Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΟΥΤΣΑ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Φτιάχνουν κλίμα και μηχανισμούς για τις επικείμενες διευθετήσεις

Διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο με διευρυμένο μάλιστα περιεχόμενο ξεκινάνε Ελλάδα και Τουρκία

Οσο στην Ελλάδα και στην Τουρκία κάνει κουμάντο η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικοί της οργανισμοί, χειραψίες σαν κι αυτή δεν μπορούν παρά να υποκρύπτουν επικίνδυνες εξελίξεις για τους δυο λαούς

Eurokinissi

Οσο στην Ελλάδα και στην Τουρκία κάνει κουμάντο η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικοί της οργανισμοί, χειραψίες σαν κι αυτή δεν μπορούν παρά να υποκρύπτουν επικίνδυνες εξελίξεις για τους δυο λαούς
Το πλαίσιο μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας, η οποία θα έχει στο επίκεντρο την προώθηση διευθετήσεων εφ' όλης της ύλης στο Αιγαίο, συζήτησαν χτες στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικό της Τουρκίας. Η εν λόγω συμφωνία θα περάσει μέσα από το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» των δύο χωρών, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε χτες και θα επισφραγιστεί με την εσπευσμένη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στα μέσα του Μάη.

Χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Δ. Δρούτσας ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο και είπαμε ο επόμενος γύρος αυτών των συνομιλιών να γίνει το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της ομάδας θα αναλάβει ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το ίδιο θέμα είπε ότι και «εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ενταθούν και θα αυξηθούν και αριθμητικά και από πλευράς περιεχομένου οι διερευνητικές αυτές συνομιλίες». Είναι φανερό από τις δηλώσεις Νταβούτογλου ότι η συζήτηση για το Αιγαίο θα επεκταθεί πέραν της υφαλοκρηπίδας, αφού αυτό υπονοείται με τον όρο «αύξηση του περιεχομένου» που χρησιμοποίησε σκόπιμα ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας.

Κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα (αρχικά προγραμματιζόταν για την αρχή Ιούνη) οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν τη σύσταση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», το οποίο, μαζί με την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοινώθηκαν χτες, θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα δύο χωρών που συνεργάζονται στενά για θέματα ενέργειας και οικονομίας, καθώς και συνεργασίας σε ζητήματα προστασίας του πολίτη.

Για να ενισχυθεί και αυτή η εικόνα το προσεχές διάστημα και μέχρι να επισκεφτεί την Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, θα συναντηθούν όχι μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών, αλλά - όπως είπε ο Α. Νταβούτογλου - και «οι υπουργοί Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Επικοινωνιών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνολικά δέκα υπουργοί».

Κάτω από το πέπλο αυτών των εντατικών επαφών, αποφασίστηκε ήδη η εντατικοποίηση των συνομιλιών της ελληνοτουρκικής επιτροπής για την αναζήτηση συμφωνίας για το Αιγαίο.

«Εμπιστοσύνη» με ΝΑΤΟικό πρόσημο

Στη διάρκεια της συνάντησης των Δρούτσα - Νταβούτογλου και προκειμένου να αρχίσει η εμπέδωση των ελληνοτουρκικών διευθετήσεων, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όλα με ΝΑΤΟικό πρόσημο, γεγονός που φανερώνει και τη σκοπιμότητά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργών, τα εν λόγω ΜΟΕ προστίθενται στα προηγούμενα των 24 ΜΟΕ που έχουν ήδη υιοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, κοιτώντας τη μακρά ιστορία των ελληνοτουρκικών ΜΟΕ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα 5 νέα είτε είναι ίδια, είτε παραλλαγές προηγούμενων ανακοινώσεων.

Τα ΜΟΕ που ανακοίνωσαν χτες οι Δρούτσας - Νταβούτογλου είναι:

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.

4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

Το βλέμμα και στο Κυπριακό

Η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που αναθερμαίνει η ελληνική κυβέρνηση, προϋποθέτει «πρόοδο» και στο Κυπριακό. Για το λόγο αυτό ο Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Λευκωσία για την ερχόμενη Δευτέρα. Σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Α. Κυπριανού.

Δημοσίως, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζονται απλώς να παρακολουθούν τις διεργασίες των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του με τον Α. Νταβούτογλου, ο Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Βενιζέλου στην Αγκυρα(2013-07-18 00:00:00.0)
Προτείνει διάσκεψη κορυφής ΕΕ - Τουρκίας(2010-11-23 00:00:00.0)
Ζεσταίνεται ο διάλογος(2010-03-05 00:00:00.0)
Συζήτηση για τη διαδικασία των «διευθετήσεων»(2010-01-30 00:00:00.0)
Φτιάχνουν κλίμα για εφ' όλης της ύλης διάλογο(2009-11-07 00:00:00.0)
Ελληνικές ψευδαισθήσεις(2001-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ