Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Βαθιές ανατροπές υπέρ του κεφαλαίου

Αποκαλύπτεται ότι κάθε ευρώ και του φετινού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των γενικότερων συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Toν εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο φετινό προϋπολογισμό, επιχείρησαν οι υπουργοί που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας της συζήτησης στη Βουλή.

-- Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε περαιτέρω ένταση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος, λέγοντας ότι κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης είναι «η μηδενική ανοχή στην ανομία». Εμμεσα αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων κατά των λαϊκών διαδηλώσεων λέγοντας ότι στους πρώτους μήνες του 2009 θα υπάρχει «ένας νέος σχεδιασμός για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, έτσι ώστε να μη διατίθενται πολλές αστυνομικές δυνάμεις. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος, ο οποίος διαδηλώνει να διαδηλώνει ελεύθερα, χωρίς ωστόσο να κλείνουμε τις πόλεις και να δημιουργούμε τεράστια προβλήματα».

-- Την πολιτική της άγριας λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ενώ εξήγγειλε νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με τη δημιουργία και εισαγωγή στο χρηματιστήριο εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου. Ανέφερε ότι θα υπάρξει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κάτι που πρακτικά σημαίνει ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει στην κατοχή του Δημοσίου. Στην ουσία, ο υπουργός προανήγγειλε συνέχιση της πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων, κάνοντας λόγο για «ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

-- Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι μέχρι το τέλος Γενάρη θα ολοκληρωθεί η συνολική επαναξιολόγηση του τρέχοντος και του επόμενου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών, έτσι ώστε αυτά «να συνδέονται άμεσα με την ορθολογική εκτίμηση της απειλής, τον ορθολογικό προσδιορισμό των επιχειρησιακών αναγκών και τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων». Επί της ουσίας, περιέγραψε δαπάνες που αφορούν στην πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους στρατούς κατοχής.

-- Αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και είπε ότι «στη σχέση μας με την Τουρκία θέλουμε ξεκάθαρες κουβέντες και αυτοπεποίθηση, θέλουμε την προσέγγιση, τη συνεργασία και τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό που με επιμέλεια απέκρυψε είναι η στρατηγική της κυβέρνησης να καθορίζει τις διμερείς σχέσεις, με βάση τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

-- Τη δημοσιοποίηση μέχρι τα τέλη Γενάρη δύο νομοσχεδίων «για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης», εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Είπε, επίσης, ότι στις αρχές του έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

-- Από τη μεριά της, η υφυπουργός Πολιτισμού Α. Γκερέκου στην ομιλία της κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι κληροδότησε στον τομέα του Τουρισμού μια κατάσταση υπέρογκων χρεών και έκανε λόγο για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στο πρώην υπουργείο Τουρισμού. Πίσω από αυτές τις κορόνες κρύβεται η πρεμούρα της κυβέρνησης να μετατρέψει ολοκληρωτικά τον Πολιτισμό σε κερδοφόρο για το κεφάλαιο παρακλάδι του Τουρισμού, στόχευση που υπηρετεί και η ενσωμάτωση των δύο υπουργείων.

-- Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη επιχείρησε να εμφανίσει το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες ως μέτρο στήριξης των αδυνάτων, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα βοηθήσει στην είσπραξη οφειλών που σε διαφορετική περίπτωση δεν είχαν πιθανότητες να τις αποσπάσουν από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σαν μέτρο «στήριξης» της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που στενάζουν από την ακρίβεια, η υπουργός προανήγγειλε τη λειτουργία ενός «παρατηρητηρίου Τιμών».

-- Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο τρόπο επιλογής των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία θα επιλέγονται από «Ανεξάρτητη Αρχή» που θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΑΣΕΠ. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει στο νέο χάρτη της αποκέντρωσης της χώρας, προαναγγέλλοντας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει μαζί του ο «Καποδίστριας 2», αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ