Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αξιοποιείται για να τονωθεί η συναίνεση

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Κ. Παπούλια είχαν χτες ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ευκαιρία» για να ενισχυθεί το γενικότερο κλίμα συναίνεσης στη νέα αντιλαϊκή επίθεση θεωρείται από τα κόμματα του κεφαλαίου η επανεκλογή του Καρ. Παπούλια στο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Φλεβάρη.

Το κλίμα συναίνεσης ήταν διάχυτο και στις χτεσινές συναντήσεις που είχε ο Καρ. Παπούλιας τόσο με τον Αντ. Σαμαρά, όσο και με τον Αλ. Τσίπρα στο προεδρικό Μέγαρο. Ο ίδιος ο Κ. Παπούλιας (προ)κάλεσε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «να βάλει πλάτες» για να βγει η χώρα από την κρίση, για να εισπράξει θετική απάντηση του Αλ. Τσίπρα.

Στο διάλογο που διημείφθη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε στον Κ. Παπούλια η νέα θητεία του να συμπέσει με μια πορεία ανάκαμψης του τόπου. «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη όμως», παρατήρησε με νόημα ο Καρ. Παπούλιας, πράγμα για το οποίο συμφώνησε πάραυτα ο Αλ. Τσίπρας: «Πρέπει να συμβάλουμε όλοι, αλλά δυστυχώς είμαστε σε μια δύσκολη καμπή και πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος», ήταν η απάντησή του.

Σε συναινετικό κλίμα και πάντως μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής του ευρωμονόδρομου ήταν και οι δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου ο Αλ. Τσίπρας, συμπλέοντας με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι τάχα «η χώρα βρίσκεται έρμαιη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών» και αναδεικνύοντας ως λύση την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, δηλαδή μια άλλη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος που παράγει και αναπαράγει την οικονομική κρίση.

Αναφερόμενος στην επανεκλογή του Καρ. Παπούλια επανέλαβε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», παρά τη μεγάλη εκτίμηση που, όπως είπε, «τρέφουμε στο πρόσωπο του Καρ. Παπούλια». Η θέση που τελικά διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού στο εσωτερικό του, με δεδομένο ότι ο Φ. Κουβέλης της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» και άλλα στελέχη επιζητούσαν την υπερψήφιση Παπούλια.

Τη στήριξη και τις ευχές του κόμματός του για μια επιτυχή δεύτερη θητεία μετέφερε νωρίτερα στον Καρ. Παπούλια ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας στο κλίμα της συναίνεσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του «για την προσφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πατρίδα και τους θεσμούς», ενώ ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ «πρώτη πρότεινε, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Βουλής, την ανανέωση της θητείας του Καρ. Παπούλια. Τέλος, και το ΛΑ.Ο.Σ. έχει ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ