Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΟΥΤΣΑ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Συζήτηση για τη διαδικασία των «διευθετήσεων»

Δρομολογείται ο διμερής διάλογος στα πρότυπα της περιόδου 1999 - 2004

«Φιλικές διαβουλεύσεις» - κατά δήλωση του δεύτερου - διάρκειας τρεισήμισι ωρών (!) είχαν το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου. Οι διαβουλεύσεις είχαν σαν αντικείμενο την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τις επιστολές που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Στη βάση των παραινέσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ, η διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών αποκτά ταχύτητα, καθώς στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ελληνας πρωθυπουργός προτείνει την παραπομπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης.

Στις δηλώσεις τους μετά την τρίωρη συνάντηση, Δρούτσας και Νταβούτογλου έκαναν λόγο για μία «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανακοίνωσαν ότι ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αγκυρα. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τις «μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών» στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στα θέματα της Ευρώπης και στις διμερείς σχέσεις.

«Συζητήσαμε στο πνεύμα συνεργασίας, όπως το έχουν εκφράσει οι πρωθυπουργοί των χωρών μας και στις επιστολές τις οποίες αντάλλαξαν πρόσφατα. Θα ήθελα να πω πάλι ότι μοιραζόμαστε πολύτιμες εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε στη χρονική περίοδο 1999 - 2004 και το πνεύμα αυτής της συνεργασίας μάς ωθεί τώρα» δήλωσε ο Δ. Δρούτσας.

Η αναφορά στη διαπραγματευτική περίοδο 1999 - 2004 παραπέμπει ευθέως στις διμερείς επαφές Ελλάδας - Τουρκίας με αιχμή το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, στο τέλος των οποίων η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία.

Αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας συνδέεται άμεσα με τα σύνορα, τα οποία αμφισβητούνται από την πλευρά της Τουρκίας με τις γνωστές «γκρίζες ζώνες». Από δω προκύπτουν και τα ερωτηματικά για τη συμφωνία που προωθούσε τότε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την «πείρα» την οποία ισχυρίζεται ότι αποκόμισαν από τις συνομιλίες εκείνης της περιόδου οι δυο χώρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε συμβουλές». Βάζοντας τα θέματα της ατζέντας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πρώτες συναντήσεις, είπε ότι «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να συνεργασθούμε στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Μπορούμε επίσης, να συνεργασθούμε και στις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τις χώρες μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κούρεμα» σε ελληνική ΑΟΖ και χωρικά ύδατα(2011-05-06 00:00:00.0)
Προτείνει διάσκεψη κορυφής ΕΕ - Τουρκίας(2010-11-23 00:00:00.0)
Φτιάχνουν κλίμα και μηχανισμούς για τις επικείμενες διευθετήσεις(2010-04-09 00:00:00.0)
Διευθετήσεις με ιμπεριαλιστική βούλα(2010-03-07 00:00:00.0)
Ζεσταίνεται ο διάλογος(2010-03-05 00:00:00.0)
Φτιάχνουν κλίμα για εφ' όλης της ύλης διάλογο(2009-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ