Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατασκευάζουν άλλοθι για πιο σκληρά μέτρα

Βολική για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η συζήτηση για το δανεισμό και τη χρεοκοπία, που σκόπιμα συντηρείται σε Ελλάδα και ΕΕ

Κάθε μέρα που περνάει, καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο με την πάλη του στην επέλαση του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Κάθε μέρα που περνάει, καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο με την πάλη του στην επέλαση του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα σε ακόμα πιο άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων και μεγαλύτερο πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών που έχουν απομείνει, στα πρότυπα της ιρλανδικής κυβέρνησης, αναδεικνύουν κύκλοι της ΕΕ, αβαντάροντας την κυβέρνηση στο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στήσει για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί. Παράλληλα, η όλη φιλολογία, στρώνει το έδαφος για τα χειρότερα που θα έρθουν, αν το εργατικό λαϊκό κίνημα δε βάλει έγκαιρα ισχυρά ταξικά εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική.

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να αξιοποιούν προπαγανδιστικά τα σενάρια περί πτώχευσης της χώρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αναζητά διεθνή στήριξη και ότι θα δείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα και πυγμή για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας. Το ίδιο κλίμα, που αντικειμενικά ευνοεί την προώθηση σκληρών μέτρων στη χώρα μας, συντηρούν και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε επίπεδο οργάνων της ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο Κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, ερωτηθείς για το αν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας ανέφερε: «Οχι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει. Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία». Οσο για την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Καμία πιθανότητα. Επειδή είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός ευρωζώνης».

Ντελάλης των καπιταλιστικών συμφερόντων

Σε διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε χτες στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε εκ νέου ότι η Ελλάδα «ζήτησε ή ανέθεσε σε κάποιον, να ζητήσει από Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα», πρόσθεσε ωστόσο ότι κάθε χώρα αναζητά να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει περιοδεία προώθησης τόσο στη Ν. Υόρκη όσο και στην Ασία.

Οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούν να καθησυχάσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, τα οποία φοβούνται ότι η προοπτική προσέγγισης της Ελλάδας με τις αγορές της Ασίας, θα οδηγήσει αφ' ενός στην απώλεια της αποκλειστικότητας του δυτικού κεφαλαίου να χρηματοδοτεί το ελληνικό κρατικό χρέος, αφ' ετέρου θα επιτρέψει στην Κίνα να βάλει για τα καλά «πόδι» και να προωθήσει τις θέσεις της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, ισχυρίστηκε ότι η κοινοτική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί εγγύηση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της, αλλά και της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΕΕ μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις κατά της αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων, ωστόσο παρέχει εγγύηση απόδοσης. Η ΕΕ θα επιτηρεί ακριβώς τι κάνουμε, κάθε μήνα όλοι θα γνωρίζουν αν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας ή όχι». Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα σχέδια διάσωσης.

Πίεση για νέες ανατροπές

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς του αντιλαϊκού της έργου.

«Πιστεύω ότι τα σύννεφα θα αρχίσουν να διαλύονται σύντομα, ώστε σύντομα να αρχίσουμε λίγο λίγο να επανερχόμαστε σε ομαλότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα: «Φαίνεται ότι οι πιστωτές μας θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά, με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και αυτό αντανακλάται στα spreads που έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ