Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
«Κούρεμα» σε ελληνική ΑΟΖ και χωρικά ύδατα

Τροχιοδεικτικές των τελικών συμφωνιών, οι δηλώσεις Δρούτσα

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των λεγόμενων «διερευνητικών επαφών» μεταξύ των δύο χωρών, όπως επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη («REAL»), περιγράφει το πλαίσιο των διμερών διπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το 2003 και σήμερα οδεύουν στον 51ο γύρο τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάνει σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται έξω από το υπάρχον πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου (Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982) που δίνει στην Ελλάδα δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 ν. μίλια, όπως και δικαίωμα κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τόσο στη θάλασσα που εκτείνεται πέρα από τις ηπειρωτικές ακτές, όσο και πέρα από τις νησιωτικές ακτές.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση γίνεται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και όχι της ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως λέει, ταυτίζονται σε έκταση - ουσιαστικά παραδέχεται ότι η υπόθεση της ΑΟΖ εγκαταλείπεται, επειδή αν έμπαινε στο τραπέζι ο ορισμός της, θα «επιβάρυνε» τις διερευνητικές επαφές.

«Στόχος, είπε ο Δ. Δρούτσας, των διερευνητικών επαφών είναι, ως γνωστόν, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (...) με την Τουρκία. Είμαστε τώρα σε ένα δρόμο, οι διερευνητικές επαφές ελπίζουμε να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα και είπαμε ότι τη στιγμή που η ΑΟΖ δεν μας δίνει επί της ουσίας κάτι παραπάνω - χωρίς να υποτιμώ ο ίδιος τη σημασία της ΑΟΖ, αλλά σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα αυτή τη στιγμή δε μας δίνει κάτι παραπάνω - είπα ότι δε βλέπω το λόγο, δε θα ήταν ωφέλιμο αυτή τη στιγμή να επιβαρύνουμε τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει με μία άλλη βάση, δηλαδή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με το να φέρνουμε νέους όρους».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «δεν χρειάζεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο. Αυτό κατοχυρώνεται από την υφαλοκρηπίδα» και πως «το εύρος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι το ίδιο».

Ο ίδιος, με προχτεσινή του δήλωση σε δημοσιογράφους, υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, είναι να «κάνουμε χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων». Δηλαδή, όρος για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα είναι να συμφωνηθεί διμερώς το πού τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα και από την πλευρά της Τουρκίας διατηρείται το casus belli, υπονοείται ότι ήδη έχει επέλθει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, κάτω από τα 12 ν. μίλια (χωρικά ύδατα «δαντέλα») για τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντιρρήσεις» και «συμβουλές» με κοινό παρονομαστή τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2021-01-26 00:00:00.0)
«Παράγει αποτελέσματα», μεγάλους κινδύνους και επώδυνους συμβιβασμούς(2020-09-26 00:00:00.0)
Απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της, κλιμακώνει με νέες απειλές(2020-09-01 00:00:00.0)
Η αντίδραση της Τουρκίας(2020-08-07 00:00:00.0)
Τροχιοδεικτικές για λύση «πακέτο» στο Αιγαίο(2011-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ