Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
«Πλάτες» στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Πιστοποιητικά συναίνεσης στην αντιλαϊκή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ΝΔ. Ευθέως δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα «βάλει πλάτη» σε όλα τα μέτρα που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αυτοπροσδιόρισε την πολιτική του πρόταση ως «κοινωνικό φιλελευθερισμό». Η άσφαιρη κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε σε διαχειριστικά θέματα, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παντελή έλλειψη ενός σχεδίου».

Προβάλλοντας το «αναπτυξιακό μοντέλο» της ΝΔ, ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για την ανάγκη προϋπολογισμών «από μηδενική βάση», ενώ στο θέμα των εσόδων ελάχιστα διαφοροποιήθηκε από τις κυβερνητικές προτάσεις και πρακτικές, τασσόμενος υπέρ της αύξησης της έμμεσης φορολογίας. Οσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε σαφώς υπέρ της πλήρους παράδοσής τους στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως «καίρια σημασία έχουν τα έργα παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση. Τα έργα αυτά δεν απαιτούν κονδύλια του δημόσιου, αλλά πραγματοποιούνται με ιδιωτικά κεφάλαια έναντι παραχωρήσεως δικαιωμάτων χρήσης μετά την περαίωσή τους».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της νέας ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου και των βιομηχάνων λέγοντας ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 13 από τα 15 εκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», διευκρινίζοντας πως πρέπει «αυτό να γίνει με γνώμονα τα κριτήρια βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσον αφορά το έλλειμμα ο Αντ. Σαμαράς διαφώνησε με την κυβέρνηση λέγοντας ότι βρίσκεται στο 9,7% του ΑΕΠ και υποστηρίζοντας - απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ - ότι «εσείς το ανεβάσατε με λογιστικές αλχημείες». Συμφώνησε όμως στην ανάγκη καταπολέμησης του ελλείμματος τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί και γι' αυτό «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ