Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Βηθλεέμ...

«...ο Λουκάς παρουσιάζει τον Ιωσήφ και τη Μαρία εξαιτίας μιας ρωμαϊκής γενικής απογραφής, να ταξιδεύουν από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ, όπου και γεννήθηκε ο Ιησούς. Μια τέτοια όμως απογραφή δεν έγινε ποτέ τον καιρό του Αυγούστου. Εκτός από αυτό η Ιουδαία έγινε ρωμαϊκή επαρχία ύστερα από τη χρονολογία όπου βάζουνε τη γέννηση του Χριστού. Είναι αλήθεια ότι στον έβδομο χρόνο ύστερα από το Χριστό έγινε μια απογραφή του πληθυσμού, μα στους τόπους διαμονής. Το ταξίδι λοιπόν στη Βηθλεέμ δεν ήταν αναγκαίο (...)».

*

«Ο συγγραφέας ή οι συγγραφείς του κατά Λουκάν, είχαν ακούσει κάτι και λόγω της αμάθειάς τους, το μετέτρεψαν ολοκληρωτικά σε ανοησία. Ο Αύγουστος δεν είχε ποτέ διατάξει γενική απογραφή στην Αυτοκρατορία. Απ' ό,τι φαίνεται θα αναφέρονται προφανώς στην απογραφή που είχε διατάξει ο Κυρήνιος να γίνει στην Ιουδαία το 7 μ.Χ., τότε δηλαδή που η Ιουδαία ήταν μια ρωμαϊκή επαρχία. Κι αυτή ήταν η πρώτη απογραφή του είδους αυτού εκεί (...)».

*

«Δεν υπάρχει θρησκεία χωρίς αντιφάσεις. Καμία από αυτές δε δημιουργήθηκε από ένα και μόνο μυαλό, σαν αποτέλεσμα κάποιας καθαρά λογικής σκέψης. Κάθε μια τους είναι αποτέλεσμα πολλαπλών κοινωνικών επιδράσεων, που χρονολογούνται από πολλούς αιώνες, αντανακλώντας πολύ διαφορετικές ιστορικές καταστάσεις. Είναι ζήτημα όμως αν υπάρχει άλλη θρησκεία τόσο πλούσια σε αντιφάσεις και παραλογισμούς, όσο η χριστιανική θρησκεία...».

*

(Καρλ Κάουτσκι, «Η καταγωγή του Χριστιανισμού», εκδόσεις «Αναγνωστίδης»).

*

Με πλήρη επίγνωση, λοιπόν, ότι ιστορικά έτσι έχουν τα πράγματα,

και αντιπαρερχόμενοι τα κατά συνθήκην ψεύδη,

από βάθους καρδιάς

ευχόμαστε... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ