Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολογίες στο Νταβός

Στο Νταβός, όπου βρισκόταν και χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τους βρετανικούς «Financial Times», σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζει και προωθεί η κυβέρνηση. Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο είναι αποκαλυπτικός:

Δημοσιογράφος:Τι είδους περικοπές θα κάνετε; Θα μειώσετε θέσεις εργασίας;

Γιώργος Παπανδρέου:Εχουμε ήδη περικόψει θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Δημοσιογράφος: Πόσο βαθιά θα φτάσουν οι περικοπές;

Γιώργος Παπανδρέου:Εχουμε ήδη περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Διακόψαμε συμβάσεις και είμαστε σε διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Θα κάνουμε περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα. Αυτά είναι μόνο δύο από τα μέτρα. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό, τους επόμενους μήνες θα έχουμε και νόμους για τα ακίνητα. Θα στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και στον ελληνικό λαό, ότι δημιουργούμε ένα σύστημα όπου τα ευρώ τους δεν θα πηγαίνουν σε μια μαύρη τρύπα, σε διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, αλλά θα χρησιμοποιούνται για να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των επενδύσεων σε τομείς ανάπτυξης και, βεβαίως, όλα αυτά με κοινωνική δικαιοσύνη.

Αφοπλιστική η ειλικρίνεια του Γ. Παπανδρέου. Τι αποκαλύπτει στη συνέντευξή του;

  • Οτι η απόλυση των δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων με «stage», που έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα, δεν ήταν η αποθέωση της «αξιοκρατίας», όπως αναμασούσαν τα κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, αλλά ένα μέρος των περικοπών στο δημόσιο τομέα, που απλά άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες και μεγαλύτερες.
  • Οτι οι περικοπές των μισθών, που μελετά η κυβέρνηση, δεν είναι η «αποκατάσταση της αδικίας» απέναντι στα χαμηλά εισοδήματα, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει το πάγωμα μισθών ύψους 2.000 ευρώ (!), αλλά μια επιβεβλημένη από το κεφάλαιο («αγορές» το λένε τώρα) περικοπή στα μισθολογικά δικαιώματα, αναγκαία για να περισσέψουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία και να καταλήξουν στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία απροκάλυπτα ομολογεί και ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του. Και με δεδομένη αυτήν την ομολογία, προαναγγέλλει ότι και τα μέτρα που έρχονται (φορολογικό, συνταξιοδοτικό κ.ά.) τους επόμενους μήνες, είναι εξίσου αντιδραστικά και στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με αυτά που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση. Γιατί; Για να πάρουν το μήνυμα οι «αγορές», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο ότι μπορεί να στηρίξει τις προσδοκίες του για αύξηση της κερδοφορίας του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα δύσκολα και τα χειρότερα είναι μπροστά για τους εργαζόμενους και το λαό. Κι από αυτήν την άποψη, κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης είναι επιζήμια. Πρέπει τώρα να φουντώσει ο ταξικός αγώνας. Να τα βρούνε μπαστούνια η κυβέρνηση και οι «αγορές» των μεγαλοκαπιταλιστών, που τρέφουν τα κέρδη τους με περικοπές στο λαϊκό εισόδημα, απολύσεις και αφαίμαξη μισθών και δικαιωμάτων.


Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψευτοδιλήμματα για να παγιδεύσουν συνειδήσεις...(2012-03-17 00:00:00.0)
Ψευτοδιλήμματα για να παγιδεύσουν συνειδήσεις...(2012-03-17 00:00:00.0)
Γενική απεργία στο δημόσιο(2011-12-23 00:00:00.0)
Σαρωτικά μέτρα για μισθούς και συντάξεις(2011-08-27 00:00:00.0)
ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΙ(2010-07-03 00:00:00.0)
Κρύβουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων(2010-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ