Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πεθαίνουν άστεγοι και τεράστια προβλήματα στις υποδομές

Οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο προσκήνιο

Στην παγωμένη Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, άστεγοι και ζητιάνοι
Στην παγωμένη Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, άστεγοι και ζητιάνοι
Δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, μιας κακοκαιρίας όμως που δε δικαιολογεί το γεγονός ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο. Στην Πολωνία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 79 άνθρωποι - κυρίως άστεγοι - από τις αρχές του μήνα, ενώ σύμφωνα με τις αρχές μόλις σε μία ημέρα (τη Δευτέρα) 10 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί. Μάλιστα, οι αρχές αποποιούμενες τις ευθύνες τους, κάλεσαν τους πολίτες να ...βοηθήσουν όποιους άστεγους βρουν στους δρόμους. Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας των ισχυρών χιονοπτώσεων και των θερμοκρασιών που φτάνουν τους μείον 12 έως μείον 15 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες συνηθισμένες τόσο για τη χώρα όσο και για την εποχή. Οι θάνατοι δύο αστέγων έχουν αναφερθεί και στη Γαλλία. Στη Ρουμανία από τις 12 Δεκέμβρη έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι από το κρύο, ενώ στη νότια και τη δυτική Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 6.

Τα τραγικά αυτά στοιχεία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως οι ανατροπές και η παλινόρθωση του καπιταλισμού έχουν φέρει τα πάνω κάτω για τους λαούς, φυσικά δυσχεραίνοντας τις ζωές τους. Εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων φαινόμενα όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, αλλά και στρατιά αστέγων, που ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες χτυπιούνται βάναυσα και η διάλυση των υποδομών που διατηρούσαν σε φυσιολογικά επίπεδα τη ζωή, αντιμετωπίζοντας τα καιρικά φαινόμενα. Η εικόνα της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα με χιόνια και πάγο ήταν άγνωστη στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης κατά τα οποία καθαριζόταν συστηματικά.

Τα χάλια της ...καπιταλιστικής ανάπτυξης

Πολλά είναι τα προβλήματα και στις λεγόμενες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που, αν και τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα, αποδεικνύεται ότι υστερούν στις υποδομές (δρόμους, καθαριότητα, συντήρηση). Ετσι έχουν σημειωθεί θανατηφόρα δυστυχήματα σε κεντρικές αρτηρίες σε περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και 47 άτομα τραυματίστηκαν χτες σε τροχαίο στην Κορνουάλη, στη Νοτιοδυτική Αγγλία εξαιτίας του παγετού. Στη Βόρεια Ιταλία ένας οδηγός σκοτώθηκε και περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων, ενώ στη Γαλλία ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αυτοκίνητό του ανατράπηκε εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος στην περιοχή της Βρετάνης. Αλλοι 13 σκοτώθηκαν την Τρίτη σε αυτοκινητικά δυστυχήματα στην Αυστρία, στη Φινλανδία και τη Γερμανία, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις με ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων και ακυρώσεις δρομολογίων σε τρένα. Αρκετά αεροδρόμια παρέμειναν τις προηγούμενες ημέρες κλειστά (π.χ. στη Γερμανία, την Ολλανδία) και χτες ξεκίνησε η σταδιακή τους λειτουργία ωστόσο με ακυρώσεις πτήσεων, ενώ ένα αεροπλάνο της εταιρείας «Ryanair» βγήκε έξω από το διάδρομο κατά την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο κοντά στη Γλασκόβη, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα σε επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής ακινητοποιήθηκαν πέντε αμαξοστοιχίες των υπερσύγχρονων τρένων «Eurostar» από το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, με χιλιάδες ταξιδιώτες να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία και την ιδιωτική κοινοπραξία, που έχει χρυσωπληρωθεί για το τεράστιο έργο και τώρα το διαχειρίζεται, να τους αφήνει ουσιαστικά στη μοίρα τους, ανενημέρωτους, χωρίς βοήθεια, κλιματισμό, ακόμα και με ελάχιστες τουαλέτες για πολλές ώρες. Χτες οι επιβάτες σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στο σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Πάνκρας, ελπίζοντας να επιβιβαστούν και να φτάσουν στους προορισμούς τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας της τεράστιας διαφοράς της θερμοκρασίας εκτός και εντός της σήραγγας που προκάλεσε τόσους υδρατμούς που οδήγησαν σε βραχυκυκλώματα. Ωστόσο αυτό αμφισβητείται αφού οι συνθήκες είναι συνήθεις στην περιοχή. Αυτό που αποδεικνύεται είναι η ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται ουσιαστικά τις δημόσιες συγκοινωνίες για να κερδίζει το κεφάλαιο.

Η δε Βενετία της αναπτυγμένης Ιταλίας αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα πλημμύρας και σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης θα παραμείνει βυθισμένη στο νερό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπου προβλέπεται πως το νερό θα ανέβει κατά 130 εκατοστά πάνω από τα κανονικά επίπεδα και θα καλύπτει περίπου το 43% της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολικό» μαρτύριο ιδιαίτερα για τους άστεγους(2014-01-08 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι νεκροί από το κρύο(2012-02-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-08-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-14 00:00:00.0)
Εκατοντάδες νεκροί στην Ανατολική Ευρώπη(2006-01-27 00:00:00.0)
Υπό πολικό ψύχος(1998-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ