Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στην «Καμπέρος ΑΕ»

Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων εργατικών αιτημάτων απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην «Καμπέρος ΑΕ»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην «Καμπέρος ΑΕ»
Τα προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρεία ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΑΕ στην Ελευσίνα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκατό περίπου εργαζόμενοι του ομίλου εταιρειών ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΑΕ στην Ελευσίνα. Η εταιρεία καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα να χρωστάει στους εργαζόμενους ολόκληρο το μισθό του Νοεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων και στους περισσότερους εργαζόμενους μέρος του επιδόματος αδείας.

Η εταιρεία παραβιάζει συστηματικά την εργατική νομοθεσία, αφού υποχρεώνει τους οδηγούς και βοηθούς σε εξαντλητικά καθημερινά ωράρια, που συχνά ξεπερνούν τις 12 - 13 ώρες στο τιμόνι, με εργασία και τα Σάββατα, χωρίς να τους καταβάλλει την νόμιμη προσαύξηση για υπερωρία και υπερεργασία.

Η εταιρεία παραβιάζει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού δεν πληρώνει με βάση τον προβλεπόμενο βασικό μισθό και δεν καταβάλλει τα προβλεπόμενα επιδόματα (π.χ. γάμου, τέκνων, επικίνδυνης εργασίας κλπ.). Για να μη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι πληρώνονται, δεν τους δίνει το προβλεπόμενο αναλυτικό εξοφλητικό μισθοδοσίας, αλλά μια απόδειξη πληρωμής που γράφει μόνο το συνολικό ποσό.

Δεν ασφαλίζει πολλούς από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι με πάνω από 3 χρόνια συνεχούς εργασίας, χωρίς ούτε ένα ένσημο. Αγνωστες είναι οι απώλειες για το ΙΚΑ, αλλά σημαντικότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εργαζόμενοι εργάζονται μέσα σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Τα περισσότερα φορτηγά είναι σε άσχημη κατάσταση, χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση και επισκευή, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά ατυχήματα. Αν λάβουμε υπόψη, ότι όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία τούς αναγκάζει να ταξιδεύουν με υπέρβαρα φορτία, είναι φανερό ότι υπάρχει καθημερινός κίνδυνος για τους οδηγούς και βοηθούς οδηγούς των φορτηγών, αλλά και γενικότερα για την οδική ασφάλεια.

Οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλυμπάκι Ελευσίνας είναι απαράδεκτες. Δεν τηρούνται βασικοί όροι υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα στη βρωμιά και την υγρασία, χωρίς να τους χορηγείται ούτε ο στοιχειώδης εξοπλισμός (κράνη, ειδικά υποδήματα κλπ). Η εταιρεία τούς στερεί το διάλειμμα, ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό!

Συχνά, η εταιρεία απολύει εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλλει ούτε τη νόμιμη αποζημίωση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενου που απολύθηκε μετά από 38 ημέρες εργασίας, χωρίς να του έχει γίνει πρόσληψη, και ο οποίος δεν έχει πληρωθεί και δεν έχει πάρει ούτε ένα ένσημο.

Για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Για να τους τρομοκρατήσει η εταιρεία τούς απειλεί με απόλυση και έχει προχωρήσει στην πρόσληψη άλλων εργαζομένων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα (μισθός του Νοέμβρη, Δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής του μισθού και των υπερωριών.
  • Να τηρείται το ωράριο εργασίας και να πληρώνονται οι υπερωρίες με τη νόμιμη προσαύξηση.
  • Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταβληθούν αναδρομικά όλα όσα τους χρωστάει η εργοδοσία.
  • Να ασφαλιστούν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι και να πάρουν τα ένσημα που τους χρωστάει η εργοδοσία.
  • Να γίνεται ουσιαστικός συστηματικός έλεγχος και επισκευή των οχημάτων της εταιρείας. Να αποσυρθούν τα ακατάλληλα οχήματα. Να σταματήσουν τα υπέρβαρα δρομολόγια.
  • Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας (καθαριότητα, πόσιμο νερό, τουαλέτες, αποδυτήρια προσωπικού).
  • Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ