Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε σταθερή τροχιά αντιλαϊκών ανατροπών

Η συζήτηση για τα επιτόκια και τις πηγές δανεισμού αξιοποιείται από την κυβερνητική προπαγάνδα για να περάσουν τα προαποφασισμένα μέτρα

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τα σκληρά ταξικά μέτρα και να προωθήσει τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, επιβεβαίωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.«Τα επώδυνα μέτρα, αλλά και τις μεγάλες αποφάσεις δεν τις πήραμε μόνο για το δανεισμό. (...) αλλά για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν προαποφασισμένα στο σύνολό τους και ήρθαν για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και υλοποιώντας όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ετοιμάζεται, τόσο μέσα από την επίσπευση των διαρθρωτικών ανατροπών, όσο και με την επιβολή νέου πακέτου αντιδραστικών μέτρων που θα πλήξουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, να ισοπεδώσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζουν να συνδέουν τις αντιδράσεις των καπιταλιστικών αγορών με την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, επιδιώκοντας να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν «οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο». Πίσω από ανέξοδες κορόνες κρύβουν ότι συμμετέχουν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας στους ανταγωνισμούς που διεξάγονται μέσα και έξω από τους κόλπους της ΕΕ, στο βωμό των οποίων κατακρεουργούνται τα λαϊκά δικαιώματα.

«Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις της αγοράς. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε - και το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο - είναι να προσπαθούμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο βασικός μπούσουλας, βάσει του οποίου κινούμαστε», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής και τόνισε ότι «οι αγορές δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα, δεν πατάμε ένα κουμπί για να πέσουν τα "spreads", αλλά χρειάζεται και ένα βάθος χρόνου».

Σενάρια για πηγές δανειοδότησης

Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης» της ΕΕ, ενώ τα σενάρια γύρω από το δανεισμό της χώρας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα αποταθεί στις αγορές για δάνεια έχοντας σαν «δίχτυ ασφαλείας» το μηχανισμό στήριξης, αλλά την ίδια στιγμή εντείνονται οι «φήμες» για προσφυγή απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει αρκετές βδομάδες στην Αθήνα προσφέροντας «τεχνογνωσία» στα υπουργεία για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χτες ότι η χώρα θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ «μόνο αν χρειαστεί», πρόσθεσε ότι «δεν συζητάει για καμία επαναδιαπραγμάτευση του μηχανισμού στήριξης» και υποστήριξε ότι παρά την «άνοδο των "σπρέντ" δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε δανεισμό αυτές τις μέρες».

Δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα νέα δάνεια σαν ένα εργαλείο για την ισχυροποίηση της οικονομίας, ο Γ. Πεταλωτής έσπευσε να υπεραμυνθεί της χορήγησης των 15 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες - από το πακέτο των 28 δισ. - τονίζοντας: «Πρέπει να βρούμε τρόπους να διοχετευθεί χρήμα, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά»!

Στο ίδιο μήκος κύματος στήριξε και την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει από το φορολογικό νομοσχέδιο τη διάταξη για την παρακράτηση του 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών μετά τις αντιδράσεις των μεγάλων επιχειρηματιών, υπογραμμίζοντας: «Εμείς θέλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να κινηθεί η αγορά και η οικονομία μας.

Αποπροσανατολιστικά παιχνίδια

Συνεχίστηκε και χτες το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι γύρω από το κυβερνητικό στέλεχος που φέρεται να έκανε τη διαρροή προς τη γερμανική ιστοσελίδα, περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μηχανισμού στήριξης. Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Φ. Πετσάλνικος και ο Χ. Καστανίδης, κάλεσαν «τους κρατικούς αξιωματούχους και κυρίως αυτούς του οικονομικού επιτελείου να μιλούν λιγότερο».

Χτες υπήρξαν σενάρια που ενέπλεκαν τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένη με το θέμα της διαρροής (τον φωτογράφισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.). Ο πρώην υπουργός, με δήλωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί εμπλοκής του στις διαρροές. Το ίδιο έκανε και ο Γ. Πεταλωτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ