Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθοδεύει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα

Νέες τροχιοδεικτικές βολές από την ευρωομάδα των «Σοσιαλδημοκρατών»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα ώθηση στον κανονισμό του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα προσπαθούν να δώσουν οι Βρυξέλλες, με πρωτεργάτη αυτή τη φορά την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας συνέχεια στις μεθοδεύσεις του Επίτροπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, η ομάδα των Σοσιαλιστών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να πράξουν το καθήκον τους».

Οσον αφορά τον πολυσυζητημένο κανονισμό, που προωθεί εμμέσως μία ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους, η ανακοίνωση σημειώνει ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα πάντα «υποστήριζε την οικονομική βοήθεια προς τον τουρκόφωνο πληθυσμό και το απευθείας εμπόριο προκειμένου να ενισχύσουμε την ενδοκυπριακή ολοκλήρωση», προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα και το πρωτόκολλο της Αγκυρας» και η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε άμεσα επικοινωνία με τον πρόεδρο των «Σοσιαλιστών» Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος και υποσχέθηκε να «κάνει διορθωτική κίνηση». Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε τη δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Κόμματος.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε «απογοητευμένος» από τη στάση της ΕΕ και των Ελληνοκυπρίων λίγο πριν τις εκλογές στο ψευδοκράτος, ισχυριζόμενος ότι άλλα υποψήφια κράτη στην ΕΕ είχαν «ευνοϊκότερη μεταχείριση», καλώντας τους «27» να «αρχίσουν να συμπεριφέρονται ηθικά» επικαλούμενος τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία όπως είπε η Τουρκία έχει «εκπληρώσει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ