Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΧΜΕΤ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμένει σε ξένες εγγυήσεις και δύο κράτη

Διάλεξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις Βρυξέλλες, όπου έβαλε και θέμα χρονοδιαγραμμάτων στις απευθείας διαπραγματεύσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Λάδι στη φωτιά εξακολουθεί να ρίχνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών και στις βάσεις που προέβλεπε το αμερικανόπνευστο «Σχέδιο Ανάν». Ο Μ. Ταλάτ σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών, στις Βρυξέλλες επανέλαβε την άποψή του περί ασφαλιστικών δικλείδων. Υποστήριξε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήρθε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία, χαρακτηρίζοντας το ως «τεχνητό» πρόβλημα. Οπως είπε, ο Κύπριος Πρόεδρος και «το κόμμα του εναντιώθηκαν στην παρέμβαση ξένων στις διαπραγματεύσεις και αξιολογούν πως πρόκειται για αμερικανο - βρετανική μηχανορραφία». Χρησιμοποιώντας, εξάλλου, λάθρα το επιχείρημα ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικοινοτικό ζήτημα, αλλά διεθνές, προσπάθησε να νομιμοποιήσει το αίτημα για παραμονή των «εγγυητριών δυνάμεων» στο νησί.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε σε χρονοδιαγράμματα, καθώς όπως είπε η κατάσταση θα δυσκολέψει μετά τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος, εάν επικρατήσει άλλο κόμμα. Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι ο ευέλικτος στις διαπραγματεύσεις και ο Δ. Χριστόφιας ο αμετακίνητος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Τουρκία από το 2004 στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει το χαρτί της ΕΕ για να εκβιάσει καταστάσεις και να κερδίσει παραχωρήσεις από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο βρίσκεται από χτες για διήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας και τον Κύπριο Πρόεδρο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας μίλησε για «εξαίσια επαφή».

«Ευρω-πλοηγός» η Βρετανία

Το ρόλο του στυλοβάτη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά η Βρετανία, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη. «Η Τουρκία είναι κύριος εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ευρωπαϊκός εταίρος. Η προσχώρησή της στην ΕΕ είναι σημαντική και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και στην ίδια και στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη. Ο Ντ. Μίλιμπαντ είχε χτες συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα ΕΕ Τούρκο υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ