Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεσμευμένη απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Συνέντευξη Τύπου με αιχμή το Αφγανιστάν και τους εξοπλισμούς, έδωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος

Με ενισχυμένη παρουσία, οι ελληνικές δυνάμεις ετοιμάζονται να συνδράμουν το έργο των κατοχικών στο Αφγανιστάν
Με ενισχυμένη παρουσία, οι ελληνικές δυνάμεις ετοιμάζονται να συνδράμουν το έργο των κατοχικών στο Αφγανιστάν
Με διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική που με συνέπεια υπηρέτησε προηγούμενα και η ΝΔ, εγκαινίασε τις συνεντεύξεις Τύπου ο νέος υπουργός Αμυνας. Ο Ε. Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη, διαβεβαίωσε ακόμα ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας» σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν, οι αναπροσαρμογές στις Ενοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, η συμμετοχή στον ευρωστρατό, οι εξοπλισμοί αλλά και η πολιτική αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων.

Το πλαίσιο γύρω από το οποίο περιστράφηκαν οι απαντήσεις του υπουργού Αμυνας, είναι στη βάση της αρχής που διατύπωσε, σύμφωνα με την οποία «τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας προφανώς και τις σεβόμαστε, η χώρα έχει συνέχεια. Υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης, δεν υπήρξε ανατροπή του καθεστώτος. Η χώρα έχει συνέπεια, συνέχεια, σοβαρότητα».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντ. Σπέχαρντ, αλλά και με τον Τούρκο πρέσβη Χ. Γκογίς. Ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη, η οποία αφορούσε «όλο το φάσμα των διμερών ζητημάτων, αλλά και για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν το ΝΑΤΟ και την επιχείρηση στο Αφγανιστάν». Σε ερώτηση για το εάν ετέθησαν και πάλι τα αμερικανικά αιτήματα για ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές «κι αν υπάρξει κάτι νεότερο θα το μάθετε».

Πάντως, όταν του επισημάνθηκε ότι υπάρχει ήδη ελληνική συγκατάθεση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία από το Νοέμβρη η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν θα πάει εκτός της Καμπούλ, στην πολεμική ζώνη στη Χεράτ και ότι ακόμα θα πρέπει να ενισχυθεί η Δύναμη στις αρχές του 2010, με επιπλέον 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός απάντησε ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, δεν μας πιέζει τίποτα χρονικά, όλα είναι υπό έλεγχο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τη στιγμή που πρέπει» και «δεν έχουμε την αίσθηση αυτής της αφόρητης χρονικής πίεσης». Επί της ουσίας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την συμφωνία με τους ΝΑΤΟικούς και θα ενισχύσει την παρουσία της στο στρατό κατοχής του Αφγανιστάν και μάλιστα στην πρώτη γραμμή του πυρός.

«Περιττές τριβές» οι τουρκικές αμφισβητήσεις

Αναφορικά με την συνάντηση που είχε με το νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι «του έθεσα φυσικά και το ζήτημα της τελευταίας υπέρπτησης πάνω από το Φαρμακονήσι και όλο το πρόβλημα του φετινού καλοκαιριού», επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να τίθενται τα θέματα υπό πολιτικό έλεγχο, ώστε να αποφεύγονται περιττές τριβές και εντάσεις». Επίσης αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις και στις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, έκανε λόγο για «ακραία εκδοχή των παραβιάσεων» και υπενθύμισε τη φράση ότι «έχουμε στρατηγική ψυχραιμία».

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπογράμμισε ότι έχει τρία μεγάλα κεφάλαια. Το ένα είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, που για το 2009 ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι οι λειτουργικές δαπάνες, το οποίο για το 2009 φθάνει τα 1,8 δισ. ευρώ. Και το τρίτο κεφάλαιο αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή τις πληρωμές με βάση τις παραλαβές που γίνονται τον ίδιο χρόνο, που για το 2009 φθάνουν περίπου τα 3,16 δισ. ευρώ, ποσόν που όπως είπε προκύπτει μετά από την περικοπή περίπου 700 εκατ. ευρώ. Οι παραλαβές για το 2010 προβλέπεται να φθάσουν τα 2,72 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα συνδράμει την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης με τη διάθεση του πρώην στρατοπέδου Ουτζά στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαμορφωθεί σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης των μεταναστών πριν την «επαναπροώθησή» τους στις χώρες από τις οποίες έφυγαν κυνηγημένοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκαν τα ΜΟΕ στη σκιά υπερπτήσεων(2020-02-21 00:00:00.0)
Ο λαός πληρώνει 80 εκατ. ευρώ ετησίως για το ΝΑΤΟ(2010-03-04 00:00:00.0)
Πολεμικό συμβούλιο για το Αφγανιστάν(2009-10-22 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη εμπλοκή στο Αφγανιστάν και «υπομονή» με τους Τούρκους(2009-01-13 00:00:00.0)
«Γιες» από το ΚΥΣΕΑ για τα «F-16»(2005-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ