Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Είναι αντίπαλοι των εργαζομένων

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις έδωσαν με επιμονή τη μάχη για να... χτυπηθεί η πανεργατική απεργία

Ολο και περισσότεροι εργάτες αντιλαμβάνονται με ποιον έχουν συμπαραταχθεί οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Ολο και περισσότεροι εργάτες αντιλαμβάνονται με ποιον έχουν συμπαραταχθεί οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Με «νύχια και με δόντια», με κάθε βρώμικο τρόπο, εχθρικό απέναντι στο εργατικό κίνημα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έδωσαν μάχη για να... χτυπήσουν την απεργία. Εδωσαν τη μάχη να σύρουν στη δική τους απεργοσπασία και τους εργάτες. Εδωσαν και δίνουν τη μάχη για να βυθίζονται ακόμα πιο βαθιά οι εργαζόμενοι στο βούρκο της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας. Προσέφεραν και προσφέρουν πιστές υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται και η νέα σφοδρή επίθεσή τους σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτές οι δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα, κάθε στιγμή, σε κάθε πρόβλημα, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς στάθηκαν και στέκονται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια των εργατών να σηκώσουν κεφάλι, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Η επιτυχία της απεργίας, η συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τους φόβισε. Τους κάνει ακόμα χειρότερους. Και γι' αυτό το λόγο η απομόνωσή τους είναι επιβεβλημένη. Απομόνωση που μπορούν να επιβάλλουν οι εργάτες. Να τους πετάξουν από την πλάτη τους. Μόνο έτσι θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουν αποφασιστικά τις σύγχρονες ανάγκες τους. Η προχτεσινή επιτυχία της απεργίας, οι όροι και ο τρόπος που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε τη μάχη, ανοίγει ακριβώς αυτό το δρόμο.

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΓΣΕΕ σε απεργοσπασία

Λίγες ώρες πριν την απεργία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με μια πρωτοφανή και κατάπτυστη ανακοίνωση κάλεσε τους εργαζόμενους ανοιχτά και καθαρά σε απεργοσπασία! Κάλεσε ανοιχτά και καθαρά τους εργαζόμενους να σκύψουν και άλλο το κεφάλι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Να αποδεχτούν να πληρώσουν αυτή την κρίση για να μη θιγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Να αποδεχτούν να ζουν με μισθούς πείνας που υπογράφει αυτή η συμβιβασμένη πλειοψηφία για είναι ικανοποιημένα τα αφεντικά. Να αποδεχτούν να μην πάρουν σύνταξη. Να αποδεχτούν να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν. Να αποδεχτούν την καθημερινή εργοδοτική βία και τρομοκρατία. Αξιος ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Στο σωματείο εργαζομένων στους Δήμους του Θριασίου η παράταξη «Δημοκρατία - Ανεξαρτησία - Συνεργασία», που στηρίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, επιχείρησε με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, ενάντια στην απεργία που η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε, να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία. Το επιχείρημα γνωστό και άθλιο: το ΠΑΜΕ είναι όργανο του ΚΚΕ και δεν μπορεί να αποφασίσει απεργία. Καλούσε τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν συντεταγμένα τις ηγεσίες σε ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, που τηρούν σιγήν ιχθύος την ώρα που ξεσπά σφοδρή αντεργατική και αντιασφαλιστική επίθεση.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο επιχειρησιακό Σωματείο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας καταψήφισαν την απεργία, δίνοντας παράλληλα και τη μάχη τους για να αποτρέψουν τη συμμετοχή των εργαζομένων. Η επιχειρηματολογία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αξιοποιήθηκε ως βασικό επιχείρημα της εργοδοσίας στη δίκη όπου έσυρε το Σωματείο για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Επίθεση «λάσπης» εξαπέλυσε στο επιχειρησιακό σωματείο, που συμμετέχει στην απεργία, και η ΠΑΣΚΕ στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», με την επιχειρηματολογία περί «παράνομης κομματικής» απεργίας «του ΠΑΜΕ, δηλαδή του ΚΚΕ».

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, κάλεσε τους τραπεζοϋπαλλήλους σε απεργοσπασία. Σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, σημείωνε: «ενόψει της 24ωρης απεργίας που "εξήγγειλε" η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ για τις 17/12 και της σύγχυσης που δημιουργείται στο χώρο των Τραπεζών, σας ενημερώνουμε ότι η ΟΤΟΕ και τα Σωματεία - Μέλη της δεν έχουν προκηρύξει απεργία»!..

Ολοι μαζί ενάντια στην απεργία και το ΠΑΜΕ

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Γ. Χαρίσης και στέλεχος του ΣΥΝ κάλεσε τους εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής σε ανοιχτή απεργοσπασία, σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα την πρόταση για απεργία καταψήφισαν η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση» (ΝΑΡ) και η ΠΑΣΚΕ. Η πρώτη ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για απεργία που δεν ξεκινά από τη βάση και διασπά τους εργαζόμενους, ενώ η δεύτερη είπε ότι δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις.

Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου ΠΑΣΚΕ και «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέστηκαν διαδικαστικά προσχήματα για να μην πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

Στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία απορρίφτηκε με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος για απεργία. Ενώ μετά τη δυναμική παρέμβαση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που διακόπτοντας το δελτίο ειδήσεων διάβασε απεργιακό δελτίο και κάλεσε σε πανεργατικό ξεσηκωμό, συντάχθηκε μ' εκείνους που μιλούσαν για αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Στο σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Γλυφάδας η προηγούμενη απόφαση για στάση εργασίας ανακλήθηκε, καθώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ζήτησαν επανάληψη της ψηφοφορίας επειδή - όπως επικαλέστηκαν - είχε γίνει λάθος στην προηγούμενη.

Στη «ΣΟΦΤΕΞ» συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ μπήκε για δουλειά τη μέρα της απεργίας.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας («Αγωνιστική Κίνηση» και ΠΑΣΚΕ) απέρριψε την πρόταση της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» για συμμετοχή στην απεργία και επέλεξε να κηρύξει στάση εργασίας.

Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ούτε καν δέχθηκε να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία. Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου και στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) αρνήθηκαν ακόμα και να συζητηθεί η συμμετοχή στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη.

Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισαν απεργία στις 16/12, απορρίπτοντας την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για τις 17/12, προκειμένου να κρατήσουν απομονωμένο τον κλάδο και μακριά από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αποτρέψουν τον ταξικό συντονισμό των εργαζομένων.

Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ του Νομού Θεσπρωτίας, οι 3 εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΝ καταψήφισαν σύσσωμοι την πρόταση για 24ωρη απεργία. Με διάφορα προσχήματα, ότι η παράταξη έχει τη δική της γραμμή, ότι δεν είναι κατάλληλη χρονική στιγμή κ.ά., αρνήθηκαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κήρυξη απεργίας την οποία αποδέχθηκαν ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΝΑΡ και οι δύο της ΠΑΣΚΕ. Με ψήφους 3-3 (η παράταξη της ΔΑΚΕ απουσίαζε) καταψηφίστηκε η πρόταση για απεργία, καθώς η ψήφος του προέδρου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόσκειται στο ΣΥΝ, υπερτερεί σε περίπτωση ισοψηφίας. Η διοίκηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη Χίο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απέρριψε τη συμμετοχή στην απεργία και κάλεσαν τους δασκάλους να μη συμμετέχουν.

Σε ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας προχώρησαν και στελέχη της διοίκησης του σωματείου συμβασιούχων στην ΕΡΤ, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στη διαιώνιση της άθλιας εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων. Περιοδεύοντας μέσα στους χώρους της ΕΡΤ καλούσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σήμερα στα πόστα τους, καθώς - όπως υποστήριξαν - «δεν καλύπτονται» για να συμμετέχουν στην απεργία.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν απεργοσπασία(2011-02-23 00:00:00.0)
Η συμπόρευση του ΣΥΝ με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα συνδικάτα(2011-01-27 00:00:00.0)
Απεργοσπάστες με τα όλα τους(2002-03-01 00:00:00.0)
Στο κενό οι απεργοσπαστικές παρεμβάσεις(1998-06-05 00:00:00.0)
Σκόπιμη σύγχυση και απεργοσπαστική τακτική!(1998-04-03 00:00:00.0)
Χωρίς αγωνιστική πρόταση το ΕΚΑ(1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ