Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο ... πατριωτισμός της τσέπης

Θα 'χει ζέστη, λέει, τα Χριστούγεννα. Σε παγωμένες καρδιές, παγωμένους άνεργους, παγωμένους μισθούς, μουδιασμένη ή και βαθιά οργισμένη κοινωνία, η ΕΜΥ, κατέρχεται σα δωρεάν αγγελάκι από πανέρι φθηνών κινέζικων στολιδιών, να παρηγορήσει που δε θα ξοδευτεί παραπανίσιο πετρέλαιο.

Το μεγαλύτερο δώρο σε δίσεκτους και διεφθαρμένους καιρούς το έκανε το ΠΑΜΕ και οι ΚΚέδες. Με την απεργία να τραβά το πέπλο της υποκρισίας των απεργοσπαστών που λειτούργησαν με ανακοίνωση κοράκι της ΓΣΕΕ, που όμοιά της μόνον τον καιρό της Κατοχής μπορούμε ν' ανασύρουμε απ' το ματωμένο αρχείο της εργατικής τάξης.

Το μεγαλύτερο ψέμα, τη δυσθεώρητη απάτη όμως, που δυστυχώς πιάνει τόπο ανάμεσα στους απελπισμένους κι ίσως και ηθικά καταπτοημένους εργαζόμενους, το είπε η άρχουσα τάξη η αστική και τα κόμματα και τα επικοινωνιακά φερέφωνά της: Συναίνεση για τη διαφθορά. Σα να λέμε, κουραμπιές πασπαλισμένος με μπόλικη στρυχνίνη.

Προσοχή τις «άγιες» μέρες σύντροφοι στις κουβέντες για τη διαφθορά που έγινε η υπνωτική εκμαυλιστική καραμέλα της εποχής. Πάνε περίπου τρία χρόνια που το καπιταλιστικό διεθνές κατεστημένο, πολυεθνικές, τράπεζες, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ., αποφάσισαν, χρηματοδότησαν κι έστησαν μια μη κυβερνητική οργάνωση ονόματι Διεθνής της Διαφάνειας. Μέλη της οι διαφθορείς. Αυτοί που πληρώνονται για να πληρώνουν στελέχη, κυβερνήσεις, στρατιωτικούς, κάθε «ευέλικτο» σε θέση λήψης αποφάσεων για να κερδίσουν τις μεγάλες δουλειές, τα ...«ντιλς», τα αφεντικά τους.

Τους πλήρωσαν τα ταξίδια, τους έστειλαν μια γύρα ανά τον πολιτισμένο κι απολίτιστο κόσμο και μετέτρεψαν μια πολυεθνική κυριολεκτικά ΜΗ.ΚΥ.Ο. σε πανίσχυρο ελεγκτικό μηχανισμό. Στόχος και δουλειά του, να ελέγχει την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, τη μετατροπή των μαζών των εργαζομένων σε δούλους, με προβολή του προπαγανδιστικού επιχειρήματος ότι «για όλη την οικονομική κρίση φταίνε οι διεφθαρμένοι, τα γκόλντεν μπόις» κι άλλα τέτοια σαχλά ιδεολογήματα.

Το σχέδιο είναι μελετημένο γκαιμπελικά, επιστημονικά καταρτισμένο. Η μάζα ριγμένη στην άβυσσο, εξοντωμένη από τη μεταΡιγκανική και μεταΘατσερική «ανταγωνιστικότητα», θα μάθει να βρίσκει, να βλέπει για εχθρό αυτόν που της δείχνει το δάχτυλο του ταξικού δυνάστη. Θα εκτονώνεται, θα εφησυχάζει. Θα συναινεί στη δήθεν εκτέλεση του χαρτογιακά που παίρνει ένα εκατομμύριο ευρώ ετήσιο μισθό, αλλά θα του φορολογούν με 90% το μπόνους των εκατό χιλιάδων ευρώ. Ετσι θα δέχεται τη μείωση του πενιχρού μισθού του ως συμβολή στην πάταξη της διαφθοράς. Θα πιάνονται και δυο τρεις που τα πιάνουν άτσαλα και θα αποκαθίσταται η δικαιοσύνη της φτώχειας.

Στην ελεύθερη αγορά, την παγκοσμιοποιημένη, του μεγάλου κεφαλαίου η Διεθνής της Διαφθοράς, πλασάρει εσχάτως και το ιδεολόγημα του «πατριωτισμού της τσέπης». Για να διατηρηθεί η τάξη των Κροίσων της πατρίδας πρέπει να δείξουμε τον πατριωτισμό μας ξεπουλώντας σιωπηλοί δικαιώματα, κατακτήσεις και το φαΐ των παιδιών μας.

Ποια πατρίδα μωρέ άθλιοι; Αυτήν που καθορίζει την οικονομία της με βάση τους προϋπολογισμούς και τις εκτιμήσεις δύο τριών χρηματοπιστωτικών εταιρειών; Την άμυνά της με βάση τα συμφέροντα πολυεθνικών όπου Γης. Νοικιάστηκε η πατρίδα και τώρα εκχωρείται. Υποθηκεύτηκε και τώρα βγαίνει στο σφυρί από τους κλέφτες του πλούτου αυτών που τη συγκροτούν.

Η διαφάνεια και ο πατριωτισμός της τσέπης είναι οι Ηρακλείς του καπιταλιστικού στέμματος. Υπηκόους των συμφερόντων τους, υπάκουους μας θέλουν. Πάμε, ΠΑΜΕ, πόλεμο. Δεν είναι ειρηνιστές αυτοί που τον φοβούνται. Το κεφάλι που βαστάει το στέμμα είναι. Από κει που βρόμισε ο τόπος.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ