείται ή ρυθμίζεται. Ο λόγος, λοιπόν, που εμφανίζονται αυτές οι προτάσεις είναι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των λαών, ενώ την ίδια στιγμή σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να διασώσουν και ενισχύσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Το ίδιο σκηνικό εξαπάτησης στήθηκε και στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η Α. Μέρκελ εμφανίστηκε να δίνει «μάχη», για να περάσει στο κείμενο των συμπερασμάτων διατύπωση περί (κάποιας) εισφοράς στις τράπεζες, τάχα για να πληρώσουν «αυτοί που προκάλεσαν την κρίση», ενώ την ίδια στιγμή οι «27» ηγέτες ομόφωνα δίνουν το «πράσινο φως» για μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των λαών μέσω της «στρατηγικής 2020», την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, κ.ο.κ. Αυτό είναι και το μόνο σίγουρο. Οι «κερδοσκόποι» μπορούν να περιμένουν. Είναι, άλλωστε, χρήσιμοι σε κάθε αντιλαϊκή επίθεση.

Εχθρός των εργασιακών δικαιωμάτων

«Η Νέα Δημοκρατία εφόσον θέλει να είναι κόμμα εξουσίας, πρέπει να στηρίξει την επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος», υπογράμμιζε στο χτεσινό άρθρο της η «Καθημερινή», ζητώντας από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα του εφοπλιστή Αλαφούζου, που φιλοδοξεί να κατοχυρώσει ρόλο άτυπου «οργάνου» συνολικά της αστικής τάξης, ασκεί δημόσια πίεση στη ΝΔ να βάλει πιο γερές πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν έχει «εισακουστεί» όμως από τη Ρηγίλλης, η οποία, όπως προκύπτει από το όχι στο μνημόνιο έχει επιλέξει μια διαφορετική τακτική: Να ψηφίζει όχι στη Βουλή αλλά στην πράξη να βάζει γερές πλάτες και να εργάζεται φιλότιμα για να περάσουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, τα οποία θεωρεί μονόδρομο αλλά ταυτόχρονα όχι αρκετά για να βγει η χώρα από την κρίση πλειοδοτώντας υπέρ επιπρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είτε λοιπόν υπέρ ψηφίσει είτε καταψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο στη Βουλή, στην πράξη θα το στηρίξει. Είναι εκκωφαντική η απουσία οποιασδήποτε κριτικής στο εκτρωματικό νομοσχέδιο από τα στελέχη της ΝΔ, τα οποία ταυτόχρονα τάσσονται υπέρ της «ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας» της κοινωνικής ασφάλισης. Την ίδια στάση βέβαια τηρεί η ηγεσία της ΝΔ και στο Προεδρικό Διάταγμα - νεκροθάφτη των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο θεωρεί «ελλιπή και αναποτελεσματική επιλογή», η οποία «δεν εγγυάται την ανάπτυξη"(!). Οι εργαζόμενοι έχουν μάθει μέσα από την πείρα τους να διακρίνουν τους φίλους και τους εχθρούς τους. Γνωρίζουν λοιπόν άριστα ότι η ΝΔ από την ίδρυσή της ανήκει στους τελευταίους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο απόσπασμα του μνημονίου

Με τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος και την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό κυβέρνηση και πλουτοκρατία ολοκληρώνουν το διπλό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων του μόχθου. Συντάξεις, μεροκάματα, Συλλογικές Συμβάσεις ρίχνονται στην πυρά του μνημονίου. Τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, τα ελάχιστα που έχουν απομείνει, ρίχνονται βορά στο αχόρταγο τέρας του κεφαλαίου.

Με το διάταγμα η εργατική τάξη και ιδιαίτερα η νέα γενιά παραδίδεται δεμένη χειροπόδαρα στα πιράνχας του ΣΕΒ. Η εργατική δύναμη μετατρέπεται στο πιο φθηνό εμπόρευμα, εξευτελίζεται, μπαίνει στο ράφι της ασυδοσίας και πουλιέται μπιρ-παρά. Οι Συλλογικές Συμβάσεις καταργούνται, το κατώτερο μεροκάματο - ειδικά για τους νέους - πέφτει κάτω από τα 500 ευρώ, εξομοιώνεται σχεδόν με το επίδομα ανεργίας. Οι απολύσεις «απελευθερώνονται», ακόμα και αυτές οι αποζημιώσεις που δίνονταν μέχρι τώρα κόβονται στη μέση. Ο απολυμένος τιμωρείται διπλά. Και με την απώλεια της εργασίας του και με το πετσόκομμα της αποζημίωσης. Αέρας στα πανιά των απολύσεων. Φθηνοί εργάτες, ακόμα πιο φθηνές απολύσεις. Με τη λεγόμενη «μαθητεία» 15χρονα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, γίνονται φτηνή εργατική σάρκα για τα γκέτο της εργοδοσίας. Ετσι ανοίγει ο δρόμος, οι γονείς αυτών των παιδιών να οδηγηθούν πρόωρα στο κρεματόριο της ανεργίας, στο περιθώριο της ζωής, καταδικασμένοι σε αργό κοινωνικό θάνατο. Γι' αυτούς δε θα υπάρχει η παρηγοριά ούτε μιας ελάχιστης σύνταξης, αφού με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα θα πρέπει να περιμένουν να γεράσουν, να φτάσουν στα 65 για να λάβουν το αντίδωρο της ελεημοσύνης και της προσβολής.

Το σκληρό ανελέητο πρόσωπο του εργοδότη -αφέντη προβάλλει σε όλο του το αποκρουστικό μεγαλείο. Αυτό νομοθετεί η κυβέρνηση, αυτό διατάσσουν και επιτάσσουν τα καπιταλιστικά ήθη. Πόνο και φτώχεια. Ανείπωτη μιζέρια και εξευτελισμό, αυτό εγγυάται η κυβέρνηση, αυτό υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανένα έλεος για τους εργαζόμενους. Αυτό διακηρύσσουν από του άμβωνος οι ιεροεξεταστές της Ιεράς Συμμαχίας του κεφαλαίου, οι πάτρονες του μνημονίου.

Μπροστά σε αυτή την κοινωνική λαίλαπα, μπροστά σε αυτή την αντιλαϊκή πανούκλα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν υπάρχει μονοπάτι διαφυγής ή υποχώρησης. `Η εμείς ή αυτοί. `Η ο λαός ή τα μονοπώλια. `Η τα κέρδη και η χλιδή των λίγων ή η σωτηρία του λαού. Δεν υπάρχει μέση οδός, ούτε επιστροφή. `Η οι αλυσίδες της σκλαβιάς ή αγώνας για αξιοπρέπεια και επιβίωση. Αυτό το δρόμο του αγώνα δείχνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε αυτό τον αγώνα καλούν, και μπαίνουν μπροστά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η ΚΝΕ. Στην ύψιστη αυτή ανάγκη υποτάσσονται σήμερα τα πάντα. Από το ιερό αυτό καθήκον κρίνονται οι πάντες. Κανένας δεν μπορεί να αποστρέψει το πρόσωπο από αυτή την ανάγκη, όσο βαρύ και αν είναι το ατομικό φορτίο του καθενός, όσο και αν η ζωή μπροστά μας ορθώνεται «βουνό». Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική. Αρκεί ο λαός να ανακαλύψει τη δύναμή του. Αρκεί να βρει το κουράγιο και να σταθεί ολόρθος. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος μάς περιμένει. Εκεί κρινόταν πάντα το δίκιο. Εκεί θα κριθεί και σήμερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ