Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σαρωτικά μέτρα για μισθούς και συντάξεις

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων «δημοσιονομικής εξυγίανσης», ενώ ήδη δρομολογείται το δεύτερο

Με την υπερψήφιση από την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής εφτά νομοσχεδίων, ολοκληρώθηκε χτες η νομοθέτηση του πακέτου «δημοσιονομικής εξυγίανσης της οικονομίας», που προβλέπει περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Τα μέτρα ψηφίστηκαν στο όνομα του «να αποφευχθεί στάση πληρωμών και υπαγωγή στο Μηχανισμό Στήριξης», όπως διακηρύττει και στην Κύπρο η κυρίαρχη προπαγάνδα.

Το πακέτο των ανατροπών είναι ύψους 750 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012. Στις 15 Σεπτέμβρη και στη συνέχεια με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και το δεύτερο αντιλαϊκό πακέτο, που παρουσίασε χτες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας. Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, το δεύτερο κύμα μέτρων περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, ύψους 360 εκατ. ευρώ, και φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Συνολικά, το πακέτο που εγκρίθηκε χτες και το επόμενο που ήδη ετοιμάζεται, περιλαμβάνουν μέτρα όπως τα παρακάτω: Κατάργηση ημικρατικών οργανισμών και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου, κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (1.500 περίπου) και μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 5.000 τα επόμενα 5 χρόνια, μια πρόσληψη για κάθε 4 συνταξιοδοτήσεις και μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχομένων, εισαγωγή νέου φορολογικού συντελεστή 40% για μισθούς άνω των 80.000 ευρώ. Στη μείωση των μισθών οδηγεί και η επιβολή έκτακτης κλιμακωτής συνεισφοράς 1,5 - 3,5% (από εισοδήματα 1.501 ευρώ και άνω) των δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων, για περίοδο τριών ετών, η οποία θα πηγαίνει στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Σε ό,τι αφορά την Ασφάλιση, ένταξη των νεοεισερχόμενων δημόσιων υπαλλήλων στο Ταμείο Συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, επιβολή μόνιμης συνεισφοράς 3% των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για τις συντάξεις, μείωση των συντάξεων, μέσα από τον υπολογισμό τους βάσει του μέσου όρου των μισθών των τελευταίων 30 μηνών, φορολόγηση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με 3,5% για την περίοδο 2012 - 2013 και κατά 7% μετά το 2013, απαγόρευση της αναπροσαρμογής των συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων ως αποτέλεσμα των γενικών αυξήσεων των βασικών μισθών, δηλαδή «πάγωμα» των συντάξεων.

Προβλέπεται ακόμα η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% (περιεχόταν στο 1ο πακέτο και αποσύρθηκε χτες προσωρινά), η μείωση κατά 10% των αποδοχών των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο, η κατάργηση κενών θέσεων, με τις εξαιρέσεις να φτάνουν στο 10%, το «πάγωμα» των προσλήψεων (υλοποιείται ήδη), η εφαρμογή της δυνατότητας εναλλαξιμότητας στις θέσεις εργασίας για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων, η μείωση υπερωριών, η κατάργηση των γενικών αυξήσεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Αντίστοιχα, προωθείται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ (αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) και η περικοπή κατά 200 εκατ. ευρώ των κοινωνικών δαπανών σε ετήσια βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ