Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εντείνεται η αντιασφαλιστική επίθεση

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών από την Κομισιόν για ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων

Σιγήν ιχθύος κρατά η κυβέρνηση για το θέμα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από προχτές - όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν - κίνησε τη διαδικασία παράβασης, απειλώντας με πρόστιμα, γιατί μέχρι τώρα η χώρα μας δε συμμορφώθηκε με τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και βέβαια αυτή η σιωπή, δεν είναι άσχετη με το γεγονός, ότι η κυβέρνηση - όπως και η ΝΔ - συμφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και ήδη έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να συμμορφωθεί, ετοιμάζοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Για το μόνο που ανησυχεί η κυβέρνηση είναι το πολιτικό κόστος, αλλά και η αντίσταση που θα βρει μπροστά της εκ μέρους των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρεται να βρει φόρμουλα μεταβατικής εφαρμογής της απόφασης, αν ήδη δεν έχει καταλήξει με τους εκπροσώπους της Κομισιόν από τώρα σε μια τέτοια συμφωνία. Η απόφαση του ΔΕΚ θέτει επί τάπητος δυο κρίσιμα, για το σύνολο της εργατικής τάξης, ζητήματα:

  • Αφενός, την επιμονή με την οποία τα κόμματα του κεφαλαίου σφυροκοπούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, επιδιώκοντας την οριστική του κατάργηση. Σε κίνδυνο βρίσκεται συνολικά η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία πλέον μετατρέπεται σε επαγγελματική, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση εκ μέρους του κράτους.
  • Αφετέρου, την ένταση της ανισοτιμίας των δύο φύλων, όπως σηματοδοτεί και η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών, κατάκτηση που απέσπασε το εργατικό και γυναικείο κίνημα μετά από πολύχρονους αγώνες και ως μέτρο ελάχιστης αντιστάθμισης του πολλαπλού φορτίου που σηκώνει η εργαζόμενη γυναίκα στην καπιταλιστική κοινωνία, αλλά και μέτρο που συνδέεται με τα βιολογικά χαρακτηριστικά του γυναικείου οργανισμού.
Και η ΑΔΕΔΥ ... ετοιμάζεται για «διάλογο»

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, ενώ ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ευνοεί με τη στάση της την προώθηση και εφαρμογή των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με χτεσινό δελτίο Τύπου, η πλειοψηφία, από τη μια, εμφανίζεται να ασκεί κριτική στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θέτει ως όρο για την έναρξη «διαλόγου» με την κυβέρνηση τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Από την άλλη, σπεύδει να ορίσει ημερομηνία έναρξης του «διαλόγου» τις 11 ή 12 Φλεβάρη, χωρίς βέβαια να απορρίπτει κατηγορηματικά την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ετσι, ενώ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση του Δικαστηρίου γιατί μετατρέπει το χαρακτήρα της Ασφάλισης «από κοινωνικό σε επαγγελματικό», προτείνει στην κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρότασή της - χωρίς να αναφέρει ποια - η οποία θα καταστήσει «άνευ αντικειμένου» τα σενάρια περί αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Να υπενθυμίσουμε ότι η μέχρι σήμερα πρόταση που έχει ψελλίσει η πλειοψηφία κινείται στη λογική της καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασης ΔΕΚ και στην εξίσωση των ορίων ηλικίας μέσω της μείωσης των ορίων που ισχύουν για τους άντρες εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ομως, αυτή η πρόταση «βάζει από το παράθυρο» τη μετατροπή της ασφάλισης σε επαγγελματική και δεν υπερασπίζεται τη θέση, ότι οι γυναίκες εργαζόμενες πρέπει, και η κοινωνία τους το οφείλει, να έχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (πέντε χρόνια λιγότερα κ.λπ.)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ