Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσοχή στην επικίνδυνη κυβερνητική τακτική

Είναι γεγονός ότι η ταξική πάλη οξύνεται. Η αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης, που οδηγεί σε ληστεία του λαϊκού μόχθου, στην ανεργία, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην εμπορευματοποίηση των Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας, αντιδραστικά μέτρα που προωθούν η ΕΕ, η κυβέρνηση, με τη συμφωνία της ΝΔ, είναι πολιτική αναγκαία για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Οταν το ΚΚΕ προεκλογικά πρόβαλλε ότι «έρχεται νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων», είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ στην κυβέρνηση, το έλεγε με τη σιγουριά της πολιτικής πρόβλεψης, επειδή, και λόγω κρίσης, και λόγω αναγκαιότητας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για τις αστικές κυβερνήσεις είναι μονόδρομος οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες, επομένως αυξάνουν την εκμετάλλευση, τα κέρδη, μεγεθύνουν το κεφάλαιο. Είναι μέτρα προαποφασισμένα στην ΕΕ με συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αλλωστε, τα είχαν στο πρόγραμμά τους. Βεβαίως και στις περιόδους που δεν υπήρχε κρίση, τα μέτρα ήταν ανάλογα. Τώρα γίνονται πιο επιτακτικά. Το κεφάλαιο βιάζεται, γι' αυτό και οι επικρίσεις από διάφορα αστικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα αλλά καθυστερεί να τα επιβάλει στην πράξη. Ολη η επιθετική προπαγάνδα περί αγορών που είναι δύσπιστες στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι η ελληνική οικονομία δεν αξιολογείται θετικά από διάφορους ξένους οίκους και ότι αυτά αυξάνουν τους κινδύνους (εδώ που τα λέμε κινδύνους για το κεφάλαιο) δείχνουν ακριβώς αυτή τη βιασύνη των καπιταλιστών, αλλά και το φόβο, στα πλαίσια της ανισομετρίας (η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας είναι υποδεέστερη π.χ. απ' αυτήν της Γερμανίας), για ακόμη πιο δυσμενή για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του εξέλιξη.

Αυτό το πεδίο είναι ξένο και εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα. Ολη η συζήτηση για την ελληνική οικονομία, τα χρέη και τα ελλείμματα, όλη αυτή η προπαγάνδα είναι σκόπιμα στοχευμένη προκειμένου να επιβάλουν στις λαϊκές συνειδήσεις την αναγκαιότητα αποδοχής των άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Η πραγματικότητα «ελλείμματα - χρέη», τα οποία δημιουργεί η αέναη κρατική χρηματοδότηση του κεφαλαίου, σε συνθήκες κρίσης, άρα και συρρίκνωσης της παραγωγής, οξύνεται λόγω περιορισμού των κρατικών εσόδων, γι' αυτό οξύνεται και η συζήτηση γι' αυτά και οι φόβοι των αστών για την οικονομία. Εδώ εστιάζεται και η προχτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών ότι τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα δεν έχουν έσοδα γιατί υπάρχει χαμηλή φορολογία συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Βεβαίως, η φορολογία είναι χαμηλή για το κεφάλαιο και τα κέρδη, αλλά αυτό κρύβεται σκόπιμα, έτσι ώστε μπροστά στην ανάγκη να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, για να δοθεί κι άλλο ζεστό χρήμα απλόχερα στους επιχειρηματίες, να πείσουν τους εργαζόμενους να ανεχτούν και να υποταχτούν στην ανάγκη να φορολογηθούν σκληρά, κυρίως μέσω των έμμεσων φόρων. Γι' αυτό λέμε ότι όλη αυτή η ανησυχία των αστών είναι μια καθαρά ταξική δική τους υπόθεση και όχι του λαού που τον ξεζουμίζουν. Το κεφάλαιο συνεχίζει να κερδίζει και σε συνθήκες κρίσης. Αλλά απαιτεί να βγει όσο γίνεται αλώβητο από την κρίση γιατί έτσι κι αλλιώς ένα μέρος του θα καταστραφεί. Η ουσία όλης αυτής της προπαγάνδας γίνεται και για αποπροσανατολισμό από την επιβολή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό και στους μισθούς.

Στην ίδια ρότα βρίσκεται και το νέο εφεύρημα του ΠΑΣΟΚ ότι η αντιμετώπιση της «διαφθοράς και της διαφάνειας» θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η κρίση οφείλεται στη ΝΔ που δεν αντιμετώπισε σπατάλη, ρεμούλα, διαφθορά. Αποπροσανατολισμός. Διαφθορά, σπατάλη, ρεμούλα είναι σύμφυτα με το σάπιο ταξικό καπιταλιστικό σύστημα. Που είναι διεφθαρμένο, γιατί νόμος του είναι η κλοπή από τους καπιταλιστές του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Ακόμα και αν εξαλειφόταν η διαφθορά των αστικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, με τη διαφάνεια στο διαδίκτυο και τη δημόσια διαβούλευση, η ζωή του λαού δε θα άλλαζε. Μήπως θα ανέβουν οι μισθοί, οι συντάξεις, θα καταργηθεί η δουλειά-λάστιχο, θα γίνει δωρεάν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η Παιδεία; Και είναι σπατάλη οι κοινωνικές δαπάνες, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων; Η «διαφάνεια», η «διαφθορά» δεν αντιμετωπίζουν τα ελλείμματα, που δημιουργούνται από το κρατικό χρήμα που δίνεται στις επιχειρήσεις, ούτε την κρίση, που είναι αποτέλεσμα της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου από την ένταση της εκμετάλλευσης. Κέρδη που συνεχίζουν έστω και μειωμένα. Αλλά δεν επανεπενδύονται, γιατί προσωρινά δε φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη. Είναι σύμφυτα του καπιταλισμού. Επειδή θέλουν πολύ κρατικό χρήμα για να χαρίσουν στους επιχειρηματίες για «πράσινες» και άλλες επενδύσεις, δίνοντας ψίχουλα στους εξαθλιωμένους, σηκώνουν αυτή την προπαγάνδα.

Η τακτική του ΠΑΣΟΚ παγιδεύει και θέλει προσοχή.Η κρίση είναι υπαρκτή, είναι οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που είναι η περιοδική. Το ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζει ότι η κρίση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική της ΝΔ. Οτι είναι πολύ διαφορετική από την κρίση στην Ευρώπη και παγκόσμια. Στόχος του να αποπροσανατολίσει για τον αντικειμενικό χαρακτήρα της κρίσης ως σύμφυτης με τον καπιταλισμό, να αθωώσει τον καπιταλισμό, να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τις αιτίες της, επομένως να τους χειραγωγήσει στην ανοχή και στην υποταγή στην αντιδραστική πολιτική του για το ξεπέρασμά της ως «εθνικής υπόθεσης», δηλαδή και των καπιταλιστών που τη δημιουργούν και των εργαζομένων που καμιά ευθύνη δεν έχουν και τα βάρη της πληρώνουν.

Πασχίζει να εμφανιστεί ως κυβέρνηση «δίκαιη», αφού παίρνει από τους καπιταλιστές την εφάπαξ εισφορά 1 δισ. ευρώ όταν τους έχουν δώσει, μόνο το 2009, πάνω από 50 δισ. ευρώ. Και μοιράζει 63 λεπτά τη μέρα στους εξαθλιωμένους, ενώ σκέφτεται να δώσει κουπόνι σίτισης στους ανέργους με λεφτά των εργαζομένων. Και τα σούπερ μάρκετ θα αυξάνουν τις τιμές για να βγάλουν τα σπασμένα των μειωμένων τιμών στους ανέργους. Τέτοια δίκαιη αναδιανομή!

Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει έστω και τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για να χειραγωγήσει. Λέει π.χ. ότι μέχρι το 2010 δε θα ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών που ακόμη μπορούν να βγουν σε σύνταξη πριν τα 65 χρόνια τους. Για το 2011; Δε λέει κουβέντα. Λέει επίσης ότι δε θα μειωθούν οι μισθοί, δε θα καταργηθεί το 14ος μισθός. Δεν λέει όμως τίποτα για αυξήσεις στους μισθούς. Λέει δε θα αυξήσω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Ταυτόχρονα, κάποιος ακόμη και αν έχει όλες τις άλλες προϋποθέσεις για σύνταξη, με την πρότασή του για το Ασφαλιστικό, δε θα πάρει σύνταξη αν είναι κάτω από τα 65 χρόνια. Κρύβει επίσης το γεγονός ότι με τις ελαστικές μορφές εργασίας για να συμπληρώσει ένας εργαζόμενος προϋποθέσεις για ελάχιστη σύνταξη, θα χρειαστεί να δουλεύει και μετά τα 70 του χρόνια, ίσως και πιο πάνω. Οπως και το γεγονός ότι επιβάλλοντας τη βασική σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα, αντικειμενικά αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν και μετά τα 65.

Επομένως, τώρα, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών. Καμιά διαπραγμάτευση πόσα θα χάσουν.


Λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ