Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μοντάρισέ το αλλιώς

Επιτέλους, θα γιορτάσουμε! Τώρα που τέλειωσε η συζήτηση στη Βουλή, όλο αυτό το θλιβερό παζάρι για το αν παίρνει λίγα ή πολλά ο Μπένι και το υπουργείο του ενώ τόσοι εχθροί καιροφυλακτούν, για το πόσα ακόμα πρέπει να πληρώσουν οι γνωστοί φοροφυγάδες που δε ζητάνε απόδειξη για ένα ματσάκι μαϊντανό, τώρα μπορούμε να γιορτάσουμε. Και μάλιστα με έναν εξτρέμ τρόπο. Η μόδα φέτος επιβάλλει: Νύχτα Χριστουγέννων στα χαμηλά της Σοφοκλέους τυλιγμένοι σ' ένα «Snugpak Special Forces Combo System» και με μόλις 400 ευρώ έχουμε κάνει το πάρτι της ζωής μας. Το έκανε και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην Αγγλία. Σε πιο σοφτ πρόγραμμα μπορούμε να χαρίσουμε ένα σιντί της Κάρλας - μία είναι η Κάρλα, του κολλητού, του Νικολάκη του Σαρκοζί - στον άστεγο της γειτονιάς μας, να 'χει ο άνθρωπος να φαντάζεται... Δοκιμασμένο κι αυτό, εξασφαλίζει και κάτι περισσότερο από τα περίφημα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Θέλει, βέβαια, και προσόντα Κάρλας, αλλά αυτό είναι μάλλον μία λεπτομέρεια.

Το κύριο είναι πως τώρα είναι ώρα να γιορτάσουμε. Και να αφήσουμε κάθε «λογιστή» να ψάχνει να βρει προτάσεις για το φορολογικό. Ετσι κι αλλιώς καθένας τους έχει κι από μία πρόταση να κάνει. Οτι κανένας τους δεν ακουμπά έστω και σαν πρόταση το Κεφάλαιο είναι επίσης μια λεπτομέρεια, που δεν αναιρεί την «αυταπόδεικτη παρανομία» του ψιλικατζή που δεν κόβει αποδείξεις στα τσιγάρα. Κάτι κρυπτοκομμουνιστικά περί του ότι στην τιμή των τσιγάρων είναι ήδη ενσωματωμένοι της Παναγιάς οι φόροι προσπέρασέ τα. Γιατί άμα σταθείς σε κάτι τέτοια θα φτάσεις να διαδηλώνεις «την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Δε συνάδει με το γιορτινό κλίμα αυτό.

Σκέψου το κι αλλιώς. Στο τέλος όλα είναι μοντάζ. Ας μην αφήσουμε ένα κακό μοντάζ να χαλάσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Σε μια και μόνο εφημερίδα καθένας μπορεί να βρει ό,τι τραβάει η ψυχή του. Απ' αυτόν εξαρτάται αν θα μοντάρει στο μυαλό του το θέμα για τον πρίγκιπα δίπλα σ' αυτό της Κάρλας ή θα κολλήσει το μάτι του στον Τσιγγάνο που πέθανε από ασφυξία κάτω από τόνους σκουπιδιών. Θέμα μοντάζ είναι αν θα δεις σαν «λεύτερα πουλιά» αυτούς που ξεβράζει κάθε μέρα η θάλασσα στα βράχια των νησιών, ή κυνηγώντας τη θλίψη πας παρακάτω κι αρχίζεις να ρωτάς πού πάνε όλοι αυτοί που τους μαζεύει η Frontex;

Κάθε στάση απέναντι στα γεγονότα παράγει τη συνέχειά της. Θες γιορτή, έχεις γιορτή, άμα έχεις και το μπαγιόκο. Θες να γίνει ο κόσμος γιορτινός; Ε, παλεύεις να εξαλείψεις την αιτία του κακού κι άρα τέτοιες ειδήσεις συλλέγεις για να οπλίσεις την οργή σου.

Τέτοιες μέρες συνίσταται να κάνεις παρέα με δικηγόρους. Θα σε κάνουν να νιώσεις χαρά ακόμα και με τα λόγια του Λοβέρδου που βεβαιώνει πως δεν είσαι εσύ αλλά ο επόμενος που δε θα πάρει σύνταξη. Το διαίρει και βασίλευε εκτός των άλλων παράγει και πελατεία για το μέλλον. Ο κόσμος καίγεται και τους ακούς να λένε στα πάνελ πως δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει ισχυρό νομικό οπλοστάσιο που θα τινάξει στον αέρα τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Βάρδα μην κάνεις παρέα με κομμουνιστές. Αυτοί είναι ικανοί να στείλουν στην ανεργία και τους δικηγόρους. Εχουνε κάνει σλόγκαν το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Καταλαβαίνεις πού το πάνε...

Με τέτοιες παρέες δε φτάνει που δε θα χαρείς εσύ, χαλάς και το κέφι του σκύλου, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που ψάχνει τέτοιες μέρες γιορτινές να βρει σε τι ρυθμό χορεύουν τ' αφεντικά του, εντός και εκτός, για να γρυλίσει κι αυτός. Ασε που επειδή με μαθηματική ακρίβεια θα φτάσεις να διαδηλώνεις, θα ανεβάσεις τους δείκτες της παραβατικότητας και θα αναγκάσεις έτσι τον αφέντη του σκύλου να ξοδευτεί κι άλλο για να βρει τους χαφιέδες που χρειάζεται για να προλάβει το κακό. Πάνε οι γιορτές, τινάχτηκαν στον αέρα.

Εσύ διαλέγεις πώς θα μοντάρεις μέσα σου το αύριο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ