Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Εξελίξεις που εγκυμονούν νέες θύελλες

Ο λαός είναι το μεγάλο θύμα των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής και του αμείλικτου ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Τίποτα καλό για τα λαϊκά συμφέροντα δεν προοιωνίζονται τα παιχνίδια κυβέρνησης - ΕΕ - καπιταλιστικών αγορών γύρω από το δανεισμό της χώρας, αφού οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι το μεγάλο θύμα των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής και του αμείλικτου ανταγωνιστικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τα περιβόητα spread - η διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά - έφτασαν χτες στις 456 μονάδες βάσης. Στις διεθνείς αγορές υπήρξαν μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, οι αγοραπωλησίες στη δευτερογενή αγορά διακόπηκαν δύο φορές, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε περισσότερο από 3% με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν περισσότερο και από 6%.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά, με στήριγμα την υλοποίηση του σκληρού προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει. «Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και βρίσκεται εντός στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και σε πείσμα των όσων ανέφερε η κυβέρνηση στο παρελθόν - τα επιτόκια θα πέσουν με την ανακοίνωση των μέτρων - ισχυρίστηκε ότι δεν αναμένει γρήγορη αποκλιμάκωση των spread, κάτι το οποίο απέδωσε στη «συνεχιζόμενη καχυποψία προς τη χώρα μας».

Ομολόγησε πάντως ότι η περιβόητη «κρίση εμπιστοσύνης των αγορών» έχει να κάνει με το κατά πόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, σε μακροχρόνια βάση και όχι μόνο για το 2010. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πειστεί ότι θα τα καταφέρουμε φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα και αρχίζουν να μετατοπίζονται για το μετά. Δηλαδή τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ