Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΕ
Ανησυχούν για μακρόχρονη κρίση

Για τη διαχείριση μιας μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης, φαίνεται να προετοιμάζονται οι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής αγοράς, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ γενικεύουν τις ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής ομάδας 13 οικονομολόγων, προειδοποιεί ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης (της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης) θα αντιμετωπίσουν 10ετή ύφεση, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης θα ανακάμψουν πολύ γρηγορότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι Ισπανία και Πορτογαλία θα προσφύγουν «αναπόφευκτα» στο μηχανισμό «στήριξης» της Ευρωζώνης, κάτι που θα προκαλέσει τέτοια αναστάτωση ώστε πιθανόν να αναγκάσει και την Ιρλανδία να προσφύγει στο μηχανισμό.

Μάλιστα, βάζοντας στο κάδρο την παγκόσμια οικονομική κρίση και καταρρίπτοντας το μύθο περί «ειδικών» προβλημάτων σε ορισμένα μόνο κράτη - μέλη, τονίζει ότι «το να προσπαθήσει κανείς να τα ξεπεράσει με αποσπασματική και κατά περίπτωση προσέγγιση θα είναι σα να υπνοβατεί μέσα σε ναρκοπέδιο».

Παράλληλα, ο Αξελ Βέμπερ, διοικητής της Bundesbank, δήλωσε χτες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται νέα «στρες τεστ», τα οποία θα περιλαμβάνουν και σενάρια προσομοίωσης καταστάσεων κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής οικονομίας προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι λίγο μόλις διάστημα μετά τη φημολογία περί χρεοκοπίας της Ουγγαρίας, η χώρα είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση του δανείου ύψους 25 δισ. ευρώ που είχε λάβει το 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού από ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμια Τράπεζα. Το παραπάνω δήλωσε χτες ο Γκιόρκγι Σαπάρι, σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ουρμπάν, εξηγώντας ότι ο δανεισμός για την Ουγγαρία δεν έχει τελειώσει, καθώς «από το 2011 θα θέλαμε να συνάψουμε μια νέα συμφωνία».

Την ίδια ώρα, μαίνεται η φημολογία ότι η Ισπανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό «στήριξης». Χτες και ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι αυτές οι φήμες «δεν έχουν καμία βάση» και ισχυρίστηκε ότι «διαδίδονται από κάποιον που θέλει να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του ΔΝΤ, η Καρολι Ατκινσον, δήλωσε πως το Ταμείο είναι «εντυπωσιασμένο» από το πρόγραμμα της Ισπανίας, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξο. Η Ισπανία άντλησε χτες 3,479 δισ. ευρώ με τη διάθεση 10ετών (αξίας 3 δισ. ευρώ με μέγιστη απόδοση 4,911%) και 30ετών (479 εκατ. ευρώ με μέγιστη απόδοση 5,937%) ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα από χώρες της Ευρωζώνης μέχρι να σταθεροποιηθούν επαρκώς οι αγορές, ξεκαθάρισε χτες ο Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλες - Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στους «Financial Times Deutschland».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ